Jusufa Mukoko (Reuters)
Jusufa Mukoko (Reuters)

Samjuel Eto ga krstio u novog Mesija: Dortmundova 16-godišnja zver spremna za Bundesligu

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.11.20. | 11:29

Sa 127 golova na 84 meča Jusufa Mukoko prerastao mlađe kategorije i spreman za novi izazov

Sa 12 godina igrao je za U17 tim Borusije Dortmund, kada je napunio 14 ispostavilo se da je suviše dominantan i usledio je skok u ekipu do 19. godina. Od 2016. član je Milionera, a 127 golova na 84 utakmice u mlađim selekcijama poslužili su kao ulaznica za trening sa Rojsom, Halandom, Sančom... drugim rečima sa “Velikim momcima”. Danas supertalentovani Jusufa Mukoko puni 16 godina i tu informaciju ne bi pompezno propratili mediji širom Nemačke, odnosno renomirana španska Marka, da to znači da će u ovom momentu verovatno najdominantniji šesnaestogodišnjak na svetu, konačno moći da dobije šansu za debi u Bundesligi.

Prerastao je mlađe kategorije i brojke i dominacija na terenu to jasno potvrđuje. Ove sezone na četiri utakmice za U19 ekipu postigao je 10 golova. Tri het-trika, pa četiri komada Esenu. Puca iz svih oružja, a već sutra protiv Herte u Berlinu, Lusijen Favr mogao bi da ga časti prvim minutima u nemačkoj eliti.

Izabrane vesti

“Jako je dobar, ima neverovatan potencijal. Prosto ne znate da li mu je jača leva ili desna noga. Ubistven je pred protivničkim golom”, tako trener Borusije vidi tinejdžera rođenog u Kamerunu.

Dobio je i poziv za nemačku reprezentaciju do 20. godina, a sa likom i delom Dortmundove tinejdž senzacije upoznat je i selektor Pancera Joakim Lev.

“Neverovatno je da dečak njegovih godina, može da postiže toliko golova u konkurenciji momaka koji su po par godina stariji”, hvali ga i čovek koji je na kormilu jedne od najtrofejnijih svetskih selekcija punih 14 godina.

Debitovao za vikend protiv Herte ili ne, neminovno je da će ugroziti mnoge rekorde. Za početak onaj u vlasništvu Nurija Sahina, najmlađeg debitanta u istoriji kluba sa Vestfalena (16 godina, 11 meseci). Sasvim je realno da će u senku pasti i dostignuće Florijana Virca, najmlađeg strelca od kada je Bundeslige. (17 godina, jedan mesec).

“Nije nam cilj da se pošto poto bavimo obaranjem rekorda, ali ne dozvoliti supertalentovanim momcima da zaigraju na najvišem nivou je hendikep u poređenu sa drugim ligama”, rekao je Dortmundov koordinator mlađih kategorija Lars Riken za Kiker.

Malo je medija po zemljama koje mogu da se pohvale najkvalitetnijim fudbalskim ligama, koje se danas ne bave temom rođendana i potencijalnog subotnjeg debija Jusufe Mukokoa. Britanski San kao po običaju izvukao je nekoliko sočnih brojki. Za početak da tinejdžer zarađuje 350.000 godišnje, odnosno da je već udario autogram na dugogodišnji ugovor sa kompanijom Najk težak 10.000.000 evra. Samjuel Eto je sunarodnika već krstio u naslednika Lionela Mesija, ali Nuri Sahin upozorava da su teški dani neminovnost. Jer prošao je Turčin već tu školu.

“Pomirio sam se sa tim da će moj rekord kad tad biti oboren. Jusufa mora da napravi iskorak jer su utakmice U19 prevenstva jednostavno prelake za njega. Sunce ga u ovom trenutku objasjava punim kapacitetom, ali kišni dani će doći i najbitnije je da ima pravi tretman i adekvatnu podršku.”, upozorava Turčin.

Pomoćni trener Borusije Dortmund Oto Ado vidi ozbiljnu sličnost sa Hjong Min Sonom iz perioda kada je Južnokorejac bio član Hamburger SV-a.

“Ako šutirate ka golu više od ostalih igrača, odnosno ostajete posle treniga da biste dodatno radili na udarcu, iz godine u godinu razlika je primetna. Identičnu naviku imao je i Totenhemov Hjong Min Son sa kojim sam imao prilike da radim u Hamburgu. Bavio se individualnim napretkom i usavršavanjem udarca posle svakog treninga i levom i desnom nogom. Rezultat je taj da je igrač sa verovatno najboljom tehnikom šuta u Premijer ligi”, rekao je Ado.

Sa punih 16 godina fizički je poprilično izgrađen, uz još prostora da se s vremenom profiliše u vrhunskog atletu. Dortmund u špicu ima samo Erlinga Holanda i u duelima koji čekaju Dortmund povremeno će se otvarati šanse za Mukokoa. Momak rođen u Kamerunu ima sve predispozicije da u godinama koje dolaze zapali Bundesligu i Evropu. Ali imao ih je i Milanov Hašim Mastur, pa danas ne može ozbiljno da se nametne ni u dresu Ređine u Seriji B.


tagovi

Jusufa Mukoko

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara