Hjung min Son, nesuđeni igrač Sangđua (©AFP)
Hjung min Son, nesuđeni igrač Sangđua (©AFP)

Sa vojskom nema šale: Regruti otišli, a da je Son ovde titula ne bi bila daleko

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.09.20. | 09:04

Sangđu je najprijatnije iznenađenje prvenstva Južne Koreje, a na kraju sezone ispada iz lige

Sa vojskom nema šale. Znaju to dobro u Južnoj Koreji, gde čak ni profesionalni sportisti - u ovom slučaju fudbaleri - nisu izuzeti od služenja svojoj zemlji. Nema prigovora savesti, već poligon i nastavak karijere, ali u vojnom klubu.

Sangđu Sangmu je ono što K-Ligu čini jedinstvenom od ostalih susednih prvenstava. Radi se o armijskom timu, koji čine samo igrači koji su na vojnoj dužnosti. Fudbaleri se tretiraju kao pozajmljeni igrači iz klubova sa kojima su prvobitno obavezani ugovorom. I baš takav sastav ove sezone je hit u najjačem rangu zemlje omeđene Žutim, Istočnokineskim i Japanskim morem.

Izabrane vesti

Pred start šampionata, ipak, postalo je jasno da Sangđu po okončanju sezone sigurno ispada u Drugu ligu, jer menja svoju bazu. Prema propisima, ako vojni klub pomeri svoju osnovnu bazu, mora da započne sledeću sezonu u K-Ligi 2, bez obzira na krajnji položaj na tabeli. Verovalo se da zbog toga neće biti motivisan kao ostali rivali, s obzirom na to da je njegov status već potvrđen, međutim četa Kima Taea-vana odlučila je da ponosno okonča eru kluba u tekućoj sezoni.

Sangđu je posle 18 rundi na trećem mestu sa 10 bodova manje od Đonbuka i 14 od lidera Ulsana, a pitanje je da li bi vrh tabele izgeldao tako daleko da je u ekipu stigla najveća zvezda Južne Koreje Hjung min Son. Naime, da as Totenhema i engleske Premijer lige nije pobedio na Azijskim igrama 2018. godine, bio bi "pozajmljen" Sangđuu. Ovako je napravljen ustupak, pa je Son prošao redovnu obuku.

Koliko je trenutni plasman popularnih Feniksa veliki uspeh govori podatak da je ekipu u odnosu na proteklu kampanju napustio veliki broj igrača. Masovni egzodus uključuje vodeće pulene, čak 16 novih regruta moralo je brzo da se prilagodi Kimovim metodama i baš kada su se pojedinci navikli i bili ključni aduti - kraj. Završeno služenje vojnog roka i povratak u matični klub.

Obožavateljke Sona (©Reuters)Obožavateljke Sona (©Reuters)

Takav scenario obuhvatio je šestoricu asova Sangđua, koji su krajem proteklog meseca "izbrojali sitno", a dva su, prema uticaju na ekipu i učinak, bila vitalna. Radi se o Kang Sang-vuu i Han Suk-jongu. Prvopomenuti se vratio u Pohang posle najboljeg perioda u karijeri, jer je u dresu Sangđua na pozicija krila sedam puta pogodio metu i još pet puta asistirao na 16 utakmica. Sjajan učinak za igrača koji je do sada korišćen isključivo kao bek. Suk-jong nije imao takve statističke brojke, ali je predstavljao kičmu tima. Kapiten. Robustan centralni vezni, koji je pravio razliku...

Kako će Sangđu bez njih, ostaje da se vidi. Današnji rival u okviru 19. kola K-Lige je Suvon (12.00), koji je u Kontinuiranom padu. Osvajač korejskog FA kupa, Suvon, jedan je od najpopularnijih timova u K-Ligi. Uprkos velikom broju navijača tim već godinama beleži slabe rezultate. Suvon je u vlasništvu Samsung grupe - da, pravi pravcati Samsung - ali budžet se smanjio u proteklih pet sezona. Osvajanje FA kupa prošle godine popravilo je utisak, pošto zauzimanje 8. mesta u šampionatu nije bilo prihvatljivo za navijače. Zbog toga je šef struke Li Lim-saeng trpeo ogromnu količinu kritika i naposletku je smenjen pre dva meseca.

Klub želi da u ovoj sezoni napravi više, očekujući da će Adam Tagart, reprezentativac Australije, i najbolji strelac prošle sezone sa 20 golova, ponovo da bude na visini zadatka. Nakon odlaska ključnog defanzivca Ko Ja-rionga u redove Đonbuka, Bluvingsi su angažovali kanadskog internacionalca Donejla Henrija da popuni prazninu. Veteran i jedan od najboljih stranaca koji su ikada igrali u Južnoj Koreji, Dejan Damjanović, prešao je u Daegu, dok je talentovani Jeon Se-jin morao u Sangđu kako bi završio vojnu službu.

JUŽNA KOREJA 1 - 19. KOLO

Petak

12.00: (2,50) Sangđu (3,00) Suvon (3,10)

Subota

10.30: (7,50) Seongnam (4,00) Đonbuk (1,50)

12.00: (2,40) Seul (3,25) Busan (3,05)

13.00: (2,10) Pohang (3,45) Daegu (3,50)

Nedelja

10.30: (1,80) Gangvon (3,60) Inčon (4,60)

12.00: (1,45) Ulsan (4,40) Gvangđu (7,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

SangđuSuvon SamsungJužna Koreja 1Hjong-Min Son

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara