Ranko Stojić (©Starsport)
Ranko Stojić (©Starsport)

Ranko Stojić: Piksi naučio taktičke lekcije na Svetskom prvenstvu, ranije insistirao na lepoti u igri...

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.11.23. | 14:22

"Ali se opredelio za stil koji mu je omogućio da bude konkurentniji", kaže nekadašnji golman Partizana u razgovoru za belgijske medije uoči sutrašnjeg meča u Briselu

Četiri dana pre poslednjih kvalifikacionih mečeva, Belgija i Srbija odigraće prijateljski meč u Briselu, a uoči tog duela za tamošnje medije govorio je Ranko Stojić, stručni konsultant Arene Sport.

Kao neko ko je najveći deo igračke karijere proveo u Belgiji – preciznije 12 godina - teško da je bilo boljeg sagovornika koji bi najavio predstojeći susret Crvenih đavola i Orlova, prvi posle više od deset godina. Tada su, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, Belgijanci dobili oba susreta i zajedno sa Hrvatskom plasirali se na Mundijal u Brazilu. Tada je i krenuo uspon zlatne generacije belgijskog fudbala, koja je, čini se, premašila svoj zenit.

Izabrane vesti

"Kao i Crveni đavoli, Srbija traži novu generaciju… Sa tom razlikom da nije bila u svetskom vrhu 10 godina! To što je Belgija dugi niz godina zauzimala prvo mesto na FIFA rang listi je izuzetno. Pronaći naslednika Kompaniju, Azaru ili Kurtou – za koga i dalje smatram da je najbolji golman na svetu i nadam se da će se što pre oporaviti od povrede – nije lako, ali i pored toga uloga favorita u sredu ide Belgiji. Mi, s druge strane, imamo grupu koja ostvaruje rezultate, s obzirom na to da bi Srbija posle dužeg vremena mogla da postane učesnik dva uzastopna velika takmičenja. Pa čak i ako postoji želja da se odigra dobro u sredu, najvažniji susret za Srbiju je onaj u nedelju protiv Bugarske. Jedan poen je dovoljan da se ode na EURO 2024, a to se nije dogodilo još od… Evropskog prvenstva 2000 u Belgiji i Holandiji. I dalje pamtim lud meč protiv Slovenije u Šarlroi (od 0:3 do 3:3), Dragan Stojković je još bio plejmejker reprezentacije...", rekao je Stojić za belgijski Le Soir i SUDINFO.

Više od dve decenije kasnije Stojković u ulozi selektora. I prema Stojićevoj proceni – dobro mu ide, s tim da je promenio filozofiju koje držao sa početka mandata.

"Sa Srbijom on je uradio gotovo sve. Stojković je bio odličan igrač, bio je i predsednik Fudbalskog saveza i Crvene zvezde, a nacionalni tim je preuzeo na nagovor predsednika države. Svojom ličnošću i harizmom, kao bivša zvezda, uspeva da motiviše svoje igrače koji se pretvaraju u uvo kada on priča. Radi dobar posao i takođe je naučio taktičke lekcije sa poslednjeg Svetskog prvenstva gde se Srbija našla u vrlo teškoj grupi. Ranije je insistirao na lepoti u igri, ali se opredelio za stil koji mu je omogućio da bude konkurentniji."

Nekadašnji čuvar mreže Partizana smatra da će Stojković odmarati startere zbog predstojeće utakmice sa Bugarskom u nedelju, a ako slučaj zaista bude takav, Stojić bi na terenu voleo da vidi Dušana Vlahovića.

"Zbog važnosti utakmice sa Bugarskom, ne očekujem da vidimo najbolje igrače svih 90 minuta. Voleo bih da vidim jedno poluvreme Dušana Tadića, koji više nije tako mlad uprkos njegovim igrama u Fenerbahčeu, ili Aleksandra Mitrovića, kojeg čitava Belgija poznaje vrlo dobro i koji je i dalje naš prvi napadač. Voleo bih da veću minutažu dobije Dušan Vlahović, kome su potrebni golovi kako bi povratio samopouzdanje, iako nisam siguran da je Belgija idealan protivnik za tako nešto ha-ha-ha. Sergej je odsutan, ali drugi igrači istog profila mogu da ga zamene. Zapravo, nedostaje nam dobar defanzivac koji će kontrolisati igru ispred sebe. Verujem da će Gudelj preuzeti taj zadatak."

Kada smo već kod Sergeja, on je letos otišao u Saudijsku Arabiju, za njim i Aleksandar Mitrović, važni članovi srpske reprezentacije. Pa iako žali zbog takve njihove odluke, Stojić je u potpunosti razume.

"Šteta, ali teško da su mogli da odbiju takvu ponudu. Kad sam bio agent, uvek sam naglašavao svojim igračima važnost postojana plana kroz karijeru. Ali sa 27-28 godina kako da zažmuriš na takve finansijske uslove. S druge strane, pogrešno shvatamo nivo tamošnjeg prvenstva. Setite se kvaliteta fudbala koji je Saudijska Arabija pokazala na Svetskom prvenstvu, i to ne samo protiv Argentine… Ima kvaliteta, Mitrović je tamo među najboljim strelcima. Uostalom, i Karasko je takođe napravio isti izbor, zar ne?"

Redovni na Piksijevim spiskovima su i Vanja Milinković Savić i Filip Mladenović, fudbaleri koji su jedan deo karijere proveli u Standardu iz Liježa, ali nisu uspeli da ostave dublji trag.

"Što se Vanje tiče, neki igrači sazrevaju brže od drugih. On nije uspeo u tome sa 20 godina. U to vreme, kako sam shvatio, fudbal nije bio njegov prioritet. Sa vremenom, iskustvom i dobrim savetima, on je napredovao. Ipak, od Svetskog prvenstva više nije isti igrač. Nadam se da će uskoro stati na noge. Što se Mladenovića tiče, mučio se zbog istaknutog atleticizma u belgijskom šampionatu. U odbrani sa četvoricom igrača pati jer mora više da se koncentriše na odbrambene zadatke. Na krilu, sa trojicom u poslednjoj liniji, može više da koristi levu nogu i njegov kvalitetan centaršut. Upravo je on asistirao Mitroviću za dva gola protiv Litvanije."

Zatražili su Belgijanci od Stojića da uporedi rezultate srpske reprezentacije sa hrvatskom, upitavši ga zbog čega Orlovi nisu uspeli da ostvare iste uspehe.

"Uvek postoje lekcije koje treba naučiti i stvari koje treba preuzeti od drugih. U Hrvatskoj, reprezentacija je imala koristi od strukture koju je uspsotavio Dinamo Zagreb. To je izuzetan model. Dobri igrači uglavnom dolaze iz Zagreba, a ne iz Splita, Osijeka ili Rijeke..."

Belgija je s druge strane uspela da stane na noge posle odlaska zlatne generacije.

"Ključ za postojanje dobre generacije je imati trenere koji imaju entuzijazam i kompetentni su. Nadam se da će Belgija moći da zameni zlatnu generaciju, što ne vidim da se trenutno događa u Srbiji. Treba imati na umu da, na primer, kada vam detalji presude utakmicu sa Francuskom (polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji), taj poraz nije nečastan. U Francuskoj dobre generacije dolaze jedna za drugom i skoro svaki put velike zemlje osvajaju trofeje", zaključio je Stojić.




tagovi

Ranko Stojićfudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara