Nejmar i Kilijan Mbape (©AFP)
Nejmar i Kilijan Mbape (©AFP)

Ronaldov Real je istorija, Mesijeva Barsa na izdisaju, da li je PSŽ sledeća velika dinastija?

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.12.20. | 10:25

Sa Nejmarom i Mbapeom malo ko može da im izađe na crtu

Strovaljivali su milione dok im se prosečan fudbalski navijač podrugljivo smejao zbog toga što im je pehar Lige šampiona, najvredniji u svetu fudbala, uporno izmicao. Treba ipak imati na umu da se načekao i Roman Abramovič, pa se Čelsi popeo na krov Evrope kad se to najmanje očekivalo. Uporan je bio i Bajern pre no što je, na istina sasvim drugačijoj poslovnoj filozofiji, i drugi put u ovoj deceniji prigrlio “ušati“ trofej. Bajern je, uostalom, uz Real Madrid Kristijana Ronalda i Barselonu Lionela Mesija u poslednjih 10 godina bio jedina konstanta na samom vrhu. Ali vremena se menjaju, Ronaldo je sada u Juventusu, Mesi i dalje u Barsi, mada umoran i nesrećan, Englezi se ponovo vraćaju sa Liverpulom Jirgena Klopa i Mančester Sitijem Pepa Gvardiole, ali tamo su treneri najveće zvezde. Igrački gledano, niko nema takve asove kakve u Pari Sen Žermenu predstavljaju Nejmar i Kilijan Mbape.

I zato se postavlja pitanje, da li bi PSŽ, ako šeici iz Katara nastave da sipaju novac kao naftnim crevom, mogao da u trećoj deceniji 21. veka bude ono što su u drugoj predstavljali Barselona i Real, koji su od 2011. pa do danas podelili šest od 10 titula prvaka Evrope?

Izabrane vesti

Ključni sastojak je naravno budućnost najvećih zvezda Svetaca. Nejmaru i Mbapeu ugovori ističu 2022, a nije nikakva tajna da ovog prvog po svaku cenu želi da vrati Barselona, dok se Real namerio na francuskog internacionalca. Predsednik Naser al Kelaifi je ipak miran, iako nije tajna da se PSŽ muči, jer ga finansijski fer-plej sprečava da zavuče ruku u budžet države Katar koliko bi mogao. A plate za Nejmara, Mbapea i ostatak tima kadar da im “nosi vodu“ opteretile bi i one sa mnogo zdravijim finansijskim prihodima.

Ipak...

Počeli smo da razgovaramo sa Nejmarom i Kilijanom Mbapeom. Ti će razgovori ostati povereljivi, ali ja sam optimista. Obojica žele da ostanu sa nama“, mirno će Al-Kelaifi u izjavi za RMC.

I sam Nejmar, koji je ne tako davno pokušavao da prilično otvoreno izdejstvuje povratak pod Mesijeve skute, kao da je odustao od te ideje videvši šta je Đozep Marija Bartomeu napravio od Barselone pokušavajući sebe da predstavi kao čoveka koji se u sve najbolje razume.

Veoma sam srećan ovde u Parizu. Zadovoljan sam saigračima, klubom. Ideja da odem mi nije ni prošla kroz glavu. Samo treba da razgovaramo. U dobrim smo odnosima“, rekao je Nejmar posle het-trika u meču sa Istanbul Bašakšehirom, mada svi znamo da je Brazilac umeo da se predomisli čim bi ga neko malo nasekirao.

Činjenica je ipak da ni Barsa ni Real nisu u idealnim trenucima, da Bajern jednostavno ima svoj sistem rada i verovatno nikad neće izdvajati toliki novac da zadovolji najpopularnije asove planete što dalje znači da nikad neće biti glamurozan kao Real, Barsa - i možda PSŽ - iako će vrlo često imati bolje rezultate. Italijani još kaskaju mada ih poreske olakšice za strane fudbalere čine sve primamljivijima, ostaju dakle samo Englezi sa unosnim TV ugovorima, ostaju Liverpul i Siti... I pre svega, ostaje Pari Sen Žermen.

Još ako dođe Mesi...


tagovi

NejmarKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara