(©fss)
(©fss)

Radujko predstavljao FSS na sastanku u UEFA

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.09.24. | 15:40

Teme novi format evro kupova, suđenje na EP…

Novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Branko Radujko predstavljao je ovu organizaciju na sastanku čelnika evropskih asocijacija, koji je bio organizovan u UEFA od 17. do 19. septembra.

Sastankom je predsedavao Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, a prisustni su bili generalni sekretar Teodor Teodoridis, njegov zamenik Đorđo Marketi i direktor nacionalnih asocijacija Zoran Laković.

Izabrane vesti

Kako je otkrio Radujko, jedna od najvažnijih tema sastanka bio je novi format tri evropska kupa.

„Tim eksperata UEFA uradio je detaljnu analizu i objasnio nam razloge promene formata u sva tri evropska takmičenja. Sve se radi u cilju dalje popularizacije fudbala, jače konkurencije i veće neizvesnosti. Pratili smo mečeve prve runde i uverili se da sve deluje mnogo atraktivnije, niko u ovom trenutku ne može ni da pretpostavi kako će izgledati konačan poredak ekipa na toj jedinstvenoj tabeli. Sada su i veliki zadovoljni, što smanjuje prostor za neke nove inicijative koje su u suprotnosti sa načelima UEFA. Očekuje se dalji rast prihoda i raduje podatak da će veliki deo sredstava biti usmeren ka nacionalnim savezima za potrebe daljeg razvoja infrastrukture i edukaciju stručnih kadrova na svim nivoima”, ispričao je Radujko za sajt FSS-a.

Prvi čovek sudijske komisije UEFA Roberto Rozeti dostavio je izveštaj o suđenju na Evropskom prvenstvu 2024.

„Rozetijev izveštaj je bio zaista impresivan, sa ilustrativnim primerima prihvatljivih i neprihvatljivih ponašanja igrača na terenu, izuzetnih sudijskih odluka, ali i nekih njihovih propusta. Posebno poglavlje pripalo je upotrebi i efektima VAR tehnologije. Zaključak, koji je na neki način i poruka sudijama, glasi da pokušaju što više da se oslone na vlastite odluke, a tehnologiju da koriste isključivo u situacijama kada je to zaista neophodno. Prikazane su nam i najnovije tehnologije koje utvrđuju da li je lopta dotakla ruku igrača. UEFA će nastaviti da insistira na podizanju ugleda fudbalske igre u smislu sprečavanja neprimerenih scena na terenu. Već je na snazi praksa da samo kapiteni imaju pravo da komuniciraju sa sudijama, ali i oni to moraju da čine na pristojan način. Sve drugo biće sankcionisano jer negativno utiče na imidž fudbala i šalje lošu poruku mladima koji se spremaju da budu profesionalni fudbaleri ili sudije”.

Boravak u Kanu i razgovore sa čelnim ljudima UEFA, generalni sekretar FSS iskoristio je i za nove konsultacije na temu kandidature Srbije za domaćinstvo Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije i organizaciju Kongresa UEFA koji je na programu 3. aprila 2025. godine.

„Beograd će vrlo brzo biti prestonica evropskog fudbala i domaćin najvišim zvaničnicima i predstavnicima svih nacionalnih saveza. Zajedno sa UEFA, ozbiljno se pripremamo da Kongres bude organizovan na najvišem mogućem nivou i da dokažemo još jednom da smo dostojni ukazanog poverenja. Važno je da ostavimo snažan utisak, pre svega zbog narednih događaja i velikih takmičenja za koje planiramo da podnesemo kandidaturu. Istovremeno, nastavljamo sa intezivnim aktivnostima na dobijanju poverenja za organizaciju završnog turnira 2027. godine na kome će se okupiti najbolje evropske reprezentacije u uzrastu do 21 godine”, istakao je Branko Radujko.



tagovi

Fudbalski savez SrbijeUEFABranko Radujko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara