Kuman i Mesi (© Reuters)
Kuman i Mesi (© Reuters)

Ronald Kuman: Mesi je imao problem sa Upravom, sa mnom nije

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.02.21. | 11:42

Trener Barselone o odnosu sa najboljim igračem ekipe

Još pet meseci i kraj. Došao je Lionel Mesi pre dve decenije u Barselonu, prošao mlađe kategorije, sa seniorima osvojio sve što se moglo, napunio muzej peharima, džepove novcem, ali deluje da više sebe ne vidi u Kataloniji.

Sačekaće Argentinac da mu istekne ugovor, da kao slobodan igrač promeni sredinu. Čini se da su se i na stadionu Nou Kamp pomirili sa odlaskom jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena, čim Ronald Kuman polako diže ruke od scenarija po kome bi i u takmičarskoj 2021/22 trenirao Mesija.

Izabrane vesti

Nisam siguran da će ostati, mada se nadam“, vrti glavom Holanđanin u opširnom intervjuu za britanski Atletik. „Priželjkujem zato što je i dalje veliki igrač, sposoban da rešava utakmice. Uživam trenirajući ga. Nestvarno je kakav kvalitet demonstrira na treninzima, svakodnevno. Došao je kao dete u Barselonu i ne mogu da zamislim Mesija u bilo kojoj drugoj opremi“.

Izgleda da će i Kuman, ali i svi u Barsi, morati da se naviknu na život bez Lea. Pogotovo što je letos insistirao da ode, ali tad je prepreka bila otkupna klauzula od 100.000.000 evra, koju čak ni Mančester Siti, kao prvi favorit, niti Pari Sen Žermen, kao kandidat iz senke, nisu želeli da plate.

„Težak period je iza Mesija. I dalje igra na vrhunskom nivou, ali je bio ljut zbog određenih situacija u klubu i nesrećan zbog ubedljivog poraza od Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona (2:8). Poludeo je i želeo je da napusti Barselonu kad sam stigao. Moja prva poruka klubu bila je da to što se među njima dešava nije moj problem, već između Lea i rukovodilaca, da oni moraju da ga reše. Na kraju su mi čelnici saopštili: 'Nećemo ga prodati, mora da ostane'. Mesiju je bilo teško, da bi tek na kraju pristao“.

Možda i zbog dijaloga sa naslednikom Kikea Setjena na klupi Katalonaca.

Pre početka sezone razgovarali smo u njegovom domu, predočio sam mu planove i video da je veoma uzbuđen. Znao sam da se suočavao sa problemima u klubu, ali sam se držao po strani. Rekao sam mu da bih bio srećan ukoliko bi ostao, a da bi odlazak bio samo njegova odluka, nevezana za klub. Kazao sam mu da će, ukoliko ostane, biti deo tima, igrati na omiljenoj poziciji, gde može najviše da pruži. Malo-pomalo, Leo je prihvatio okolnosti i pogledajte ga samo kako izgleda poslednjih sedmica. Posvećen je ekipi, ali niko ne zna šta će se dešavati u budućnosti“.

Posle malo sporijeg početka sezone, Mesi je ubrzao, dao osam golova na isto toliko poslednjih utakmica u Primeri i na njegovim krilima Barsa se popela na drugo mesto na tabeli. I dalje je daleko od Atletika (deset bodova), ali je bar poravnata sa Realom.

Nikad nisam imao problema sa Mesijem. Kapiten je tima. Često govorimo o taktičkim detaljima, izgradili smo sjajan profesionalni odnos, kao i sa ostalim fudbalerima. Ipak, Leo je kapiten, razumljivo je što sa njim češće komuniciram“.

Kao što je Mesiju bilo teško jesenas, tako je i Ronald Kuman morao da prođe period aklimatizacije na novo okruženje. Naročito ako se zna da ga je angažovala odlazeća uprava i da ni sam ne zna hoće li zadržati posao kad se okončaju predsednički izbori.

Tačno je da se dosta stvari desilo u kratkom vremenskom periodu. Bilo je izuzetno teško, međutim, prihvatio sam izazov, znam kako da se nosim s očekivanjima. Videćemo kako će se završiti“.

Počelo je odavno, mnogo pre nego što je promovisan, Barsa ga je htela i kad je menjala Ernestea Valverdea.

Barselona me je zvala skoro godinu dana i svaki put sam je odbijao, u želji da vodim Holandiju na Prvenstvu Evrope. Da nije bilo pandemije virusa korona igrali bismo EURO prošlog leta, ali kad se situacija iskomplikovala, a turnir najboljih kontinentalnih reprezentacija pomerio za 2021, rekao sam sebi: 'Ne mogu više da čekam, ovo je šansa da vodim Barselonu“. Svi reprezentativci su me razumeli i podržali'“, dodao je Ronald Kuman.


tagovi

Ronald KumanLionel MesiBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara