Pogled na Kito i Rikardo Zjelinski (©AFP)
Pogled na Kito i Rikardo Zjelinski (©AFP)

Razmišljanje Zjelinskog - da se prvo preživi Kito, a o tituli ćemo posle toga

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.08.24. | 23:05

Lanus na teškom zadatku, u osmini finala Kopa Sudamerikane gostuje braniocu trofeja LDU-u (sreda, 02.30)

Osim zbog velike tradicije na kontinentalnoj sceni, duel osmine finala Kopa Sudamerikane između LDU-a i Lanusa (sreda, 02.30) predstavlja i okršaj osvajača ovog takmičenja. Za argentinski tim, najuspešnija godina u međunarodnim takmičenjima bila je 2013. kada su i podigli pehar namenjen prvaku Kopa Sudamerikane. Sa druge strane, LDU je u dva navrata stizao do pomenutog trofeja, prvi put 2009. godine pod komandom Edgarda Bauze, a drugi put prošle sezone, tako da sada imaju ulogu branioca titule.

Ono što takođe povezuje ova dva kluba je angažovanje poznatog argentinskog stručnjaka Osvalda Zubeldije. Pod njegovom komandom Lanus je bio nadomak trofeja Kopa Libertadores u sezoni 2017. kada su poraženi u finalu od Gremija, a LDU se zahvaljujući Zubeldijinim umećima, posle gotovo deceniju i po vratio u sam vrh južnoameričkog fudbala. Nažalost po Ekvadorce, Zubeldija je trofejnu sezonu naplatio transferom u Sao Paulo.

Izabrane vesti

Ukratko, igranje u Kitu, prestonici Ekvadora, nikada nije lako za gostujući tim. Posebno kada je LDU u dobroj formi, kao što je trenutno. Pored toga, dodatnu teskobu gostujućim timovima predstavlja i ogromna nadmorska visina od 2.850 metara. Dakle, Blankosi se već kao po difoltu favorizuju pred ovoj meč. kako zbog proređenog vazduh, tako i zbog dobre forme ekipe.

U svom poslednjem meču, tim Pabla Sančeza se suočio sa Kumbajom u ekvadorskoj Klausuri i pobedio sa 2:1, čime se probio na vodeće mesto tabele. Njegova odbrana nije primila gol u tri od poslednjih pet utakmica, uz 10 postignutih golova. Igrajući kao domaći tim, iza sebe imaju niz od četiri pobede, uz jedan pretrpljeni poraz. U pomenutom periodu savladali su Universidad Katoliku sa 2:1, peruanski Universitario sa 2:0. Olvejs Redi sa ubedljivih 3:0 i već pomenutu Kumbaju rezultatom 2:1. Jedini poraz pretrpeli su od Juniora iz Barankilje, minimalnim rezultatom još u grupnoj fazi Kopa Libertadores. Štaviše, kao domaći tim, na stadionu Rodrigo Paz Delgado, LDU ima učinak od osam pobeda, povremeno prekidan sa jednim remijem i jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.


02.30: (1,55) LDU Kito (3,90) Lanus (6,75)


S druge strane, popularne Granate koje predvodi Rikardo Zjelinski u prvi meč osmine finala Kopa Sudamerikane ulazi sa potrebom da preživi strahovitu visinu Kita. Poslednji put kada su gostovali ​​u čuvenoj Kasa Blanki, izgubili su sa 4:0, to ovoga puta treba izbeći po svaku cenu, jer povratak iz takvog rezultatskog deficita, gotvo je nemoguć čak i pred domaćom publikom. Ipak, posle solidnog debija u Profesionalnoj ligi Argentine, Lanus se nalazi u ošpadajućoj formi, što donosi dodatne brige. Uostalom, izgubio je dva puta u poslednje tri odigrane utakmice. U poslednjem od njih izgubili su od Deportiva Riestre, kao gost, rezultatom 3:1, odigravši više od polovine meča sa jednim čovekom manje na terenu zbog isključenja defanzivca Brajana Lusijatija. Igrajući u gostima, ekipa je zabeležila nedavni učinak od tri remija i dva poraza, bez zabeležene pobede u poslednjih pet utakmica.

Vlasnik tehnički veoma konkurentskog sastava koji teško razočarava kada su u pitanju nastupi na domaćem terenu u Kitu, tim LDU ima sve uslove da ostvari pozitivan rezultat, pre nego što se sledeće nedelje kroči na teritoriju Argentine. Sa druge strane, Lanus će na sve dozvoljene načine pokušati da ublaži katastrofalan utisak koji su ostavili pre gotovo 15 godina na ovom terenu, u ubedljivom porazu od 4:0. Istina, Blankosi su tada imali status prvaka kontinenta, a u istoj kampanji, tada su po prvi put podigli trofej namenjen osvajaču Kopa Sudamerikane.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KOPA SUDAMERIKANA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Uačipato - Rasing Klub 0:2 (0:1)

/Martinez 32, Kintero 89pen/

Sreda

Bragantino - Korintijans 1:2 (0:2)

/Elinjo 56 - Đovane 6, Manjo 14/

23.55: (2,60) Rosario Sentral (3,15) Fortaleza (2,95)

Četvrtak

02.30: (1,55) LDU Kito (3,90) Lanus (6,75)

02.30: (2,40) Palestino (3,15) Independijente Medeljin (3,15)

23.55: (1,48) Atletiko Paranaense (4,10) Belgrano (7,50)

23.55: (1,50) Libertad (4,10) Amelijano (7,00)

Petak

02.30: (2,15) Boka Juniors (3,20) Kruzeiro (3,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa SudamerikanaLDU KitoLanus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara