Sasvim realni Ljubiša Tumbaković: Prva dva minuta igrali smo super, a posle smo pali

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.10.19. | 08:47

„Još to nije – to, daleko smo od reprezentacije kakvu želim da napravim“, ističe selektor Srbije

Veličina jednog trenera ne mora da se ogleda isključivio kroz prizmu rezultata i igre. Ima nešto i do stava, načina na koji brani ideje ili ne skreće pogled sa problema. A Ljubiša Tumbaković posle pobede u Litvaniji i zadržavanja teoretskih  šansi za plasman na Prvenstvo Evrope 2020. deluje kao čovek koji nije zadovoljan prikazanim.

Videla je cela Srbija kako se naša reprezentacija u pojedinim fazama meča mučila u Viljnusu. Od istine ne beži ni selektor, što je retka pojava u ovdašnjem sportu, zaslužuje da bude notirana.
Istina je da je bilo momenata koji su bili katastrofalni i nisu napravili pomak u odnosu na prethodne tri utakmice, međutim, sve što se dešavalo početkom drugog poluvremena i dobrim delom u drugih 45 minuta, trebalo bi da bude model, naravno još unapređen i ne na ovom nivou. To je samo poruka kako bi trebalo da izgledamo, a nikako da je to – to. Ne, daleko je to još od prave reprezentacije kakvu želimo i pokušavamo da napravimo. To je samo nagoveštaj da ćemo forsirati takvu priču i mislim da ćemo biti kompaktniji i daleko jači u narednom okupljanju“, precizirao je Ljubiša Tumbaković za Sportski žurnal.

Izabrane vesti

Koliko je realan i samosvestan onoga to se u ponedejak veče dešavalo na Baltiku iskusni stručnjak ilustruje uzraćanjem na konstataciju kako su Orlovi motivisano ušli u meč i u prvih pet minuta stvorili dva zicera (Mitrović i Ljajić).
To me podseća na jednu čuvenu izjavu pokojnog Tome Kaloperovića posle jednog poraza: „prva dva minuta smo igrali super, a posle smo pali“... Tako i to. Prvih pet do deset minuta... Umesto da u tih pet-deset minuta razliku u korist svog kvaliteta materijalizuješ, ti se kockaš...“

Ipak, ono što nije urađeno početkom prvog, jeste na startu drugog poluvremena. Aleksandar Mitrović je bio egzekutzor posle dve slične akcije srpskog tima, čime je utaban put ka slavlju.
Pozitivno je sve ono što nije bilo prisutno u prvom delu utakmice, taj pristup i odnos prema igri, dresu reprezentaciji, to je odnos iz dobrog dela drugog poluvremena. Tehničko-taktičke stvari još nisu dovedene do toga da možemo da kažemo to je to. Ne, daleko smo od toga. Sve što želimo da napravimo je proces. Mene raduje da ste i vi – novinari primetili da ima malo brže, konkretnije, direktnije, agresivnije igre. Kad vežbamo, ne pravimo samo akciju Radonjić – Ljajić – Mitrović, hteli smo to i na drugoj strani da imamo...“

Za samo tri meseca na kormilu reprezentacije nije mogao Ljubiša Tumbaković bogzna šta revolucionarno da promeni, čak i sam ukazuje da mu jedino manjka vreme kako bi svoje ideje preneo igračima.
Kao trener vidim pomak u bilo kom pomaka. Posao je specifičan, traži vreme za rad koje nemamo. U svakom okupljanju imamo samo dva do tri prava treninga. Nedostaje nam vreme da bismo počeli da se uigravamo. Selektivni proces polako privodimo kraju. Imamo tri nedelje do sledećeg okupljanja. Kod pojedinih zaista ima napretka u dinamici, htenju, odnosu... Pokušaćemo da u novembru da sve to unapredimo i dovedemo na viši nivo. Naravno i da napravimo rezultat“.

Srbiju u novembru očekuju dueli sa Ukrajinom i Luksemburgom u Beogradu. Eventualnih šest bodova iz poslednja dva kvalifikaxciona kola mogla bi da donesu pre dva meseca nezamisliv uspeh – plasman na EURO – samo pod uslovom da Portugalci, kao jedini preostali konkurenti za vizu iz naše grupe, ne pobede makar jednu utakmicu, a igraju sa Litvanijom kod kuće i Luksemburgom u gostima.
Poraz Portugalije probudio je nadu. Kakvu-takvu, ali nadu koja je evidentna i tako treba da se ponašamo i uradimo sve što je do nas... Da smo igrali nerešeno u Beogradu bili bismo u velikoj prednosti u odnosu na Portugaliju, s dva boda više u miru bismo čekali dve poslednje utakmice... Na sve fudbalere koji zbog povreda ili dogovora sa nama nisu bili sada tu, ozbiljno računamo. I na Matića, Tadića, Maksimovića, Nastasića, Milinković Savića... Naravno, nadamo se da će svi biti zdravi. Pozive u klubove po propisima moramo da šaljemo 15 dana pre okupljanja, a oni u međuvremenu igraju još po dve utakmice“, pojasnio je za Žurnal Ljubiša Tumbaković.

FOTO: Star sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara