Marko Roze (©Reuters)
Marko Roze (©Reuters)

Rozeovo nasleđe i lični motiv

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.10.20. | 11:57

Menhengladbah dočekuje Lajpcig u derbiju 6. kola Bundeslige

Ne dešava se često da epitet derbija dana u Bundesligi zavredi duel u kojem ne učestvuju Bajern ili Dortmund. A, baš je to slučaj ove subote. Iako Bavarci gostuju Kelnu, a Milioneri idu na noge Bilefeldu, najzanimljiviji okršaj 6. kola prvenstva Nemačke trebalo bi da bude dvoboj Menhengladbaha i Lajpciga (18.30).

Kada je uoči prethodne sezone stigao u redove Koltova, trener Marko Roze od svog prethodnika Ditera Hekinga u nasleđe je dobio jedan vrlo ozbiljan zadatak. Da ne izgubi od čeda Red Bula na Borusija parku. Ždrepci su u tri uzastopna navrata pognutih glava napuštali teren po završetku duela sa Bikovima, ali nisu izvukli nikakve pouke, pa su krajem avgusta 2019. i novog stratega počastili porazom (1:3).

Izabrane vesti

Stručnjak koji je rođen upravo u Lajpcigu, ali vezan je za Lokomotivu, pa ima i lični motiv, raspolagao je sa 14 meseci za pripremu taktike kojom bi mogao da se suprotstavi kolegi Julijanu Nagelsmanu. Pre devet meseci bio je nadomak uspeha, ali ta utakmica odigrana je u Saksoniji, u kojoj je Menš samo jednom poraženi, a pritom su ispustili prednost od 2:0 – a izgleda da im to prelazi u naviku jer su i u sredu isto učinili i protiv madridskog Reala u Ligi šampiona. Dakle, psihologija mu nije jača strana.

Bilo kako bilo, Roze se nada da bi mogao da načini iskorak, tim pre što u RB-u više nema Tima Vernera, koji je imao poseban pik na nekadašnjeg višestrukog šampiona Nemačke. Na osam mečeva u dresu Bikova dao im je isto toliko golova.

Međutim, odlazak najboljeg strelca u Čelsi nije se odrazio na rezultate njegovog doskorašnjeg kluba. Lajpcig u derbi kola ulazi sa čelne pozicije, a ono što je mahom završavao Verner, ravnomerno je raspoređeno na više igrača, pa rivali kluba sa istoka zemlje prosto ne mogu da znaju od koga im preti opasnost koja dolazi iz svih linija tima.

Tri sata ranije na teren će Bajern. Bavarska mašina od septembra je izgubila samo jedan meč, i to protiv Hofenhajma (1:4). Neverovatnu formu puleni Hansija Flika već su dva puta potvrdili u Ligi šampiona, gde su postepeno deklasirali madridski Atletiko (4:0) i pobedu doneli sa vrućeg tla moskovske Lokomotive (2:1). U Bundesligi su, pored pomenutog neuspeha proitv Hofa u potpunosti zasrašili ostale, o čemu svedoči i ukupni rezultat 22:8. Keln je, s druge strane, veoma zabrinut i nije pobedio na dosadašnjih pet mečeva u ligi. Pored toga, u najvišem nemačkom takmičenju domaći tim čeka na pobedu posle 15 mečeva u nizu na kojima se nije radovao. Teško da će da prekine crni niz baš protiv "večitog" prvaka.

Borusija iz Dortmunda je prilično dobro ušla u ovu sezonu. Do sada je izgubila samo jedan meč protiv Augzburga u Bundesligi. U poslednjem kolu protiv najvećeg rivala Šalkea pobedila je autoritativno sa 3:0, nijednog trenutka ne ostavljajući mogućnost Rudarima i da pomisle da mogu nešto da urade. Biće zanimljivo videti akcije trenera Lusijena Favra, koji će najverovatnije posegnuti za rotacijom. Uprkos tome, Borusija je ogroman favorit, takođe zato što je Arminija već pomalo zbunjena posle prmocije u nemačku elitu. Izgubila je poslednja tri kola i na njima je primila sedam golova.

BUNDESLIGA - 6. KOLO

Petak

Šalke - Štutgart 1:1 (1:0)

/Tijao 30 - Gonzales 56/

Subota

15.30: (1,83) Ajntraht (3,60) Verder (4,40)

15.30: (7,00) Bilefeld (4,50) Dortmund (1,45)

15.30: (2,10) Augzburg (3,45) Majnc (3,50)

15.30: (13,0) Keln (7,75) Bajern (1,18)

18.30: (2,90) Menhengladbah (3,45) RB Lajpcig (2,40)

Nedelja

15.30: (3,60) Frajburg (3,45) Leverkuzen (2,05)

18.00: (2,70) Herta (3,15) Volfzburg (2,70)

Ponedeljak

20.30: (1,85) Hofenhajm (3,60) Union Berlin (4,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajern MinhenBorusija DortmundBorusija MenhengladbahRB Lajpcig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara