Mohamed bin Salman (©AFP)
Mohamed bin Salman (©AFP)

Saudijski princ ne brine za optužbe sa zapada: Ako će pranje ugleda da mi poveća GDP za 1%, praću ga i dalje

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.09.23. | 13:31

Iskreno, nema šta

Sudar dve potpuno različite kulture. Zapadne demokratske i bliskoistočne, despotske. Nesuglasica mora da bude, ali princ Saudijske Arabine Mohamed bin Salman ne mari previše za optužbe da njegova zemlja pere ugled kroz sport, ne samo fudbal.

To je uostalom opšte poznata stvar. Saudijci se polako otvaraju ka svetu i ne žele da otkriju svoju mračnu stranu. Ogromnim ulaganjima u sport prikazuju samo luksuz, finansijsku supremaciju nad kolektivnim zapadom. I mada to nekima i smeta, pa se u pričama o saudijskim investicijama sve češće koristi termin “sportwashing“, Bin Salman iskreno ističe – ne zanima ga previše

Izabrane vesti

Ako će to da mi poveća GDP (bruto društveni proizvod, prim.aut.) za jedan odsto onda ćemo i da nastavimo. Ne zanima me taj termin. U GDP imam rast od jedan odsto od sporta, a ciljam još 1,5. Nazovite to kako hoćete, obezbedićemo tih 1,5 odsto“, sasvim otvoreno kaže Bin Salman za Foks.

Zapadnjaci će tako i dalje da pričaju o kršenju ljudskih prava – prošle godine je u jednom danu pogubljen 81 čovek osuđen na smrtnu kaznu – ugnjetavanju žena, kriminalizaciji homoseksualnosti, nedovoljnoj slobodi govora, ratu u Jemenu... Saudijci će i dalje da troše milijarde od nafte. Sve u sklopu projekta „Vizija 2030“.

Moćni PIF fond, koji raspolaže bogatstvom od oko 580.000.000.000 evra, već je kupio Njukasl, doveo brojne fudbalske asove u četiri najveća saudijska kluba (Al Ahli, Al Hilal, Al Itihad i Al Nasr), u decembru će zemlja organizovati Svetsko klupsko prvenstvo, očekuje se da će 2030. ili realnije 2034. biti i domaćin reprezentativnom Mundijala.

Nije ni samo to, Formula 1 je 2021. održala prvu trku u Saudijskoj Arabiji, igraju se tamo i prestižni turniri u golfu, Britanac Entoni Džošua je već boksovao u Džedi i Rijadu, potpisan je i petogodišnji ugovor oko “Next Gen ATP finals” takmičenja, žele Arapi da ugoste i najbolje svetske teniserke…

A svi drugi žele njihov novac. Tako da – “sportwashing” do daljeg.


tagovi

Mohamed bin Salman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara