(Star sport)
(Star sport)

Rođendan, a nikom nije do slavlja

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.10.24. | 09:52

Na današnji dan pre 79. godina, osnovan je Partizan

Svečano je u Humskoj, mada objektivno nikom nije do slavlja. Proslaviće Partizan 79. rođendan, čisto da obeleži vredan datum u klupskoj istoriji, podseti na davna, prošla, bolja vremena, u nadi da će mu budućnost biti svetlija od mračne sadašnjosti.

Bio je 4. oktobar 1945. kad je osnovan fudbalski klub, kao deo, u tom trenutku, Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, koje će kasnije prerasti u instituciju ogromnih razmera, spremnu da iznedri veliki broj reprezentativaca i asova svetskog formata, beleži uspehe na pojedinačnom i ekipnom planu.

Izabrane vesti

Istorija kaže da su crno-bele osnovali generali Peko Dapčević, Svetozar Vukmanović Tempo, Otmar Kreačić Kultura, Vlada Mađarić, Ratko Pejić, Vujica Gajinović, Ratko Vujović Čoče, Koča Popović, Mijalko Todorović Plavi i Pavle Jovićević. Već dva dana posle osnivanja Parni valjak je odigrao prvu utakmicu, savladao reprezentaciju Zemuna 4:2, a prvi gol je autorizovao čuveni Florijan Matekalo koji je kasnije ostavio dubok trag u omladinskoj školi.

Od tog 4. oktobra do danas, Partizan je osvajao titule, borio za opstanak, imao svetlih perioda i prilično uznemiravajućih, kao što je sadašnji, ali je preživljavao. Valjda će i ovu, nezapamćenu, krizu u rukovođenju, organizaciji, finansijama i rezultatima, zbog čega nikom u Humskoj nije baš do radosti.

Jeste rođendan svih partizanovaca, ali ga najviše svojataju fudbaleri, pošto je Fudbalski klub stub Sportskog društva. Može košarka da puni hale, ima najtrofejnijeg trenera Evrope, mogu rukometaši da osvoje poneki pehar, odbojkaši da promole glavu ponekad, ali... I oni znaju da dok ne ozdravi fudbalski klub ni ostalim neće biti bolje.



tagovi

JSD PartizanSD PartizanFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara