Ovako ne može dalje u Ajaksu! Tadić i Ten Hag uskoro opet oči u oči, igrači znaju ko im najviše fali

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.03.20. | 15:21

Kriza u holandskom velikanu

Ovako više ne ide, nešto mora da se menja u Ajaksu!

Tim koji je prošle sezone bio najlepša priča evropskog fudbala, dominantno se prošetao do duple kruje u Holandiju, za dlaku ostao bez finala Lige šampiona i lansirao gomilu sjajnih igrača, sada ne može da se prepozna... Niže se neuspeh za neuspehom.

Izabrane vesti

Međutim, možda je nešto ovako i bilo neminovno. Ajaks je letos prodao nosioce igre Matijasa de Lihta i Frenkija de Jonga, ostao bez iskusnog Lasea Šenea, a otišli su i igrači sa klupe poput Kaspera Dolberga ili Kristensena. A pojačanja osim Kvinsija Promsa bila su promašaj do promašaja. Na kupovine Marina, Martineza i Alvareza je potrošeno skoro 35.000.000 evra, a nisu doneli ništa. Čak već sada posle šest meseci gledaju kome da prodaju Meksikanca Alvareza. Problemi sa zdravljem su iz forme izbacili Dejlija Blinda, a člini se da su transfer spekulacije poremetile Hakima Zijeha, Dušana Tadića, Nikolasa Taljafika i Donija van de Beka.

Kako drugačije objasniti da je Ajaks iz Lige šampiona ispao u meču protiv Valensije u kojem mu je bio potreban samo bod na svom terenu?! A iz Lige Evrope je lagano ispao od Hetafea. U prvenstvu su titulu stavili na kocku lošim igrama u drugom delu sezone sa tri poraza u poslednjih pet kola, od kojih je poslednji bio najbolniji. AZ Alkmar ih je zgazio u derbiju i stigao ih na prvom mestu prvenstvene lestvice. Niko od nosilaca igre nije u formi...

Na meti kritika u poslednje vreme je najčešće Dušan Tadić jer se od njega kao od najisksunijeg i najboljeg igrača iz prošle sezone, očekuje da povuče ekipu kada joj ne ide. Istina je da su Tadićeve brojke drastično pale otkako je propala opcija da zimus pređe u Barselonu i napravi transfer karijere. Ali, opet Srbin ne može biti etiktiran kao krivac za sunovrat Ajaksa.

A koliko su navijači i mediji nezadovoljni Tadićevom formom, toliko je i on nezadovoljan stanjem u ekipi. I želi neka objašnjenja.

Ugledni holandski Telegraf javlja da će Tadić uskoro držati sastanak oči u oči sa trenerom Erikom Ten Hagom na kojem će se razgovarati otvoreno i neke neprijatne stvari bi mogle da izađu na videlo.
„Mislim da nam je potrebno više discipline. Mora da se preuzme odgovornost. U svakom aspektu igre se ponašamo kao individualci i onda svi izgledamo loše. Moramo da se ujedinimo kao tim i tako će nam se vratiti forma. Samo tako možemo do titule. Ako se igrači ne slažu na terenu, dobićemo domino efekat. Ako igrač kasni sa visokim presingom, onda njegov sledeći saigrač trči u prazno i frustracije rastu. Moramo biti brži i bolji. Samo RKC ima u ligi ima više poraza od nas u poslednjih 10 utakmica“, poručio je Tadić.

Holandski mediji otkrivaju da je sličan direktan sastanak sa trenerom Ten Hag imao i u oktobru 2018. godine posle meča u Minhenu sa Bajernom kada su na tročasovnom sastanku u hotelu Hilton neke stvari rečene u lice i posle toga se sve promenilo.
Nema šta da mu govorimo iza leđa već treba otvoreno da kažemo u lice ako mislimo da nešto treba da se promeni. Igrači su imali razne želje što se tiče taktike, treninga i raznih stvari koje okružuju tim. Nisam imao običaj da radim takve stvari pre bitnih mečeva, neki u ekipi su taj postupak smatrali iritantnim, ali u ime polovine tima sam predočio da bi neke stvari voleli da radimo drugačije. Na kraju, trener je taj koji odlučuje. U ovom slučaju nas je poslušao“.

Holandski mediji otkrivaju i ko je čovek koji najviše fali Ajaksu u odnosu na prošlu sezonu. Nisu to ni De Liht, ni De Jong, već Ten Hagov prvi pomoćnik Alfred Šruder. On je bio mozak stručnog štaba i čovek u kojeg su igrači imali više poverenja nego u Ten Haga. Ipak, letos je odlučio da se posveti samostalnoj karijeri i preuzeo je Hofenhajm. Njegovo odustvo se i te kako oseća. Navodi se da Ten Hag ove sezone ni u jednom bitnom meču nije promenio tok utakmice izmenom ili promenom formacije. Ten Hagu se zamera da nije otvoren za razgovor i savete stručnog štaba i igrača i da to sada smeta većini u timu.

Videćemo šta će doneti drugi veliki sastanak Tadića i Ten Haga. Posle prvog je Ajaks prošao grupu Lige šampiona i kasnije napravio senzacije protiv Real Madrida i Juventusa. Sada bi bilo dovoljno da se odbrani titula u Holandiji.

(FOTO: Reuters, AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara