Kameron Puertas
Kameron Puertas

Saudijci su ovo čekali: Kanselo, Leonardo, Škrinijar... I jedan mudar transfer

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.08.24. | 08:05

A očekuje se i transfer bomba u napadu Al Ahlija

Prošlog leta su saudijski klubovi igrali glavnu ulogu na fudbalskoj pijaci, plaćali šakom i kapom faraonske ugovore i doveli brdo zvezda u tamošnje najjače klubove. Pogotovo u četiri najpopularnija: Al Hilal, Al Itihad, Al Nasr i Al Ahli.

Ovog leta pomenuti klubovi nisu bili tako aktivni. Kao da su se čuvali za kraj prelaznog roka u Evropi. Ili su igrači čekali neke bolje evropske ponude, pa kad ih nisu dobili, prihvatili su zov miliona sa Arabijskog poluostrva.

Izabrane vesti

Možda je ovo leto bilo mirnije i zbog toga što je većina velikih klubova prošlog leta popunila mesta za osam stranaca po ekipi i većina tih igrača je pod ugovorima i za sledeću sezonu. Retki su bili promašaji poput Hendersona, San Maksimana ili Seka Fofane koji su otišli posle šest meseci ili godinu dana. Pred ovu sezonu je doneto pravilo o deset stranaca, ali da ta dodatna dvojica moraju da budu mlađi od 22 godine. A mladi igrači iz Evrope nisu baš zagrejani za saudijske milione, pa će Saudijci taj problem rešiti Brazilcima i Argentincima.

Od velikih klubova najaktivniji je bio Al Itihad koji je potrošio skoro 100.000.000 evra na transfere Muse Dijabija iz Aston Vile, Usama Auara iz Rome, Predraga Rajkovića i još nekih domaćih igrača. Priključili su ih Benzemi, Kanteu, Luizu Felipeu i Žoti, s tim što će se Portugalac najverovatnije vratiti u Evropu. Na meti su im do kraja prelaznog roka neka zvučna imena poput Najifa Agerda iz Vest Hema i Injiga Martineza iz Barselone, dok ih je Danilo iz Pari Sen Žermena odbio. Dakle, čeka se zvučno ime na poziciji štopera.

Narednih dana će opet bitnu ulogu imat i najveći saudijski klub Al Hilal. Juče su postigli načelan sporazum da im se pridruži Žoao Kanselo. Mančester Siti je prihvatio ponudu tešku 25.000.000 evra dok je Portugalac dao zeleno svetlo za ugovor vredan 15.000.000 evra godišnje. Siti nije hteo da ga zadrži, Barsa nije imala para da ga otkupi i na kraju mu je samo Al Hilal ostao kao opcija. Kanselo će biti deveti stranac u ekipi gde su još Jasin Bonu, Kalidu Kulibali, Renan Lodi, Ruben Neveš, Malkom, Nejmar, Sergej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović. Niko od njih nije mlađi od 22 godine tako da će neko morati na klupu, ali to neće biti problem dok je Nejmar na pauzi zbog povrede. A možda ga se i reše o čemu se takođe šuška poslednjih dana...

Deseti stranac u ekipi bi vrlo verovatno mogao da bude supertalentovani špic Markos Leonardo (21) iz Benfike koji je izričita želja trenera Žorža Žezusa. Juče su portugalski mediji pisali o ponudi vrednoj 30.000.000 evra fiksno i 5.000.000 kroz bonuse za Brazilca koji je pre šest meseci došao u Lisabon iz Santosa za 18.000.000 evra. Igraču je ponuđen neverovatan ugovor od 20.000.000 evra godišnje. Plus bonusi u maksimalnoj vrednosti od 6.000.000 godišnje. Benfikin predsednik Rui Kosta se za sada opire, ali igrač želi u Arabiju, a ni trener Šmit nema ništa protiv jer mu je novajlija Vangelis Pavlidis prvi špic.

Na poziciji drugog mladog stranca, Al Hilal je želeo belgijsko krilo Johana Bakajoka (21) iz PSV Ajndhovena i nudio 40.000.000 evra, ali su PSV i igrač odbili. 

Treći veliki saudijski klub Al Nasr je prošlog leta Kristijanu Ronaldu pridodao Sadija Manea, Marcela Brozovića, Aleksa Telesa, Otavija, Emerika Laporta  i Seka Fofanu. Tu su odranije bili Taliska i David Ospina kojeg su se ovog leta rešili i na njegovo mesto za 18.000.000 evra doveli odličnog Brazilca Benta pošto ih je Siti odbio za Edersona. Ali to nije sve. Al Nasr će narednih dana realizovati i transfer Milana Škrinijara koji je precrtan posle samo godinu dana u Pari Sen Žermenu. Francuski klub je sinoć prihvatio ponudu Saudijaca čija visina još nije poznata i ostalo je samo da se Slovak dogovori oko svojih detalja, ali je načelno već pristao. PSŽ čeka realizaciju pa da krene po Benfikinog štopera Tomasa Arauža kao zamenu. Juče je Al Nasr za 25.000.000 evra dogovorio i transfer brazilskog napadača Veslija (19) iz Korintijansa i on će popuniti jedno od dva mesta rezervisana za strance ispod 22 godine.

Najmanje je aktivan bio Al Ahli koji je zadržao sedam od osam stranih pojačanja od letos (Marez, Firmino, Kesi, Ibanjez, Mendi, Veiga i Demiral) i rastao se samo Alanom San Maksimanom koji je pozajmljen u Fenerbahče. Imali su sulud plan da dovedu Vinisijusa Žuniora i nudili mu milijardu evra, ali bi morali da isto toliko plate i Real Madridu što je ipak previše i za njih. Odbio ih je Viktor Osimen, a u pregovorima su sa Ajvanom Tonijem. Neka zvezda u špicu će sigurno da dođe narednih dana. Pare za nju su spremne.

I to je to što se tiče „velike četvorke“. Ovog leta su manji saudijski klubovi bili mnogo aktivniji nego prošlog i doveli solidne igrače koji podižu konkurentnost i kvalitet lige. Al Fajha je dovela španskog vezistu Alehandra Posuela i Makabijevog golmana Orlanda Moskeru, a već odranije ima Henrija Onjekurua, Gojka Cimirota i Fešna Sakalu. Al Kolod je doveo nigerijskog štopera Vilijama Trost Ekonga iz PAOK-a, špica Džejsona Muleku iz Trabzona, krilo Aleksa Koljada iz Betisa, vezistu Kevina Endorama iz Meca, iskusnog štopera Norberta Đembera iz Salernitane, brazilskog golmana Marsela Groea... U Al Orobu su stigli bivši Fulamov vezista Žan Mišel Seri, nekadašnje Betisovo krilo Kristijan Teljo i Vest Hemov štoper Kurt Zuma.

A možda i najzanimljivija priča saudijskog fudbala ovog leta je novi prvoligaš Al Kadisija. Potrošili su oko 75.000.000 evra, ali su uglavnom pametno kupovali. Juče je potpisao španski vezista Kameron Puertas (25) iz Union Sen Žiloaza za 15.000.000 evra. Ista suma će igraču da pripadne tokom trogodišnjeg ugovora. Reč je o jednom od najboljih igrača belgijske lige koji nije tako zvučno ime, ali je paklen igrač i bio bi pojačanje za mnoge jake evropske klubove. Hteli su ga Štutgart i Menhenglabdah. Pre njega su stigli iskusni Pjer Emerik Obamejan, Realov kapiten Načo, belgijski golman Kun Kastels iz Volfzburga, Naitan Nandez iz Kaljarija. Za 18.700.000 evra je kupljen Bokin vezista Ezekijel Fernandez (22), za 13.800.000 meksički napadač Hulijan Kinjones (27), a za 12.000.000 evra urugvajski štoper Gaston Alvarez (24) iz Hetafea. Reklo bi se da je Al Kadisija poslovala mudro i gledala malo unapred.


tagovi

Al HilalLetnji prelazni rok 2024Žoao KanseloMarkos LeonardoAl NasrAl AhliAl KadisijaKameron PuertasAl ItihadMilan Škrinijar

Obaveštavaj me

PSŽ
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara