Sila Boga ne moli, Gnabri London voli: Misliš možeš, a u stvari ne znaš gde si (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.02.20. | 22:50

Bajern se prošetao do pobede nad Čelsijem i praktično osigurao plasman u četvrtfinale Lige šampiona – 3:0

Prošle sezone najbolji fudbal u Evropi igrali su Englezi (finalisti Lige šampiona i Lige Evrope), a kako je krenulo u 2020. Nemci su podneli kandidaturu da im preotmu status dominantne kontinentane sile. Borusija iz Dortmunda je tukla Pari Sen Žermen, RB Lajpcig slavio na novom Vajt Hart Lejnu, a da se zna ko je prvak države, ko vlada Bundesligom od 2013, na brutalan način pokazao je Bajern. Za razliku od ekipa koje mu drmaju tron u domaćim okvirima, praktično je već osigurao plasman u četvrtfinale elitnog kupa, rezultatski ubedljvim, a igrački spektakularnim izdanjem na Stamford bridžu, ostavivši Čelsiju cediljicu sa posvetom – mnogo smo bolji.

Konačnih 3:0 je dovoljno za bezbrižan revanš u Minhenu 18. marta, a nedovoljno da iskaže razliku u klasi. Iako u istom takmičenju, Bavarci su u pojedinim delovima susreta izgledali kao da se bave drugim sportom u odnosu na Plavce. Snažniji u duelima, brži u sprintevima za dva koraka, smisleniji u organizaciji napada, spretniji u intervencijama. I precizniji. S tim što je, objektivno, trebalo da bude duplo više. Već na britanskoj teritoriji Hansi Flik je vizirao ulaznicu u visoko društvo, pečat će udariti na Alijanc areni, jer posle svega viđenog epski povratak tima Franka Lamparda deluje nerealan.

Izabrane vesti

Pogotovo što Bajern izgleda kao ekipa koja preti poput čupavca iz kutuje. Jednog neutrališeš, drugi iskoči. U tom vrtlogu Čelsijevi fudbaleri nisu znali šta ih je snašno. Izigrani i ubijeni u pojam, mogli su samo da gledaju kako Robertu Levandovskom pred odlučujući deo sezone stiže napadačka podrška u vidu Serža Gnabrija. U minula dva prvenstvena kola zaslužan je za pet golova, a večeras je nacrtao put bavarskoj mašini ka osveti Plavicima za onaj poraz u finalu Lige šampiona 2012. u Minhenu.

Leteo je terenom momak iz Štutgarta, lomio čuvare, dvaput zatresao mrežu posle akcija kao na bilijarskom stolu i potvrdio da obožava da igra u Londonu. U grupnoj fazi je četiri komada strpao u mrežu Totenhema, a duplo manju porciju iza leđa dobrog, ali ne baš svemogućeg Vilija Kabaljera. Nije baš dobijao mnogo šansi kod Arsena Vengera dok je bio član Arsenala, ali se večeras u glavnom gradu Velike Britanije izigrao Gnabri za sve pare.

Oba puta Gnabriju je, kao da se nalaze na Oktobar festu, dodao loptu kao kriglu piva, Robert Levandovski, da bi se Poljak i sam upisao u listu strelaca i 39. golom u sezoni potvrdio da je bez premca najbolji napadač planete u ovom trenutku.

Usput je Bajern pogodio prečku (Tomas Miler), naterao Kabaljera na nekoliko odbrana, mašio zicere (Koman, Levandovski, Gorecka) i pravo je čudo kako je Čelsi prošao sa samo tri komada u mreži.

Postavkom igre, kontrlom lopte, stilom, brzinom i odlučnošću, Hansi Flik je u svemu nadvisio Lamparda i kaznio ga za defanzivnu orijentaciju. Mada, taman da je trener Čelsija izveo sve što može (a na klupi ostavio, primera radi, Vilijana i Ejbrahama) teško da bi prošao bolje. Jeste Lampard poslao na teren nominalano ultradefanzivan tim (četiri beka, s tim što su Ris Džejms i Markos Alonso pokušavali da glume krila, dva zadnja vezna i ne baš atraktivni ofanzivc Ros Barkli), verovatno svestan da će nastradati ako sa silom kakva je Bajern uđe u jurnjavu preko celog terena. Povukao je linije tima, napravio dupli blok, čak je kad su mu odlični Vili Kabaljero i sreća pomogli da se odbrani, znao da stavi na muke odbranu nemačkog prvaka. Najčešće tako što bi neko iz odbrane gađao Olivijea Žirua, a iskusni špic, dokazan u igri leđima, distriburirao lopte na stranu, najčešće ka Mejsonu Mauntu, s namerom da iskoristi brze noge mladog asa.

Bilo je situacija kad su u tranziciji domaćini pokušavali da zaprete, nizali su se centaršutevi, ubacivanja po zemlji, nekoliko puta je i nesigurni Manuel Nojer častio Plavce, koji su najbolju šansu imali u smiraj prvog dela. Kontru je istrčao Markos Alonso, poslao Benžamena Pavara na parking Stamford bridža, stigao i da se namestio, ali se golman Bajerna iskupio za prethodne propuste.

Taj pokušaj Španca bio je vrhunac igre Čelsija. I čim je propala šansa bilo je jasno da fudbalske zveri iz Minhena neće propustiti priliku da uzvrate. A koga one zgrabe...

-------------------------------------------------------------------------------

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

ČELSI – BAJERN 0:3 (0:0)
/Gnabri 51, 54, Levandovski 76/

London
Stadion: Stamford bridž
Sudija: Klemen Turpan (Francuska)
Žuti karton: Žoržinjo (Čelsi), Tijago Alkantara, Kimih (Bajern)
Crveni karton: Markos Alosno (Čelsi) u 83. minutu

ČELSI: Kabaljero – Aspilikueta (od 73. Pedro), Kristensen, Ridiger – Džejms, Žoržinjo, Kovačić, Alonso – Maunt, Barkli (od 61. Vilijan) – Žiru (od 61. Ejbraham). Trener: Frank Lampard.

BAJERN: Nojer – Pavar, Boateng, Alaba, Dejvis – Kimih, Tijago Alknatara (od 90. Gorecka) – Gnabri (od 84. Toliso), Miler, Koman (od 66. Kutinjo) – Levandovski. Trener: Hansi Flik.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara