(©MN Press)
(©MN Press)

Rastu šanse Orlova da se domognu prvog šešira pred mundijalske kvalifikacije

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 09:44

Ime još da se „rilja“, ali smo popravili sliku

Rastemo. I na rezultatskom, možda i planu vođenja tima, ali i kad se pogledaju šanse za povoljan žreb uoči mundijalskih kvalifikacija. Ponovo su fudbaleri, doduše posle dugo vremena, ozarili naciju, a kako to obično biva u ovakvim prilikama, odmah im je skočio rejting. Posledično i mogućnost za dobru startnu poziciju pre početka bitaka za Svetsko prvenstvo 2026.

Posle pobede nad Švajcarskom (2:0), koju je malo ko očekivao posle razočaranja na susretima u Rusiji i u Kataru, Orlovi su raširili krila u susret formiranju šešira za sastav kvalifikacionih grupa pred naredni šampionat plante, koji će zajednčkim snagama organizovati Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

Izabrane vesti

Kad se završio septembarski ciklus matematičari su izračunali da imaju samo 13 procenata šansi da se dokopaju jednog od prva dva mesta, koje vodi u prvi šešir. A posle trijumfa nad Švajcarskom postotak je skočio na lepih 30. Još nije dovoljno, ali je daleko bolje nego što je bilo posle nerešenog ishoda sa Španijom i poraza u Kopenhagenu.

Kako se pozicije reprezentacija na „pristupnoj listi“ menjaju od utakmice do utakmice, tako je jasno da će novi presek uslediti posle gostovanja ekipe Dragana Stojkovića u Kordobi, a ako bi se, na primer, desilo da ostanemo neporaženi u sudaru sa Španijom (pokazali smo u Beoradu da je to moguće), e onda bi naše šanse i te kako porasle.

Podsetimo, u prvom šeširu za određivanje grupa mundijalskih kvalifikacija će se naći četiri pobednika iz svake grupe A divizije Lige nacija, kao i četiri drugoplasirana tima. Njima će se pridružiti četiri ekipe koje, mimo toga, stoje najbolje na FIFA rang listi, što znači da će Engelska, izvesno, biti povlašćena, iako ove sezone igra u B diviziji.

Naš najveći protivnik u ovom trenutku je Austrija, vlasnik 12. pozicije na projektovanoj listi. Nju do kraja očekuju dueli sa Norveškom i Slovenijom kod kuće, te putovanje u daleki Kazahstan. Srpski tim će Ligu nacija, posle gostovanja u Andaluziji, okončati novembarskim utakmicama sa Švajcarskom u Cirihu, te Danskom ponovo u Leskovcu.

Ako ne uspemo da svrgnemo Austrijance, daleko teže će biti da dohvatimo Švajcarsku i(li) Dansku, jer se njihove šanse, u ovom trenutku, procenjuju na 97 i 91 odsto. No, i to se menja, od meča do meča.

Tek, na današnji dan, šeširi za mundijalske kvalifikacije bi izgledali ovako:

Prvi – Francuska, Španija, Engleska, Blegija, Holandija, Italija, Portugalija, Nemačka, Hrvatska, Švajcarska, Danska, Austrija.

Drugi – Srbija, Poljska, Mađarska, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Rumunija, Grčka, Slovačka, Norveška, Češka.

Treći – Škotska, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Severna Irska, Crna Gora, Izrael.

Četvrti – Bugarska, Luksemburg, Jermenija, Belorusija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžann, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Litvanija, Letonija.

Peti – Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora, San Marino.

Kad se završni Liga nacija, uslediće žreb grupa pred početka mundijalskih kvalifikacija, a biće održan 13. decembra u Cirihu.

Evropa daje 16 učesnika na Mundijalu na kome će se prvi put pojaviti 48 selekcija. Od tih 16, 12 ide direktno (pobednici grupa), a preostala četiri kroz baraž u kome će učestovati drugoplasirani iz kvalifikacija, ali i drugoplasirani u Ligi nacija.



tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara