Luka Luković
Luka Luković

Rasparen najubojiti bratski tandem Superlige: Nemoj u životu kao ja i uspećeš

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.07.24. | 08:56

Sada već iskusna superligaška faca Luka Luković prognozira bolji IMT, jaču Mozzart Bet Superligu i igrače koji bi mogli da budu otkrića sezone

Luković, Luković, Luković… Prezime koje je najčešće odzvanjalo minule sezone na utakmicama debitanta u Mozzart Bet Superligi Srbije. Novoberogradski IMT je na krilima momaka odraslih stotinjak metara od klupskih prostorija, uspešno okončao glavnu misiju – opstanak u ligi. Braća Miloš i Luka Luković su postigli više golova nego ostatak tima zajedno. Njih dvojica 25 – ostali 24.

Ali, uspešna sezona je značila i da se braća rastaju. Za 18-godišnjeg Miloša je bilo nemoguće odbiti 5.000.000 eva od Strazbura i pustiti ga na fudbalski Zapad. Iako je IMT sa istoka Evrope i iz Azije imao i unosnije ponude, ali se u ovom slučaju gledao i sportski interes igrača.

Izabrane vesti

Miloš je otišao, Luka ostao i opet će biti jedan od glavnih uzdanica popularnih Traktorista. Uz još veća očekivanja nego uoči debitantske sezone.

Kako će ti biti bez brata?

“Teško jer sam se navikao na njega na terenu. Ali, nadam se da imamo spremnu zamenu. Isto je u pitanju Miloš, ali Jović. Mislim da ću i sa njim uživati na terenu”, kaže Luka za Mozzart Sport tokom priprema na Zlatiboru.

Znači već tipuješ na nekog igrača koji bi mogao da obeleži sezonu?

“Da, tipujem na Miloša Jovića. Mlad, perspektivan, ambiciozan i pre svega dobar dečko”.  

Koliko je uspon tvog brata promenio sliku o IMT-u?

“Mislim da je dosta promenio i da se na nas gleda drugačije. Naravno, nabolje. Pogotovo što smo Miloš i ja deca iz kraja jer nam je IMT ispred kuće. Sigurno smo na neki način podigli interesovanje za klub. Ceo kraj hoće da ide na utakmice, deca sada znaju više stvari o klubu, upisuju se u školu IMT-a… Cela Fontana navija za IMT. Mislim da smo dosta toga podigli”.

Ipak, IMT ne igra kod Fontane jer stadion ne ispunjava uslove, pa ćete morati u Loznicu. Hoće li vam biti čudno da budete domaćini u drugom gradu?

“S jedne strane će biti, ali sa druge smo navikli da igramo van svog stadiona jer smo i prošlu sezonu bili domaćini na Voždovcu. Mislim da će ovo biti bolje za nas jer očekujemo da dođe dosta ljudi iz Loznice koja je fudbalski grad. Idemo na novi stadion gde će nam odgovarati dobar teren”.

Posle “veštaka” na Voždovcu će vam verovatno prijati teren u Loznici?

“Mislim da ćemo se bolje snalaziti na travi. Više nam odgovara jer ćemo moći da igramo bolji fudbal. Najlepše je na travi. Istina, bićemo i u karantinima više nego kod kuće”.

A šta očekuješ rezultatski?

“Očekujem bolje rezultate jer smo iskusniji za godinu dana. Naprimer, prošle godine smo debitovali protiv Spartaka, a od startnih 11 su možda dvojica, trojica igrača imali superligaško iskustvo. Svi su bili novi. Sad smo ostavili kostur tima, doveli još neke igrače i ta godina iskustva će biti naša prednost”. 

Da li vam je ulazila voda u uši prošle sezone tokom borbe za opstanak?

“Nije. Stalno sam verovao u ekipu i znao sam da ćemo da izborimo opstanak. Nismo nikad bili u zoni ispadanja direktno. Uvek smo bili tu. Baraž ili direktan opstanak. Na kraju smo uspeli da ostvarimo cilj i da ostanemo direktno u ligi, što je za prvu godinu dobar rezultat. Najteža je ta prva sezona”.

Koji je bio prelomni momenat? Šta ti prvo padne na pamet kada se setiš prošle sezone?

“Utakmica sa Novim Pazarom na samom početku kad smo gubili do 2:3 do 92. minuta, a okrenuli na 4:3. Tad nas još mnoge ekipe nisu dovoljno poznavale i nisu obraćale pažnju na nas”.

Šta su ti najpozitivniji, a šta najnegativniji utisci o Superligi iz prošle sezone?

“Samo su mi tereni bili negativan utisak, ali i to će se sad promeniti. Ostalo je sve pozitivno. Liga se digla na veći nivo i fudbal je postao kvalitetniji. Sa novim terenima koji se sada rade, fudbal će da bude na još većem nivou. U odnosu na vreme kada sam igrao u Javoru, sada dolaze bolji igrači u Srbiju”.

Misliš na strance?

“Ne samo na strance. I domaći igrači su počeli da vraćaju”.

Vi ste se profilisali kao klub koji razvija mlađe. Ostaje li to?

“Mora da se napravi spoj mladosti i iskustva da bi to funkcionisalo. Imamo mlade igrače, ali imamo i dosta iskusnih igrača. Taj balans mora da postoji”.

Ti si ’96 godište, a već si među “matorima”?

“Među najstarijima sam. Tu su golmani Belić i Vukliš, zatim dvojica Francuza, Ćosić i ja. Ali, ne žalim se”.

Imaš li neku mentorsku ulogu prema mlađima?

“Nemam, ali hoću da im dam neki savet. Treba da znaju da moraju da rade kako bi došli do nekog željenog rezultata jer talenat nije dovoljan. Brata Miloša nisam savetovao jer je u meni imao najbolji primer. Samo sam mu rekao: ‘Nemoj da radiš ništa u životu kao ja i uspećeš’. I nadam se da će biti tako”.  

Na šta misliš, u čemu ste to različiti?

“Razlikujemo se po radnoj etici. Ja sam od njega bio veći talenat. Ali, nisam imao te radne navike, nisam voleo da treniram i mislio sam da je talenat dovoljan. Ja sam bio “Mesi”, on je “Ronaldo”. On je radom došao do čega je došao, a ja sam verovao da će mi talenat biti dovoljan. Što se pokazalo kao netačno jer nije bio dovoljan da napravim neku bolju karijeru”.

Znaš li da ste najefikasnija braća u istoriji Superlige? Ti si dao 40, on 13 golova.

“Pa kad smo možda jedina braća koja su igrala zajedno?”.

Ne. Ukupno zajedničkih golova u Superligi. Bili su tu i Šćepovići (25 golova), Arsenijevići (36), Srnići (33), Marinkovići (31)…

“Pa, drago mi je. Eto, to je lepo dostignuće koji će verovatno ostati upisano negde. Nadam se da nas niko neće prestići”.

Imaš šansu da bez njega pojačaš te brojke. Da li je ovo tvoja najbolja fudbalska verzija?

“Došao sam sebi u IMT-u. Najefikasniji sam bio u Javoru, ali najbolji fudbal sam igrao minule sezone za IMT. Svaki dan je prostor za napredak i mogu još bolje”.

Šta misliš o novom pravilu za bonus igrače?

“Nisam za ta pravila. Valjda je svakom klubu interes da igraju mladi igrači. To ne treba da se nameće pravilima jer može da dovede do opuštanja mladih igrača. Mislim da svaki klub gleda da mlad igrač igra ako je izjednačen po kvalitetu sa starijima. Treba ih pustiti da se bore za to nešto, a ne da znaju da moraju da igraju. Treba da se izbore za status. Većina klubova živi od prodaje tih fudbalera i naravno da će mlad igrač igrati pre starijeg ako su tu negde po kvalitetu. Mislim da dolazi do opuštanja mladih kad su bonus pravila u pitanju i da to nije dobro”.

Kakav epilog očekuješ u novoj sezoni Mozzart Bet Superlige Srbije?

“Mislim da će Crvena zvezda osvojiti titulu, da će se Vojvodina i Partizan boriti za drugo mesto i da će TSC biti četvrti. U plej-ofu još očekujem Čuku, IMT, Radnički Kragujevac i… Radnički Niš ili Novi Pazar. Najslabije šanse za opstanak dajem Tekstilcu i Jedinstvu sa Uba. Jedno su najave, drugo su mogućnosti. Ovo prognroziam na osnovu onog što sam do sada ivdeo, ali fudbal je neredvidiv i stvari se menjaju”.

Pomenuo si Miloša Jovića, a na kojeg igrača iz nekog drugog kluba tipuješ da bi mogao da bude otkrovenje?

“Jovan Šljivić iz Crvene zvezde”. 


tagovi

Luka LukovićMiloš Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara