©AFP
©AFP

Raspad sistema u Skoplju! Revolucionarni Zagreb na izletu sa Kinezima

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.02.20. | 09:03

Vardar su prošle nedelje napustila dvojica bitnih igrača, Letonac Dainis Krištopans i Rus Pavel Atman, ali je Motor stigao u prestonicu Severne Makedonije bez dvojice rukometaša. Hrvati bez Veselina Vujovića prežaljeni u Barseloni

Dva kola pre kraja takmičenja u grupnoj fazi rukometne Lige šampiona poznat je već prvi četvrtfinalista. Kil je u sredu u Šparkesen areni pobedio Vesprem sa 29:28 i obezbedio prvo mesto u Grupi B i direktan plasman među osam najboljih timova Starog kontinenta.

Danas se igraju pet utakmica u evro eliti, a epicentar rukometnih dešavanja prethodne nedelje bilo je Skoplje. Evropski šampion Vardar je u nokdaunu. Finansijska kriza prati makedonskog velikana već nekoliko sezona. Od prve titule šampiona Evrope 2017. godine traje agonija. Ruski milioner Sergej Samsonenko je izgleda odlučio da definitivno „zavrne slavinu“. Rukometaši nisu primili plate mesecima, a nogu su povukli Letonac Dainis Krištopans i Rus Pavel Atman.

Izabrane vesti

Desni bek visok 215 centimetara ima u džepu ugovor sa bogatim Pari Sen Žermenom, ali tek od juna. Odlučio je da nastavak sezone provede u nemačkom Fuhseu iz Berlina. Levi vek Atman se vratio u otadžbinu, potpisao je za Spartak iz Moskve.
Želim da zahvalim svim ljudima iz Vardara na divnim trenucima koje smo proveli zajedno i trofejima koje smo osvojili. Ne može svaki rukometaš da se pohvali trofejem Lige šampiona, ali mora da se zaradi za život“, rekao je Krištopans na oproštaju od kluba iz Skoplja.

To će biti veliki hendikep jer je letonski bombarder drugi strelac tima ove sezone u evro eliti i jedan od najzaslužnijih za drugu titulu šampiona Evrope prošle godine. Međutim, u Skoplju je mobilizacija. I prethodnih sezone, Vardar je imao problema, ali su igrači bili mentalno jaki, kada je bilo najvažnije igrali su fantastično. Danas (17.30) u dvorani Jane Sandanski stiže ukrajinski šampion Motor iz Zaporožja.

Domaći igrači i trener Stevče Alušovski pozivaju navijače da im pomognu u meču koji je veoma važan. Naime, pobedom bi Vardar bio blizu prve nokaut runde Lige šampiona. Gigant iz Severne Makedonije ima četiri uzastopna poraza u evro eliti.

Motor je takođe očajan. Poslednji je u grupi, imao samo jednu pobedu, odnosno četiri boda. Pred ovu utakmicu, tim iz Zaporožja su napustila dvojica bitnih igrača. Ruski golman Viktor Kireev i levo krilo Igor Soroka pojačali su Spartak iz Moskve. Soroka je drugi strelac tima u Ligi šampiona sa 53 golova.

I pored problema, očekuje se da proradi inat Timura Dibirova, Stojančeta Stoilova i ostalih asova Vardara i pobedom da pokažu da su jači od problema i nemaštine.

©AFP

Zagreb je prošle nedelje poražen na svom terenu od Flenzburga u neizvesnoj završnici. Posle utakmice trener Veselin Vujović je žestoko kritikovao islandske sudije, pa je kažnjen od strane EHF-a sa mečom zabrana vođenja svog tima i novčanom kaznom od 2.000 evra. Hrvatski šampion ide turistički u Barselonu na noge prvom favoritu za titulu, strašnoj Barseloni.

Zanimljivo, u Blaugrani će za Zagreb debitovati dvojica Kineza, 206 centimetara visok golman Vang Kuang i desni bek Ksijan Jao. Biće to prvi put u istoriji da rukometaši iz najmnogoljudnije zemlje na svetu igraju u Ligi šampiona.

Barselona je najefikasnija ekipa u evro eliti. U proseku, Katalonci postižu 35 golova po meču, dok je Zagreb najnefikasniji tim sa 23 pogotkom po utakmici. Jasno je da sprema katastrofa za hrvatskog šampiona. U prvom susretu u Zagrebu krajem septembra, Barsa je slavila sa čak 17 golova razlike (36:19).

Poljski Vive Kjelce i Porto igraju za što bolji plasman pred osminu finala. Za domaćina prošle nedelje u Monpeljeu nije igrao iskusni hrvatski srednji bek Igor Karačić. On se oporavio i mogao bi da se vrati u tim protiv portugalskog šampiona.

Flenzburg bez povređenog desnog beka Markusa Roda ide na noge norveškom Elverumu. Nemci ne briljiraju ove sezone u Ligi šampiona, ali ne bi trebalo da imaju problema da slave u Skandinaviji. Monpelje je favorit na svom terenu protiv beloruskog Meškova iz Bresta.

Plasman u četvrtfinale Lige šampiona obezbediće samo pobednici Grupa A i B, dok će ekipe od drugog do šestog mesta da igraju u osmini finala. Titulu od prošle godine brani Vardar, koji je u finalu bio bolji od Vesprema.

 

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 15:00 7534 Vive Kielce - Porto h 1 (-3.5) 1,90
Sub 17:30 7536 Elverum - Flensburg ki 2 1,40
Sub 17:15 7535 Montpellier - Meshkov Brest ki 1 1,22
Sub 17:30 7451 Vardar Pro - Motor ki 1 1,70
Ukupna kvota5,52

LIGA ŠAMPIONA – 12. KOLO

GRUPA A

Subota
17.30: (3,60) Elverum (8,50) Flenzburg (1,40)
20.00:
(1,85) Barselona (hendikep – 11.5) Zagreb (1,85)

Nedelja
16.50: (1,25) Olborg (10,0) Celje (4,90)
17.00:
(2,45) Seged (8,00) PSŽ (1,75)

GRUPA B

Sreda
Kil – Vesprem 29:28 (15:15)

Subota
15.00: (1,30) Vive Kjelce (9,00) Porto (4,40)
17.15:
(1,22) Monpelje (11,0) Meškov Brest (5,20)
17.30:
(1,70) Vardar (8,00) Motor Zaporožje (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Foto©AFP


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara