Amsterdam u panici, Ajaksu iscurelo samopouzdanje, a curi i titula: AZ dao dva, mogao još tri (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.03.20. | 21:57

Tim iz Alkmara sada poravnat na liderskoj poziciji na tabeli Eredivizije

Prošle sezone polufinale Lige šampiona, ovog proleća Ajaks strepi za titulu u Erediviziji. Imaju Kopljanici i dalje ubedljivo najskuplji i najkvalitetniji sastav u Holandiji, ali nemaju više prednost nad AZ-om, a vala ni prava da traže izgovore, jer su u večerašnjem derbi meču sa gostima iz Alkmara samo zahvaljujući Andreu Onani izbegli potpuni debakl. AZ im je dao dva, a morao je bar još tri, međutim na kraju će sigurno biti zadovoljan zbog konačnih 2:0 u Amsterdamu.

Jedina dobra stvar za Ajaks je to što su se posle povreda u tim vratili Hakim Zijeh i Kvinsi Promes, ali možda je Erik ten Hag trebalo da bude strpljiviji i sačeka da prvo uđu u ritam. Znajući ipak da je titula na talonu Ajaksov kormilar ih je odmah gurnuo u vatru i – opekao se. Istina, ako ćemo da tražimo uzroke za težak poraz ne bi trebalo da upiremo prstom samo u blede partije ofanzivnog dvojca koliko i poroznoj poslednjoj liniji. Curilo je večeras na sve strane, a kad AZ i ne bi uspeo da pronađe način da probije Ajaks bi sam častio.

Izabrane vesti

Upravo je to već u četvrtom minutu utakmice učinio Dejli Blind poslavši loptu pravo u noge protivničkom timu. AZ je poklon oberučke prihvatio. Za tili čas se lopta stvorila pred Mironom Boaduom, a supertalentovani napadač je prekinuo post koji je trajao još od 31. januara. Nije mogao da izabere bolji trenutak za 20. gol u sezoni, 14. u Erediviziji. A tek da pomenemo da je upisao i 13 asistencija! Tek mu je 19 godina...

Nažalost po domaće, to je bio samo početak njihove agonije, jer iako su navijači tražili reakciji dobili su samo stres u neočekivanim količinama. Da nije bilo Onane verovatno bi Ajaksova mreža bila do vrha natrpana, ali je 23-godišnji Kamerunac činio čuda među stativama. Prvo je u situacii jedan na jedan zaustavio Fredrika Mitsja, pred kraj prvog polurevemena je uštopovao i udarac Kalvina Stengsa.

Nastavak nije doneo ništa drugačiju sliku na terenu. Opet je Onana morao da čupa stvari. Nogom je odbranio pokušao Usame Idrisija, koji je zatim i zatresao protivničku mrežu, ali je taj gol poništen zboga Boaduovog igranja rukom u začetku akcije.

Avaj, ništa nije moglo večeras da pomogne Ajaksu. AZ je nanjušio slabost i kidisao dok nije zadao fatalni udarac. Boadu je probao još jednom, tukao tik iznad prečke, ali u 74. minutu konačno je brana pukla. Fenomenalnu loptu je iz poslednje linije poslao Teun Kopmejners, a Seržinjo Dest, po svemu sudeći od leta novi igrač Bajerna, shvatio je da mora još mnogo da uči. Idrisi je bio brži i potom spretno loptu prebacio preko Onane za konačnih 2:1.

Od Ajaksa, vrlo malo. Jedan udarac Nikolasa Taljafika glavom i dobra intervencija Marka Bizota i to je to. Tadić je nešto pokušavao, ali pametno bi mu bilo da se odmah spremi za kritike holandske javnosti, jer ipak je on tu najveće ime i sigurno se od njega očekivalo da napravi razliku kad je već Zijeh rovit, a David Neres ni blizu povratka na teren.

Hetafe je Kopljanicima očitao lekciju u Ligi Evrope. Sad i AZ u Erediviziji. Prvi ligaški poraz u sezoni Ajaks je doživeo tek početkom decembra. U poslednjih devet kola nanizao je već pet. Ono samopouzdanja ubrizgano plasmanom u polufinale Lige šampiona prošle sezone kao da je iscurelo. Samo da sa njim ne iscuri i titula. 

Srećom po Ajaks u Holandiji gol razlika odlučuju u slučaju da su dva tima poravnata na tabeli. Srećom, jer AZ je Kopljanike dobio u oba susreta u ovoj sezoni.

HOLANDIJA 1 - 25. KOLO

Petak

Viljem II - Groningen 3:1 (2:0)
/Naneli 27, Pavlidis 40, Kolert 64 - El Mesaudi 74/

Subota

Den Hag - Herakles 0:0

Cvole - Vitese 4:3 (1:2)
/Hamar 6, Pal 74, Gohanedžad 90, Pasver 90+4 - Matavž 6, Tanane 33 i 90/

Venlo - Fortuna Sitard 0:0

Tvente - Herenven 2:3 (0:1)
/Vučkić 65pen, Selahi 72 - Faik 4, Ejuke 48, Verman 55/

Nedelja

RKC Valvajk - Utreht 2:1 (0:1)
/Sou 69, Matsen 76 – Kerk 24/

PSV Ajndhoven – Fajenord 1:1 (0:1)
/Gakpo 47 – Botegin 33/

Sparta Roterdam – Emen 5:1 (3:0)
/Josten 3, Rahji 29, Vrinds 32, Arauho 81ag, Arui 86 – De Leuv 54/

Ajaks – AZ Alkmar 0:2 (0:1)
/Boadu 4, Idrisi 74/

(FOTO: AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara