©AFP
©AFP

Rim više nema svoje ikone

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.07.24. | 09:55

Ćiro Imobile posle osam godina odlazi iz Večnog grada

U fudbalskom smislu Rim nije grad trofeja. Nije nikada ni bio, teško da će ikada i biti. Roma i Lacio nikada u ozbiljnijem, dugoročnom smislu, nisu mogli da stanu na crtu gigantima sa "bogatog severa", a deluje da se ništa ozbiljnije neće promeniti ni u skorijoj budućnosti. A od danas, kada Lacio zvanično bude napustio Ćiro Imobile, rimski klubovi će praktično ostati bez ijedne aktivne fudbalske ikone. Izjednačiće se sa ostalim manjim klubovima koji brzo preprodaju igrače i razmišljaju samo u tržišnom smislu.

Doduše, Lacio se nije odrekao Imobilea, kao što je to učinila prethodna uprava Rome sa Danijeleom de Rosijem, Alesandrom Florencijem, pa čak i Frančeskom Totijem, kojeg je Lučano Spaleti pogurao ka penziji. Ako bismo se okrenuli ka Romi, potencijal da postane klupska ikona ima Lorenco Pelegrini, ali reprezentativac Italije nema harizmu koju su posedovali njegovi prethodnici, rođeni Rimljani i kapiteni Vučice. Paulo Dibala je lider ekipe, ali je prekratko u klubu da bi se smatrao legendom.

Izabrane vesti

Imobile je dobio odličnu ponudu Bešiktaša, koju u finansijskom smislu nije mogao da odbije, pa je zatražio od kluba da ga pusti bez prevelikog zatezanja. Ali to samo pokazuje da se igrači više ne vezuju za Lacio. Biće verovatno onih koji će postaviti pitanje - kakva je to legenda Ćiro Imobile? I da ne može da stane u krug igrača kao što su Silvio Piola, Bruno Đordano, Alesandro Nesta, Đuzepe Sinjori i Siniša Mihajlović, ali je činjenica da je Ćiro istinska legenda Nebeskoplavih. U pitanju je najbolji strelac u istorji kluba iz glavnog grada Italije. Od 2016. godine do danas odigrao je 340 utakmica za Lacio i postigao 207 golova. Dovoljno je reći da je na drugom mestu Piola sa 159, Sinjori je dao 127, Đorđo Kinalja 127, a Đordano 116 pogodaka.

Imobile (34) i napadači poput njega već ozbiljno nedostaju italijanskom fudbalu, što se pokazalo i u nastupu Azura na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Ćiro je tokom čitave karijere poređen sa slavnim italijanskim devetkama, vrlo često je i osporavan, ali je svim poklonicima fudbalske igre jasno da se radi o ozbiljnom golgeteru.

Kada je u pitanju transfer u Bešiktaš, kapiten Lacija je tražio od predsednika Klaudija Lotita da ga pusti u Tursku, ali Lotito je ponovo glumio "tvrdog pregovarača", pa je prvobitno tražio 10.000.000 evra obeštećenja. Ipak, to nije bilo realno. Bešiktaš je postigao dogovor sa Imobileovim menadžerima za transfer u Istanbul na dve godine sa opcijom za treću za platu od 6.000.000 evra. Turski klub je igrao na kartu dogovora sa igračem i Imobileovih zasluga u Rimu, pa je maksimalno smanjio cenu. Na kraju, zainteresovane strane su se na kraju našle na obeštećenju od 3.000.000 evra.

Imobile neće otići bez oproštaja, pošto je danas, pred put za Istanbul, zakatao konferenciju za štampu. Rimski Korijere je u današnjem izdanju stavio naslov: "Ćiro, oproštaj kralja". Iza njega će ostati osam godina u Rimu, 207 golova, tri trofeja i Zlatna kopačka Evrope iz sezone 2019/2020, kada je postigao 36 golova za Rimljane. Prošla sezona u Laciju je bila razočaravajuća - 11 golova na 43 utakmice u svim takmičenjima - što je sasvim sigurno olakšalo Imobileov rastanak sa navijačima. Iskusnog napadača sada očekuju nova uzbuđenja. Bešiktaš silno želi da se vrati u sam vrh turskog fudbala i ponovo bude najozbiljnija pretnja Fenerbahčeu i Galatasaraju za osvajanje trofeja. Od Imobilea će se očekivati da bude na nivou iz najboljih igračkih dana.


tagovi

Ćiro ImobileLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara