Saigrač mog tate bio je Toni Parker, bili su čak i cimeri, upoznao sam ga kao mali

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.04.20. | 18:35

"I kasnije kada sam gledao šta je sve postigao u košarci bilo mi je nekako drago. Lep je osećaj, pogotovo što je moj otac bio relativno blizak sa njim. I danas se povremeno čuju i znam da imaju međusobno veliko poštovanje", kaže Luka Ašćerić

Odrastao je bukvalno po košarkaškim halama. Od malih nogu na treninzima je redovno pratio oca Nedeljka, a među igračima koje je u njegovom društvu mogao da gleda bio je i legendarni Toni Parker, koji je u to vreme bio na početku svoje blistave karijere.

Ovo je treća sezona kako Luka Ašćerić nosi dres Mega Bemaksa od dolaska u klub pred Superligu 2018. godine, a njegov talenat nije promakao selektoru Igoru Kokoškovu, pa se tako našao na spisku reprezentacije Srbije za prve FIBA prozore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Nije dobio priliku da debituje, ali…
"Moram da priznam da je sve to bilo dosta neočekivano, nakon povrede Ognjena Dobrića. Pozvali su me naknadno, ali bez obzira na sve to bila mi je velika čast. Zaista fantastično iskustvo, biti sa tom grupom momaka, videti drugačiji sistem rada i mogu da kažem da je u svakom smislu to bio doprinos mom daljem igračkom razvoju. Nisam zaigrao u dresu sa državnim grbom, ali strpljivo ću čekati šansu i svojim igrama se potruditi da ponovo zaslužim poziv".

A put do prilike da reprezentuje svoju zemlju bio je prilično interesantan...
"Već sa tri, četiri godine sam se upoznao sa košarkom, jer sam svakodnevno išao sa tatom na treninge. Dođem u halu, tata me ostavi na stolici i dva sata se nisam pomerao. Mirno sam sedeo i samo gledao. Bio sam veoma poslušan, pažljivo sam pratio šta su radili i onda sam kod kuće sve to imitirao. Zato i ne čudi što sam zavoleo košarku i veoma rano počeo da treniram".

Zanimjiva anegdota vezana je za dane Lukinog najranijeg detinjstva.
"Moj otac je igrao u Parizu, saigrač mu je bio Toni Parker. Mislim da mu je to bila prva profesionalna sezona. Bili su čak i cimeri. Kao mali sam ga upoznao i kasnije kada sam gledao šta je sve postigao u košarci bilo mi je nekako drago. Lep je osećaj, pogotovo što je moj otac bio relativno blizak sa njim. I danas se povremeno čuju i znam da imaju međusobno veliko poštovanje”.

Luka Ašćerić rođen je u Sent Peltenu u Austriji, a detinjstvo je proveo u Francuskoj. Košarku je počeo da trenira u Le Manu sa samo šest godina, a kratko se oprobao i u plivanju.
"Sjajan sport, omogućava vam razvoj celog tela, ali… Nije mi se sviđao takmčarski, jer to je jedna linija, tamo i nazad, i to je sve. Ekipni sportovi sa loptom su za mene mnogo atraktivniji i zabavniji, tako da je izbor bio lak".

Zanimljivo je da je Luka Ašćerić bio i član austrijske Arkadije, kluba u kome je svojevremeno igrao i Nemanja Bjelica pre dolaska u Zvezdu.

"Arkadija je poznata po tome da dovodi mlađe i talentovane igrače. Godinu dana pre mog dolaska u klubu je već bio Jakob Peltl, koga je kasnije draftaovao Toronto, a sad igra u San Antoniju. Imao sam solidnu sezonu tamo, na mene su gledali kao na prospekt za budućnost. Ali, tamo sam proveo samo godinu dana. Mislio sam da je bolje da zbog mog daljeg košarkaškog razvoja, ali i fakulteta i obrazovanja odem u Francusku i prihvatim poziv Lila".

Ašćerić je upisao Mašinski fakultet, uspešno završio dve godine studija, ali je status na fakultetu bio primoran da zamrzne usled nove selidbe.
"Otac mi je usadio odgovornost prema obrazovanju. Uvek je govorio da je škola na prvom mestu i to sam tako prihvatio. Kako sazrevam, sve više shvatam ispravnost tih njegovih saveta",kaže Luka koji je francusku školu završio u Beču, a osim maternjeg jezika govori francuski, nemački i engleski.

O ovoj sezoni ABA lige sa Megom...
"Ova sezona je bila znatno teža nego prethodna. Bili smo mnogo mladi, na početku smo izgubili neke utakmice koje su bile egal i koje je trebalo da dobijemo. Kroz glavu mi odmah prolaze dueli sa Cibonom i Primorskom kod kuće, kao i sa Cedevita Olimpijom i Zadrom u gostima koje smo morali da dobijemo. Upravo je to bila razlika u odnosu na prethodnu sezonu, gde smo te egal utamice dobijali i to nam je davalo elan, veću sigurnost i bolji rezultat na kraju".

Na pitanje ko mu je uzor, Ašćerić ima lak odgovor.
"Otac mi je oduvek bio košarkaški uzor. Želeo sam da usvajam njegove navike, jer je on bio mnogo disciplinovan. Dosta toga sam pokupio od njega, a zanimljivo je da je na vrhuncu svoje igračke karijere imao svega pet posto masti u organizmu. Bio je veoma posvećen, strogo je vodio računa o ishrani, bio je baš fanatik. On je bio seosko dete i sve što je postigao to je uradio isključivo sopstvenim radom i odricanjem. Uvek sam se ugledao na to".

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov/Nedeljko AšćerićMN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara