Tako je suđeno: Ponovo Srbin Hrvatima u poslednjoj sekundi sa pola terena (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.03.20. | 22:20

Marko Luković još jednom ove sezone izrastao u heroja Primorske

Nikada Cibona nije ispadala iz ABA lige, ali je ova mogućnost nakon ludog poraza od Primorske postala sasvim realna! Vodili su Vukovi sa Tuškanca sa 11 poena prednosti na početku poslednje četvrtine, ali ni to im jednostavno nije bilo dovoljno. Čak je Matic Rebec imao dva bacanja na dve sekunde do kraja da potvrdi pobedu. Nakon promašenog prvog, odlučio se da i drugo namerno promaši i to je surovo kažnjeno. Marko Luković je uhvatio loptu i pogodio sa više od pola terena za veliko slavlje njegovih saigrača – 79:78.

Nažalost, ovu sreću nije mogao da podeli sa navijačima u Kopru, pošto je meč igran pred praznim tribinama u „Bonifici“ zbog straha od širenja korona virusa. Na kraju krajeva, pitaće se gostujući košarkaši zbog čega su večeras sve morali da rešavaju kroz dramu, kada su već na početku poslednje deonice imali toliku prednost. Ovo su zaista morali da reše mnogo, mnogo ranije.

Izabrane vesti

Poslednjih 30 sekundi utakmice bile su za rubriku verovali ili ne. Uvertiru je napravio Nejc Barič, koji je baš na pola minuta do kraja smanjio na tri razlike. Šejn Gibson se odlučio da ide na trojku u narednom napadu za Cibonu, promašio je, pa je usledila penal završnica, jer su gosti svesno išli na prekršaj.

Za Primorsku je Sterling Gibs bio miran i pogodio je prvo slobodno bacanje, a onda je uradio nešto potpuno neverovatno. Hteo je namerno da promaši drugo slobodno bacanje, ali je to uradio na prilično očigledan način, pošto je loptu bacio kao „kamen sa ramena“, pa su sudije poništile bacanje i posed dodelile Ciboni. Trener domaćih, Andrej Žakelj u neverici je posmatrao šta se dešava na samo tri sekunde do kraja utakmice…

Usledio je faul nad Maticom Rebecom. Košarkašu Cibone je zadrhtala ruka kod prvog slobodnog bacanja, a saigrači su ga ohrabrili da namerno promaši drugo. On je to i učinio, naravno ne na istovetan način kao što je to Gibs uradio na drugoj strani, mada… Zapitaće se da li je to bila bolja opcija. Loptu je uhvatio Marko Luković i otprilike sa polovine terena iz trka „ispalio“ trojku! Za potpunu nevericu na licima svih aktera meča.

Da sve bude luđe, Marko Luković je već ove sezone na sličan način uspeo da pobedi ekipu Cedevita Olimpije krajem januara, kada je nemogućom trojkom na sekund do kraja doneo trijumf Primorskoj u sred Ljubljane. Imao je srpski košarkaš pred pauzu u Kupu kolo u kojem je imao čak 40 indeksnih poena protiv FMP-a iz Železnika, tako da se može reći da je od dolaska u Primorsku odlično odradio svoj deo posla.

Ipak, večeras nije bio najefikasniji u svom timu, pošto je Žiga Dimec sa 17 poena upisao tri više od njega. Uz njih dvojicu dvocifreni su još bili Aleksandar Lazić i Alen Hodžić sa po 13 poena, te Nejc Barič i Sterling Gibs sa po 10 poena. U timu Cibone istakao se Matic Rebec sa 16 poena, te Filip Bundović koji je postigao 15 poena, a krug igrača sa dve cifre zatvorio je Marin Rozić sa 12 poena.

Tako su Vukovi sa Tuškanca ostavljeni pred poslednja dva kola u veoma nepovoljnoj poziciji. Sa šest pobeda iz 20 kola, oni sada dele istu poziciju sa Megom i Krkom, pri čemu beogradski tim ima bolji međusobni skor u odnosu na obe ekipe ukoliko bi došlo do eventualnog trougla. Da sve bude gore po Cibonu, još uvek nije otpisano ni direktno ispadanje u niži rang, pošto je Zadar nakon pobede protiv FMP-a prišao na samo pobedu iza leđa Zagrepčanima…

Na kraju krajeva, ne bi bilo nimalo čudno da na kraju sezone dva hrvatska kluba završe na dve poslednje pozicije na tabeli ABA lige. Bio bi to bez ikakve sumnje veliki udarac za košarku u zemlji naših zapadnih komšija nakon odlaska Cedevite u Ljubljanu sa početka ove sezone.

ABA LIGA – 20. KOLO

Subota
Krka - Partizan 61:76
/Đapa 16 - Birčević 17/

Zadar - FMP Železnik 81:76
/Fundić 27 - Đorđević 23/

Nedelja
Mega Bemaks - Igokea 87:76
/Peri 19 - Gagić 21/

Primorska - Cibona 79:78
/Dimec 17 - Matic Rebec 16/
21.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

Ponedeljak
18.00: (1,35) Budućnost (16,0) Mornar Bar (3,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: ABA liga (KK Koper Primorska / Žiga Mikeli)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara