Fudbaleri Šapekoensea (©AFP)
Fudbaleri Šapekoensea (©AFP)

Šapekoense na putu da obori sopstveni negativni rekord Serije A

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.09.21. | 23:07

Brazil 1: Verdao nema pobedu u dosadašnjem toku prvenstva, ima 10 poraza iz 18 ligaških susreta i noćas će protiv Fluminensea u sklopu 19. kola pokušati da zaustavi posrtanje

Ove nedelje najjača kategorija brazilskog klupskog fudbala, čuvena Serija A, ulazi u drugu polovinu sezone i već sada određene konture prvenstva počinju da dobijaju sve jasnije obrise. Dvokružni sistem takmičenja će pojedinim ekipama da omogući revanš za neubedljive nastupe ili poprave utiske iz prvih okršaja, dok će nekima da pruže priliku da dokažu svoju ovosezonsku nadmoć i superiornost nad protivnicima. Sa druge strane, postoje i oni koji su se, konačno, oprostili od šampionskih ambicija i sada gledaju samo kako da spasu ostatak kampanje, dok ima i onih koji ni sami od sebe nisu očekivali da će se naći u nezavidnoj poziciji. Upravo noćas (02.30) na Areni Konda u Santa Katarini sledi nam jedan takav okršaj, kada će poslednjeplasirani Šapekoense da dočeka Fluminense, sastav kojem su ambiciozni snovi o tekućoj sezoni nedavno raspršeni.

Verdao je na dnu tabele sa sedam bodova i tek treba da zabeleži prvu pobedu, dok je Flu trenutno na 12. poziciji pošto je u drugom poluvremenu izgubio prednost protiv Žuventuda remiziravši 1:1.

Izabrane vesti

02.30: (4,20) Šapekoense (3,20) Fluminense (2,00)

Pošto su pre nešto više od osam meseci osvojili Seriju B, čelnici Šapea tek sada počinju da shvataju da je konkurencija u elitnom rangu na mnogo većem i ozbiljnijem nivou od onih sa kojima su se suočili 2020. godine. Prošle sezone izgubili su samo pet utakmica u ligi, ali sada već imaju dvostruko veći broj poraza, a Žair Ventura i njegov tim imaju mnogo toga da nadoknade. Verdaosi su trenutno u veoma teškoj situaciji, ubedljivo su na poslednjem mestu u šampionatu sa devet bodova manje od najbližeg konkurenta na tabeli i na putu su da obore sopstveni negativani rekord Serije A iz 2019. godine, kada su doživeli čak 20 poraza, što je na kraju rezultiralo ispadanjem u niži rang.

Tri od četiri poslednje utakmice Šapea bile su protiv timova koji su tačno iznad njega na tabeli, pa bi gubitak i podela bodova u tim duelima moglo da se pokaže skupo za ekipu Verdaa. Dva od njihova naredna tri susreta biće na njihovom terenu, gde su ove sezone uspeli da sakupe samo dva boda, uprkos tome što su u poslednja tri duela izvukli tri nerešena ishoda.

Sa druge strane, još je relativno rano za procenu Markaovog učinka na čelu Fluminensea, ali posle četiri meča ostaje da se vidi da li je ovoj ekipi bolje ili lošije nego što je to bio slučaj sa bivšim šefom Rožerom Mašadom. Možda će biti potrebno neko vreme da se nametne kao neupitni vođa i motivator. Marko Aurelio de Oliveira bivši je igrač na poziciji defanzivnog veznog, koji je između ostalih klubova nastupao i za Fluminense, u kojem je od 2014. godine imao ulogu asistenta glavnog stratega, a po otpuštanju Mašada, rukovodeći kadar Fluzaa konačno je pružio šansu i Markau.

Iako još kao nezvanični šef stručnog štaba, pod njegovom komandom Fluminense nije izgubio susret u Seriji A, ali dva remija i pobeda nisu ništa izuzetno, posebno ako se uzme u obzir da je tim iz Rio de Žaneira bio u izglednoj poziciji da pobedi u dva od ta tri meča. Ipak, stiče se utisak da Flu igra sa određenom dozom straha protiv timova pri dnu tabele, naizgled plašeći se da izgubi bodove koji su unapred upisani. Iako je trenutno bezbedno pozicioniran na tabeli, Markao zna da njegova ekipa ne sme da se opusti previše, posebno protiv ekipa ispod, jer je trenutno udaljen samo četiri boda od zone ispadanja.

Što se tiče sastava domaće ekipe, golman Šapea Đovani Tijepo i ovog puta biće odsutan zbog zadobijene povrede kolena, pa će Keiljer da Silva verovatno početi i drugi susret zaredom. Rezervni čuvar mreže bio je izuzetno raspoložen prethodnog vikenda na meču sa Sport Resifeom, u kojem je zabeležio čak sedam intervencija, sačuvavši tako mrežu svoje ekipe netaknutom tek drugi put ove sezone. Anselmo Ramon kao najbolji strelac ekipe sa tri postignuta gola u dosadašnjem toku prvenstva i noćas će predvoditi napad Zelenih, dok će Anderson Leite koji je prvi ovogodišnji gol postigao tek u nedavnom remiju protiv Amerike iz Minas Žeraisa na istom ovom stadionu biti zadužen za sredinu terena i organizaciju igre svog tima. Leite je inače bio jedini igrač koji je izgubio mesto u početnoj postavi još od remija sa Atletiko Gojanienseom do njihovog meča prošle nedelje protiv Resifea, pošto je Leo Gomes zauzeo njegovo mesto u veznom redu.

Što se gostujuće postave tiče, primetni su noviteti po Markaovom preuzimanju komande, pa je tako umesto Danila, Egidio prošlog četvrtka počeo na poziciji levog beka, pri čemu je na istom meču Nonato imao ulogu defanzivnog veznog igrača, dok se Mateus Martineli čija to prirodna i standardna pozicija iz nepoznatih razloga nije našao čak ni na klupi. Luka Boržes zabeležio je dva gola u poslednje dve prvenstvene utakmice, međutim njegov prethodni završio je u golu svoje ekipe, a koji ju je koštao tri boda protiv Žuventuda.

Koliko god da je Šape ove sezone u lošoj formi, ćeta iz Santa Katarine otvoreno je najavio da ide na pobedu u noćašnjem okršaju iako je naspram njega Fluminense, znajući da će sledeće dve utakmice posle ove biti protiv kandidata za titulu. Tim Žaira Venture ohrabruje i činjenica što su gosti iz Rio de Žaneira u dosadašnjem toku šampionata postigli samo dva gola više od njegove ekipe.

BRAZIL 1 - 19. KOLO

Nedelja

Baija - Fortaleza 4:2 (1:0)

/Rodaljega 42, 64, 67, 76 - Pikaču 70, De Vargas 74/

Kujaba - Santos 2:1 (1:0)

/Kafu 4, Elton 88 - Pirani 64/

Atletiko PR - Resife 0:0

Sreda

02.30: (4,20) Šapekoense (3,20) Fluminense (2,00)

02.30: (1,78) Korintijans (3,35) Žuventud (5,20)

Odloženo

Sao Paulo - Atletiko Mineiro

Seara - Palmeiras

Flamengo - Atletiko GO

Atletiko Mineiro - Gremio

Internasional - RB Bragantino

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1ŠapekoenseFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara