Sa meča Radničkog i Mačve pred praznim tribinama
Sa meča Radničkog i Mačve pred praznim tribinama

Superligaške dileme: Treninzi posle uranka, 14 utakmica za dva meseca

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.04.20. | 16:03

Naravno, to je plan, a da li će biti ostvariv ostaje da se vidi

Nenad Lalatović je već najavio da će zakazti “treću ovosezonsku prozivku“ za 1. maj, iz usta direktora Superlige Vladimira Bulatovića stiglo je obaveštenje da je ipak još rano pričati o terminima kada bi srpski fudbal mogao ponovo da se zalaufa, međutim, iz neposrednih kontakata sa klubovima domaćeg prvenstva nezvanično smo načuli da je trener Vojvodine na pravom putu i da otprilike svi klubovi računaju da će negde posle uranka pozvati ekipe da treniraju.

To se otprilike i poklapa sa poslednjim najavama državnih organa da bi vanredno stanje zbog epidemije korona virusa moglo da bude ukinuto krajem aprila ili početkom maja. Većina pak smatra da zbog prvomajskih praznika i roštiljanja koje u Srbiji prati taj dan treninzi neće biti nastavljeni pre toga, pa većina planira da se ponovo okupi negde oko 3. ili 4. maja. Naravno, ako epidemija korona virusa počne da jenjava, kao što se svi nadamo.

Izabrane vesti

Druga, može biti još veća dilema, jeste ona o broju nedelja potrebnim da se ekipe pripreme. Do početka maja igrači će – bez obzira na kućne vežbe, to ipak nije dovoljno – biti bez treninga već mesec i po dana. U idealnim uslovima, same pripreme bi trajale još toliko, jasno je da sada nema vremena i tu dolazimo do razmimoilaženja, jer otprilike polovina lige nema objektivnih rezulatskih motiva. Oni bi naravno da se prvenstvo što pre nastavi, pa i završi zbog čega deo njih ne bi imao nikakvih problema ni da prihvati kraj sezone posle regularnih 30 kola.

Ta opcija naravno nije prihvatljiva onima koji imaju za šta da se bore. Pre svega tu mislimo na one koji se bore za opstanak – Mačvu, Rad i Inđiju – te oni koji bi da napadnu Evropu, a u toj grupi su TSC, Čukarički, pa i Radnički, koji trenutno ima osam bodova zaostatka za Topolskim sportskim klubom i bez plej-ofa ne bi imao realne šanse da se domogne četvrtog mesta. Kup je naravno drugi put do Evrope, tu smo stigli tek do četvrtfinala, a u konkurenciji su uz Radnički i Čuka, Inđija, Radnik, Mladost, Vojvodina, Crvena zvezda i Partizan.

Kako bilo, ako bi se treninzi prema očekivanjima nastavili negde oko 3. maja, a svi računaju da će tako i biti, sezona bi teoretski mogla da krene i krajem tog meseca, uz napomenu da je Uefin predlog da se prvenstva širom Evrope nastave u junu i da se sve završe najkasnije do 2. avgusta.

U periodu od ta dva meseca klub koji bi recimo stigao i do finala Kupa morao bi da odigra čak 14 utakmica! Tri u Kupu – od ove sezone se polufinale ponovo igra na jednu utakmicu – četiri u regularnom toku Superlige i još sedam u prvenstvu. Suštinski bi to značilo da bi se sve vreme igralo u ritmu sreda-subota.

A podsetimo da je plan da se kvalifikacije za evrokupove igraju već sredinom avgusta što bi značilo da praktično ne bi bilo pauze između kraja ove i početka sledeće sezone.

Istaknimo za kraj i da se, naravno, podrazumeva da će se sve utakmice u finišu ove sezone igrati bez prisustva publike.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara