Zvezdina „mačka u džaku“, a brazilski „glavni šerif“ - ko je zapravo Edson Silva?

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.05.20. | 08:20

Mišljenje o nekadašnjem fudbaleru crveno-belih u njegovoj zemlji u dijametralnoj suprotnosti sa onim koje je izgrađeno među ovdašnjim ljubiteljima fudbala

Potraga za famoznim štoperima Crvene zvezde trajala je sve do onog trenutka dok nije došao Vladan Milojević i uspostavio sistem igre. Tada više ništa u Zvezdinoj defanzivi nije moglo da zavisi od jednog igrača, već isključivo od načina na koji se branio čitav tim. Ipak, pre toga su prolazile godine i prelazni rokovi, gde su se tražila raznorazna rešenja. Svi pokušaji su bili uglavnom, manje ili više, neuspešni, bez obzira na to da li se radilo o iskusnim ili neiskusnim igračima. Najžustriju ocenu javnosti dobijali su strani igrači, koji su se nizali i jedan drugog nadmašivali u kardinalnim greškama. Među njima je bio i Brazilac Edson Silva. Igrač koji je stigao sa ozbiljnom reputacijom, nakon četiri godine provedene u Sao Paulu, ispraćen je sa stadiona Rajko Mitić posle samo šest meseci kao svojevrsna "mačka u džaku" i jedno od najvećih promašaja u novijoj istoriji srpskog šampiona. Sve to uz platu od 240.000 evra po sezoni.

Ipak, čini se potpuno drugačije mišljenje o Edsonu Silvi kao igraču imaju ljubitelji fudbala u njegovom Brazilu. Takav utisak nam je ostavio tekst na portalu Futbol na veia (u prevodu: fudbal u venama) sa naslovnim tekstom XERIFE CABEÇÃO, što bi u prevodu moglo da glasi "glavni šerif".

Izabrane vesti

Edson Silva je juče proslavio 34. rođendan, a u tekstu se navodi da je u pitanju sportista koji "beži od standarda", neko ko je sa svojom snažnom konstitucijom bio ona vrsta defanzivca koja je retka u savremenom fudbalu. Istinski defanzivac. Na istom mestu se ističe da se Edson još u ranim igračkim danima pokazao kao vrhunski profesionalac i prava ličnost. Počeo je svoj fudbalski san u Pernambuku, a potom nastavio da korača dobro utabanim putem. Počeo je u Korintijans Alagoanu, a potom otišao na pozajmicu u Klub Regatas Brazil, verovatno ne sluteći da će mu to promeniti karijeru. Bio je jedan od najboljih igrača brazilske Serije B. Krasili su ga hrabrost i velika želja, kao da je išao za "tanjirom hrane", stoji u tekstu portala Futbol na veia.


Dok se u Crvenoj zvezdi bukvalno saplitao o loptu, u pomenutom tekstu navode da Edson predstavlja mali uzorak pravih defanzivca. Korpulentni Brazilac je sa svojih 189 centimetara i ratničkim duhom bio u stanju da zastraši i frustrira svakog napadača, držeći se onog motiva: "ako igrač prođe, neće lopta". U istom tekstu se navodi i da je u Sao Paulu Edson na početku bio žrtva predrasuda zbog svojih tehničkih kvaliteta, ali se on ubrzo izborio za svoje mesto pod suncem zahvaljujući poštovanju prema dresu, borbi, upornosti...

Na kraju teksta se kaže da je uprkos sumnjama, Edson Silva bio pravi as. Jer fudbal nisu samo prelepi driblinzi i prodori. Edson je predstavljen u portretu tamnoputog Brazilca koji se svakog dana bori da prehrani svoju porodicu.

"Bio je žrtva predrasuda, ali sebe nikada nije izneverio. Sa osmehom na licu, uspeo je svoj ratnički duh da prenese na teren", stoji u između ostalog u tekstu ovog portala.

Prva misao među navijačima Crvene zvezde najverovatnije će glasiti "da li smo gledali istog igrača?", ali je u prethodne dve decenije kroz srpski fudbal i samu Crvenu zvezdu prošao veliki broj brazilskih i južnoameričkih fudbalera koji se jednostavno nisu snašli u novoj sredini, već je psihološki faktor direktno uticao da njihov boravak bude neuspešan.

Edson Silva je početkom maja zvanično postao slobodan igrač, nakon što se rastao sa Novorizontinom. Posle Crvene zvezde je potpisao za Mirasol, potom igrao za Red Bul Brazil, a onda za Gvarani.

Foto: MN press, Reuters


tagovi

Edson Silva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara