Rasisti, patite

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.10.19. | 10:19

Džordan Henderson prepričava događaje iz Sofije

Okupacija medijskog prostora. Vesti iz sporta skoro da nema. Samo izjave zvaničnika i društvena tema koja zahteva analizu. I stručnih i nestručnih. Englezi se posle ubedljive pobede nad Bugarskom (6:0) ne bave igrom i skoro osiguranim plasmanom na Prvenstvo Evrope, već – rasizmom.

Široka društvena tema, za sociologe i političare, prelila se i na sportiste, pa na primer Džordan Henderson tvrdi da su reprezentativci Gorda albiona namerno dodali gas u drugom poluvremenu kvalifikacionog meča u Sofiji samo iz razloga kako bi domaću publiku naterali da pati. Sve zbog toga što su sa tribina stizali majmunski povici upućeni ka fudbalerima tamne puti.
Nisam srećan zbog svega što se dogodilo. Nije lepo biti upleten u ovo, niti bi trebalo ovakve pojave da se dešavaju u 2019. Razočaravajuće je. Kao tim smo sjajno odgovorili na uvrede. Dotakli smo se te teme pre polaska u Sofiju za slučaj da se to desi i, nažalost, desilo se“, jada se Henderson.

Izabrane vesti

Naravno, u ovakvim slučajevima najgora stvar je preuveličavanje. Nisu ni Bugari cvećke, kamere su uhvatile nacističke pozdrave sa tribina, ekspresno je dan posle utakmice podneo ostavku prvi čovek tamošnjeg saveza (na preporuku premijera), ali teško je reći i da su Englezi nevinašca. I kako to da se uvek njima dešava rasizam!?
Razgovarali smo u svlačionici, posle prvog poluvremena, šta da radimo. Da smo napustili teren, utakmica bi bila prekinuda i to bi bila pobeda rasizma. Tako smo gledali na celu situaciju. Dogovorili smo se da izađemo na teren i da ih nateramo da pate. I navijači i njihova reprezentaicja. To smo i uradili“.

Na kraju se četa Gereta Sautgejta zaustavila na šest golova. Tek da pokaže razliku u klasi.
Čudno sam se osećao dok je spiker na stadionu pokušavao da umiri publiku, a ona zviždala. Siguran sam da će nešto po ovom pitanju morati da se predizme, jer je bilo odvratno. Ne smeju takve stvari da se dešavaju“.

Liverpulovog kapitena naročito raduje kako su se u celoj situaciji ponele njegove kolge iz selekcije, drugačije boje kože: Rahim Sterling, Markus Rašford i debitant Tajron Mings.
Bili su fantastični, profesionalni, disciplinovani. Da se razumemo, bio sam ljut. Ako sam ja bio takav, mogu misliti kako je bilo njima. Način kako su sve izdržali pokazuje karakter tima, čini nas jačim. Da samo jedan od njih nije želeo da nastavi da igra rekli bismo „nema problema, prekidamo meč“, međutim, svi su hteli da omoguće fudbalu da kaže šta ima“, dodao je Džordan Henderson.

Kad bi i u Engleskoj samo o fudbalu pričali...

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara