Oleksandr Zubkov i Denis Popov (©Reuters, ©MN Press)
Oleksandr Zubkov i Denis Popov (©Reuters, ©MN Press)

Šampionat u senci rata i večito pitanje – novac (Šahtjor) ili tradicija (Dinamo)

Vreme čitanja: 6min | sub. 03.08.24. | 08:44

Danas počinje elitna liga Ukrajine. Tim iz Donjecka i dalje na brazilski pogon, dok se Kijevljani oslanjaju na domaće snage. Šaparenko na izlaznim vratima tima koji je pregazio Partizan. Zvezdin dželat Juri Vernidub i dalje na kormilu Krivbasa

Ukrajincima nije baš do fudbala i sporta. Država je u ratu s moćnom silom Rusijom, ali najvažnija sporedna stvar na svetu i u takvim okolnostima je aktivna. Većina klubova ne mogu da igraju na svojim terenima. Poslednja dva šampionata prestonica Kijev je bila uglavnom domaćin utakmica koje su se igrale pred praznim tribinama. Mnogo mečeva je prekidala sirena za vazdušnu opasnost.

Rat je ostavio posledice na ovu veliku zemlju, ali Ukrajinci znaju da igraju fudbal. Poslednjih dana je u prvom planu Artjom Dovbik koji je iz Đirone prešao u Romu, tu je i i odlični Viktor Cigankov, dok je krilo Čelsija Mihailo Mudrik najskuplji igrač u istoriji ove zemlje koga su Plavci kupili za 80.000.000 evra. Reprezentacija je igrala na Evropskom prventvu u Nemačkoj, nije prošla grupnu fazu, omladinci su bili u polufinalu EP, plavo-žuti su igrali i na Olimpijskim igrama u Parizu...

Izabrane vesti

Snagu velikana Dinamo iz Kijeva osetio je i Partizan. Crno-beli su demolirani u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ukupnim rezultatom 2:9, a vicešampion će preko škotskog Rendžersa tražiti šansu da se nađe u plej-ofu za evrolelitu. Upravo je meč Dinama u prvom kolu protiv Oleksandrije pomeren zbog obaveza Andrija Jarmolenka i drugova na međunarodnom planu.

14.30: (2,55) Veres (3,10) Karpati (2,75)

Finansijska moć ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, vlasnika Šahtjora, čije bogatstvo se procenjuje na 4.000.000.000 evra, i dalje daju veliku prednost timu iz Donjecka, koji naravno dugo ne može da igra na svom prelepom stadionu koji je na teritoriji koja je pod ruskom upravom, kao i Zorija iz Luganska.

Prošle sezone Šahtjor je završio sa dva boda više od Dinama, ali je dva kola pre kraja sve bilo jasno. Dinamo je pod vođstvom Rumuna Mirčea Lučeskua u sezoni 2020/2021 na kratko uspeo da prekine vladavinu tima iz Donbasa, dela koji Rusi smatraju svojim teritorijom.

U takvim mučnim okolnostima, kada se ne zna šta će biti sa ovom državom, danas (14.30) mečom Veres – Karpati počinje novo prvenstvo Ukrajine. Poslednjih godina smo svedoci gašenja nekad respektabilnih klubova. Tako više ne postoji Dnjipro koji je prošle sezone bio četvrti i izborio je plasman u Evropu.

I ove sezone je knjiga spala na dva imena kada je u pitanju borba za titulu. Šahtjor ostaje veliki favorit u odnosu na Dinamo. I pogled na procenjene vrednosti timova, ekipa iz Donjecka vredi 163.400.000 evra, a Kijevljani više od duplo manje – 77.400.000, govore u prilog teze da je branilac krune u prednosti, da ima kvalitetniji tim. Prvi sledeći Polisija Žitomir je procenjena na 22.550.000. Novi članovi elitnog ranga su postali Ingulec, Karpati Lavov i debitant Livij Bereg iz prestonice Kijeva. Iz najboljeg društva ispali su Metalist Harkov, Minaj i ugašeni Dnjipro-1.

Stranaca ima, naravno manje nego u godinama kada nije bilo rata s Rusijom. Brazilaca je tradicionalno najviše – 25, a daleko iza su Gruzini (6), Nigerijci (5), Hrvati (4)... U ligi je i jedan Srbin, Petar Mićin, nekadašnji igrač Vojvodine, Čukaričkog, Udinezea, Napretka i niškog Radničkog koji je drugu sezonu u Zorji iz Luganska.

Jedini klub koji nema nijednog inostranog fudbalera je Obolon iz Kijeva, novi član elite Livij Bereg iz Kijeva ima samo jednog, Černomorec iz Odese dvojicu, dok najviše ima Polisija Žitomir čak 14. Šahtjor je na 13, dok Dinamo uglavnom igra sa domaćim igračima. U rosteru su četvorica stranaca, ali u dvomeču sa Partizan igrali su samo Ukrajinci.

ŠAHTJOR I DALJE NA BRAZILSKI POGON, SUDAKOV PRVA ZVEZDA

Heorhij Sudakov (©Reuters)Heorhij Sudakov (©Reuters)

Šahtjor je osim titule prošle sezone osvojio i Kup Ukrajine. Mostarac s holandskim pasošem Marino Pušić od kraja oktobra prošle godine je trener šampiona. Nekadašnji igrač Partizana, Ekvadorac Deni Kastiljo je prodat Midtjilandu za 4.000.000 evra. U Brazilu se vratio Vitao, Marlon je otišao u Al Ain, a Gruzin Georgi Gočološevili je pojačao Kopenhgaen. Dve kupovine ovog leta su golman Kiril Fesjun koji je za 2.700.000 stigao iz Kolosa i Tunišanin Ala Gram iz Sfaksijena za 2.000.000. Čak sedmorica Brazilaca brane boje tima iz Donjecka, a to su Pedrinjo, Vinisijus Tobijas, Marlon Gomes, Kevin, Eginaldo, Neverton i Pedrinjo da Silva. U klubu je ostao i napadač iz Burkine Baso Lasina Traore.

-----------------------------------

SVI ŠAMPIONI UKRAJINE

Dinamo Kijev 16

Šahtjor 15

Tavrija 1

-----------------------------------

Domaće zvezde su Heorhij Sudakov, ubedljivo najvredniji igrač u Ukrajini, procenjen na 35.000.000 evra, mladi vezista koji će brzo put nekih bogatih klubova u Ligama petica. Tu su i Oleksandar Zubkov, Danilo Sikan, Artjom Bondarenko, kapiten Taras Stepanenko, Jukjum Konoplja... U klubu je ostao i nekadašnji igrač Crvene zvezde Irakli Azarov. Nisu na Marakani imali mnogo strpljenja za gruzijskog levog beka, a čini se da je pitanje vremena kada će 22-godišnji defanzivac da napravi veliki transfer. Pita se tim iz Donjecka s kojim je vezan ugovorom do 2028.

ŠAPARENKO NAPUŠTA KIJEVLJANE, ŠOVKOVSKI SE OSLANJA NA DOMAĆE SNAGE

Mikola Šaparenko (©Reuters)Mikola Šaparenko (©Reuters)

Dinamo iz Kijeva je u dvomeču sa Partizanom izgledao moćno, ali ostaje nedoumica da li je to zbog velikog kvaliteta Kijevljana ili zbog agonije u kojoj se nalazi vicešampion Srbije. Nekadašnji golman ovog kluba Oleksandr Šovkovski od decembra 2023. godine je na kormilu Dinama. Prva zvezda je Mikola Šaparenko koji će ovog leta verovatno da napusti prestonicu. Naime, Njukasl je bio dugo u igri, a poslednjih dana se turski šampion Galatasaraj pominje kao novi klub odličnog 25-godišnjeg veziste koji je procenjen na 9.000.000 evra.

Najpoznatiji igrač tima je veteran, napadač Andrij Jarmolenko koj se prošle godine vratio u Dinamo posle duge pečalbarske karijere. Pre Kijevljana bio je u Al Ainu iz Dubaija, gde je osvojio titulu kada je na klupi bio zemljak Sergej Rebrov. Vladislav Vanat predvodi novi talas ukrajinskog fudbala. Napadač je najskuplji igrač Dinama, procenjen na 10.000.000 evra.

Nije bilo mnogo promena u pauzi između dva šampionata. Iz ugašenog Dnjipra-1 su stigli Oleksandr Pihalinko i Valentin Rubčinski, dok je Kolumbijac Brajan Sebaljos došao iz brazilske Fortaleze. Šahtjor godinama pretplaćuje Brazilce, ali Dinamo vidi šansu da se posle četiri sezone opet vrati na ukrajinski tron.

VRVI OD STRANACA U ŽITOMIRU, ČOVEK KOJI JE SRUŠIO REAL U MADRIDU NA KLUPI KRIVBASA

Polisija Žitomir je klub iz grada u severozapadnom delu Ukrajine iz Žitomirske oblasti koja povezuje Kijev sa zapadnim delom zemlje. Ova oblast je pod konstantnim napadima ruske vojske. Žitomir je preuzeo mladi stručnjak Imad Ašur. Vrvi od stranaca, ima ih čak 14, a tu su i Makedonac Dimitar Trajkov, Bosanac Admir Bristrić, Hrvat Matej Matić, Brazilci, Nigerijci... Ovog leta je igrao drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, ali je u dvomeču poražen od ljubljanske Olimpije. Slovenački tim je u oba meča bio bolji – 2:1 i 2:0. Najskuplji fudbaler tima je Oleksej Guculjak koji je stigao iz ugašenog Dnjipra-1. Procenjen je na 2.500.000 evra.

17.00: (1,33) Krivbas (4,70) Černomorec Odesa (8,50)

Na klupi Krivbasa sedi nekadašnji trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub koji je predvodio tim iz Tiraspolja kada su eliminisani Crvena zvezda i zagrebački Dinamu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a kasnije napravio čudo u Madridu u grupnoj fazi evroelite i pobedio Real. On je već dve godine na klupi ovog tima. Veliki broj igrača iz Afrike brani boje ovog kluba – Prins Kvabena Adu i Danijel Sosa iz Gane, Oče iz Nigerije, Žan Morel Poe iz Obale Slonovače, Šihad Bizimana iz Ruande, Bakari Konate i Ivan Dibano iz Senegala...

Juri Vernidub (©MN Press)Juri Vernidub (©MN Press)

Mićinova Zorja trebalo bi da bude u vrhu tabele. Iskusni Jurij Koval ostao je na kormilu ekipe iz Luganske oblasti koja je sada pod kontrolom ruskih snaga. Ruh iz Lavova se uglavnom oslanja na domaće snage. Na kormilu je Vitalij Ponomarjov. Ostale ekipe nisu imali bitnije promene u odnosu na prošlu sezonu i trebalo bi da se bore za sredinu tabele i opstanak.

Osim Pušića koji vodi Šahtjor, jedini stanac na klupi u šampionatu Ukrajine je Španac Andreas Karasko, strateg Čerkasija. Četiri kluba u elitnom rangu je promenilo trenera između dva šamoionata, a to su Inhulec, Čerkasi, Černomorec i Karpati Lavov.

Sistem takmičenja je ostao isti. Igraće se klasičan dvokružni sistem sa 30 kola. Iz lige ispadaju dva najgora tima, dok će klubovi na 13. i 14. mestu da se bore u plej-aut za ostanak u elitnom rangu ukrajinskog fudbala.

UKRAJINA 1 – 1. KOLO

Subota

14.30: (2,55) Veres (3,10) Karpati (2,75)

17.00: (1,33) Krivbas (4,70) Černomorec Odesa (8,50)

Nedelja

12.00: Čerkasi – Livij Bereg

14.30: (10,0) Vorskla Poltava (5,00) Šahtjor (1,28)

14.30: (2,80) Obolon (2,85) Kolos (2,70)

17.00: (1,75) Zorija (3,45) Inhulec (4,50)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Oleksandrija – Dinamo Kijev

Ruh Lavov – Polisija Žitomir


tagovi

Ukrajina 1Šahtjor DonjeckAndrij JarmolenkoDinamo KijevKrivbasJuri Vernidub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara