undefined
undefined

Šalke prodaje stadion navijačima?!

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.10.24. | 09:35

Dug iznosi blizu 170.000.000 evra, uskoro bi moglo da bude ugroženo funkcionisanje kluba, međutim u Gelzenkirhenu ne žele upliv investitorskog novca

Šalke, jedan od najpopularnijih klubova Evrope, guši se u dugovima. Uprava petostrukog prvaka Nemačke saopštila je na mesec dana do održavanja generalne skupštine kako je primorana da ponudi navijačima da otkupe deonice stadiona, a sve u cilju prikupljanja novca za neometano funkcionisanje.

Klub iz Gelzenkirhena nalazi se u 'crvenom minusu', dužan je 168.000.000 evra, i bez obzira što izvršni direktor Matijas Tilman tvrdi da nema razloga za paniku, jasno je da se radi o potezu očajnika.

Izabrane vesti

Ideja čelnika Šalkea je da od prodaje deonica Feltins arene bude prikupljeno više od 10.000.000 evra. Taj novac bi potom bio iskorišćen u jačanje tima koji očito ni ove sezone nema kvalitet da se bori za Bundesligu.

"Ne upiremo pištolj ni u koga i ne kažemo: ako sada ne date novac, klub će propasti. Ne, to nije slučaj. Licenca nije u opasnosti, sa te strane smo stabilni. Radi se o tome da navijačima i članovima želimo da omogućimo da aktivno oblikuju budućnost Šalkea", izjavio je Tilman, ne uspevši da ubudi javnost da je baš sve pod kontrolom.

Tokom prošle sezone Šalke je samo na kamate za prispele obaveze morao da plati bankama 16.000.000 evra. Iz tog razloga je za pojačanja ostalo vrlo malo novca - u poslednja tri prelazna roka potrošeno je oko 9.000.000. Rezultat svega jesu tri sezone u Cvajti u potonje četiri godine. A sasvim je izvesno da bude i četvrta...

"Ideja glavešina iz Gelzenkirhena je da osnuju neku vrstu navijačke zadruge u kojoj bi se prikupljao novac za kupovinu akcija stadiona. Na taj način slavni klub bi izbegao upliv spoljnih investitora", piše Bild.

"Logično pitanje - šta od toga imaju navijači? Odgovor - ništa! Nema povraćaja novca, nema ni zarade od dividendi. U pitanju je davanje iz čiste ljubavi prema Šalkeu".

U klupskom saopštenju ovako stoji:

"Zadruga nudi savršen okvir za podršku jer se uklapa u vrednosti koje Šalke propagira: zajedništvo i hrabrost da se suočimo sa izazovom, bez mogućnosti da postanemo zavisni od spoljnih donatora".

Generalna skupština kluba zakazana je za 16. novembar. Tada bi trebalo zvanično da bude objavljeno koliko će koštati jedna deonica Feltins arene, međutim u navijačkim krugovima već se pominje cifra od oko 750 evra.

Imajući u vidu da Šalke ima 190.000 članova, prostom matematikom dolazi se do zaključka da bi Kraljevsko plavi mogli da isplate skoro ceo dug ako bi svaki navijač kupio makar jednu akciju. Naravno, ovakav scenario nije realan, svesni su toga i u Gelzenkirhenu, tako da bi bili prezadovoljni i deset puta manjim prihodom.

Šalke je trenutno 13. na tabeli na Cvajte sa dve pobede, dva remija i četiri poraza...

Podsećanja radi, Šalke je 2018. završio drugi u Bundesligi, u zimu 2019. igrao je osminu finala Lige šampiona, a dve i po godine kasnije ispao je iz lige, u jeku korona-krize.

Najveći udarac klub je doživeo kada je Bundestag naložio prekid svake saradnje sa Gaspromom, a sve pošto je započela ruska invazija na Ukrajinu. U tom času Šalke je imao ugovor vredan 150.000.000 evra sa naftnim gigantom.

Bez tog novca dugovi su počeli da se gomilaju, da bi na današnji dan dostigli pomenutu cifru od 168.000.000 evra.


tagovi

ŠalkeBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara