Saša Stamenković (©MN Press)
Saša Stamenković (©MN Press)

Saša Stamenković: Zvezda 'onda' i Partizan danas - neuporedivo

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 09:03

"Prvo finansijska sredstva koja trenutno imaju igrači Partizana, a koja smo mi imali u ono vreme", podseća iskusni golman u opširnom razgovoru za Mozzart Sport

Kažu za golmane da su kao vino - što stariji to bolji. S godinama dolazi iskustvo, a iskustvo donosi samopouzdanje i mirnoću, neophodnu čuvarima mreže da bi bili na visokom nivou. Sve to odlično se vidi na primeru Saše Stamenkovića, koji sa 39 godina blista na golu Mladosti iz Lučana.

Posle više od decenije vratio se iz inostranstva u srpski fudbal, zbog čega i kako mu je u Lučanima, gde mu se ostvarila velika želja da radi sa Nenadom Lalatovićem, kao i odgovore na mnoga druga pitanja, moći ćete da čitate u subotu na Mozzart Sportu. Kao uvod, prenosimo razgovor sa Stamenkovićem na trenutno vrlo aktuelnu temu iz domaćeg fudbala - stanje u Partizanu. Povod je to što će crno-beli u nedelju gostovati u Lučanima (17.00), a iskusni Leskovčanin je tokom karijere prošao sličnu situaciju kroz koju danas prolaze njegove kolege u Partizanu.

Izabrane vesti

Veliki finansijski i organizacioni problemi drmali su Crvenu zvezdu kada je on bio njen član, od leta 2008. do leta 2011.

"Zvezda je u tom trenutku izgledala toliko loše da nisi mogao da predvidiš ni to kako će klub da preživi narednih mesec dana, a ne da pretpostaviš šta će biti za 10-15 godina. Ako ćemo da upoređujemo tu situaciju sa ovom danas u Partizanu, gotovo je neuporedivo. Prvo finansijska sredstva koja trenutno imaju igrači Partizana, a koja smo mi imali u ono vreme... Ali opšta slika je kao prekopirana u smislu što je tada Zvezdi bio kriv Partizan, a danas je Partizanu kriva Zvezda. Mislim da je Zvezda trenutno toliko dominantna i da u Partizanu nemaju šta da se ljute jer su sami sebi najveći protivnik", istakao je Stamenković u razgovoru za Mozzart Sport.

Kada su 2014. igrali Partizan i Nefči, Stamenković se našao na meti navijača crno-belih. Vređali su i njega i suprugu, a kaže da su nekorektni bili i pojedini fudbaleri. Ali...

"Ja sam prvi koji je bio na udaru i igrača i navijača Partizana i imam pravo da kažem da mi je drago zbog ovoga što im se dešava danas, ali ne, nije tako. Ja osećam empatiju, žao mi je i želim Partizanu što pre da izađe iz krize. Nisam zagovornik one teorije da bez jakog Partizana nema jake Zvezde ili obrnuto, ali jednostavno Partizan je brend, nešto najviše u sportskom i fudbalskom smislu u Srbiji. Imam dosta drugara koji rade tamo i ne mogu da me ne pogode ove nemile scene, iako ne gledam fudbal i nisam gledao poslednji derbi. Želim Aleksandru Stanojeviću da što pre zaboravi ove slike i da se seća samo rezultata koje je pravio ranije. Ovo što se dešavalo posle derbija ne zaslužuje nijedan trener niti igrač, jer to nikome neće doneti dobro".

Pričao je iskusni golman i kako je to biti u klubu u kom ništa nije kako bi trebalo.

"Kada sam branio u Zvezdi ti dolaziš na trening i imaš zaposlene u klubu koji ne primaju platu i verovatno su morali da podignu kredit za koji ne znaju da li će moći da ga isplate na kraju meseca. Ti vidiš u njihovim očima strah za egzistenciju, strah hoće li moći da prehrane porodice. Nemoguće je da to ne ostavi trag na vas. Ja taj segment trenutno ne vidim u Partizanu i žao mi je što Partizan trenutno želi da opravda svoje loše stanje kroz nečiji tuđ uspeh. Da li je to Zvezda, Mlaldost Lučani, OFK Beograd ili neka četvrta ekipa, nije toliko bitno. Mislim da Partizanu trenutno ne treba protivnik, već treba da se sabere sam sa sobom jer je srpskom fudbalu da bi napredovao potreban stari Partizan", smatra Stamenković.

S obzirom na to da je uoči 10. kola Mozzart Bet Superlige Mladost na drugom mestu sa 19 bodova, a Partizan na devetom sa 11 (ali i dve utakmice manje), moglo bi se reći da je domaćin favorit u nedelju u Lučanima. Stamenković, ipak, ne misli tako.

"Još jednom ću da iskažem poštovanje prema Partizanu i da kažem da nikada bilo koji domaći klub osim Crvene zvezde ne može biti favorit protiv Partizana. Ja ne znam koliko bodova ima Partizan i na kom je mestu tabele. Ne znam ni za Mladost čiji sam igrač, pošto ne pratim. Mi igramo od utakmice do utakmice, što je i sada slučaj, pa ako se ukaže prilika da napadnemo mesto za Evropu probaćemo to da iskoristimo. Ali ne, Mladost nije favorit protiv Partizana. Jesmo u boljem psihološkom momentu, ali Partizan ima veliko poštovanje posebno zbog lošeg momenta u kojem se nalazi, jer ja sam po prirodi uvek uz onoga protiv koga su svi drugi".

Poslednje rečeno navodi da je Saša Stamenković borac za pravdu.

"Borac za ispravnost više nego za pravdu. Pitanje je koliko pravde postoji u fudbalu", zaključuje iskusni golman, a ostatak intervjua moći ćete da čitate u subotu na Mozzart Sportu.

PRIREDILI: Aleksandra Gvozdić i Jovan Terzić


tagovi

Saša StamenkovićMladost LučaniMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara