Gabri Veiga (Foto: ©Reuters)
Gabri Veiga (Foto: ©Reuters)

Sad nešto sasvim drugačije: Seltin Gabri Veiga u odelu “Zlatnog dečka”

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 16:30

Mladi vezista tima iz Galicije ove sezone oduševljava na Pirinejima

Priča se uglavnom o mladim umetnicima iz Barselone, ima ih naravno i u Realu, značajno manje u Atletiku, Sevilji, Valensiji, barem kada govorimo o najvećim nadama španskog fudbala. Međutim, te rane pohvale često i budu posledica minuta u velikim klubovima, jer oni sa sobom vuku i najveću pažnju. Kvalitet tu često bude i precenjen. Mada se na kraju sve izniveliše, pa su tako u poslednjoj deceniji slavu španskog fudbala pronosili i Jago Aspas, Hezus Navas i brojni drugi fudbaleri koji su do zvezda koračali okolnim putem.

Jedan takav opet raste na Balaidosu. Zove se Gabri Veiga i rođen je 2002. godine u industrijskom gradiću O Porinu, u Galiciji naravno. I mada njegovo ime ne zveči, Veiga je ove sezone u najužem krugu kandidata za zvanje najboljeg mladog igrača Primere.

Izabrane vesti

"U životu sam video možda jednog ili dvojicu fudbalera takvih karakteristika", hvalio je trener Karlos Karvaljal posle pobede nad Betisom od 4:3.

Veiga ju je ukrasio sa dva pogotka i tako svoj ukupan konto podigao na šest golova u ovoj sezoni Primere. Ima pride i dve asistencije. Gabri nije od igrača koji drže loptu samo poseda radi. On je direktniji, smeliji. Ne libi se da krene napred i stane pored špica, da bocne loptu preko golmana, ali ni da raspali sa 30 metara. Na sve to – prilično je brz.

"Kompletan fudbaler. Drugačiji profil igrača od ostatka kvalitetnih vezista Španije, koji naginju ka posedu i brzom dodiru. Gabri lomi protivničke linije", objašnjava Karvaljal.

Nije usamljen u takvom mišljenju. Veiga je bio na širem spisku Luisa Enrikea za Mundijal u Kataru, mada nije prošao poslednji filter. Novi selektor Luis de la Fuente ima ga na oku pred martovske izazove. Jer Gabri ima šta da ponudi.

"Igrao sam prvo kao desni bek, pa kao desni spoljni i u vezi. Onda posle kao polušpic, čak i kao klasičan napadač u formaciji sa dvojicom napred. Pa onda tek nešto ofanzivniji u vezi i kao krilo. Nisam igrao samo levog beka, štopera i golmana", objašnjavao je jednom prilikom u intervjuu za lokalni La Voz de Galicia.

Sada je već glavna vest na Markinom sajtu, najčitanijem i najuticajnijem u Španiji. Prosto je nemoguće ne primetiti ga. U tandemu sa iskusnim Jagom Aspasom je glavna snaga Selte. Njih dvojica zajedno postigli su 15 od ukupno 22 Seltina gola. Nemojmo zaboraviti da je Veiga tek krajem prošle sezone debitovao za seniorski tim, a da je i ove počeo kao rezervista, ali sada je već standardan u prvih 11.

Ne na osnovu lepih očiju. Statistika govori u njegovu korist. Ako računamo momke koji nemaju više od 21 godine, a igraju u "ligama petice", samo su Bajernov Džamal Musijala i Monpeljeov Elje Vai efikasniji. Musijalu ne treba ni da predstavljamo, on je odavno među najboljima na svetu u svojoj klasi, pride igra za jedan od najdominantnijih timova na planeti. Vai je centarfor.

Ako dodamo i asistencije, više razloga za diku imaju još samo Dango Uatara (6+6) i Jusufa Mukoko (6+4). Ali i za njih ste već čuli. Bornmut je ovog januara istresao 22.000.000 evra kako bi doveo Uataru iz Lorijana. Mukoko je jedan od najvrednijih 18-godišnjaka na svetu.

Učinak poput Gabrija Veige nemaju ni Barsin Pedri ni Džud Belingem, dijamant Borusije Dortmund.

U Selti sijaju od sreće. Nedavno je Veiga produžio ugovor do juna 2026. godine. Dugo već u Vigu nisu imali takav potencijal.


tagovi

Gabri Vejga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara