Radost Javora (©Starsport)
Radost Javora (©Starsport)

Radnički se kocka sa opstankom, Javor preokretom na Čairu osigurao najmanje baraž

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.05.24. | 18:12

Više od sat vremena uspavanke, pa tri gola za osam minuta i zlata vredna pobeda Ivanjičana (2:1) u Nišu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Delovalo je da je to nemoguće, ali fudbaleri Radničkog kockaju se sa opstankom u Mozzart Bet Superligi. Majstori su da sebi zakomplikuju život, teniskim rečnikom imali su dve vezane meč lopte pred svojim navijačima – nijednu nisu iskoristili.

Izabrane vesti

U utakmici pretposlednjeg kola plej-auta Mozzart Bet Superlige Javor je slavio na Čairu sa 2:1 i značajno popravio sopstvene šanse da i sledeće sezone bude član elitnog društva. Moguće je da mu ni pobeda u poslednjoj rundi protiv Železničara ne bude dovoljna da izbegne baraž, ali je baraž najmanje što mogu izvući iz raspleta u plej-autu.

A baraž, to je ono što je Radnički igrao prošle sezone i što mu i sada preti u slučaju nepovoljnog epiloga poslednjeg kola, kada Nišlije idu u Novi Pazar, u goste takmičarski nezainzteresovanom domaćinu.

Na užasan način Nišlije privode kraju sezonu u kojoj je delovalo da su prebrinule sve brige. Možda se oni spasu čak i ako izgube u Pazaru, ali samo jedan bod u poslednja tri kola, te način na koji je ekipa danas izgledala na terenu, dobar je podsetnik zašto je na tribinama već nedeljama maksimalno oko pet stotina ljudi. Niko se u Nišu odavno ne ponosi ovakvim Radničkim!

Baš ništa nakon nekih sat vremena uspavanke, u kojoj je Radnički bio potpuno anemičan i bezidejan, a Javor tu i tamo umeo da pripreti, nije nagoveštavalo goleadu u završnici i čak tri pogotka u razmaku od osam minuta. Nišlije su povele golom Stefana Vukića, ali su Ivanjičani pogocima Bosića i Obradovića, u samo četiri minuta, stigle do preokreta u zlata vrednog trijumfa.

Nisu domaći fudbaleri u početku ulazili ni u najmanji rizik, čuvajući taj jedan bod koji svaki tim ima u džepu kada utakmica počne, znajući da im je on dovoljan bez obzira na rasplet na ostalim terenima. Ali, ipak, baš da ni ne šutnu u okvir gola protivnika za celo poluvreme…

Javor se prepoznatljivo, organizovano i disciplinovano branio, pokušavao da razvije tranziciju po osvojenoj lopti, što mu je, neodgovornom igrom, u nekoliko navrata olakšao Edmund Ado. Konkretno, u sedmom minutu sve vreme je disao je za vrat Gojkoviću, ali ga nije rušio na vreme, u situaciji u kojoj je ovaj nosio loptu od svog do protivničkog kaznenog prostora i šutirao preko gola. Ili u 24. minutu, kada je reprezentativac Gane bukvalno poklonio loptu rivalu u opasnoj zoni, ali Stjuart nije bio precizan.

Pretio je i Leandro, posle prekida, pa opet korpulentni Stjuart u 39. minutu, posle akcije Bosića po desnoj strani, u možda jedinoj situaciji u prvom poluvremenu kada su inače sigurni domaći štoperi delovali konfuzno.

Na drugoj strani, Radnički bez ikakve ideje kako da probije blok gostiju. Javor je početkom drugog poluvremena još više pritisnuo, a šansu utakmice propustio je Trivante Stjuart u 52. minutu, nakon još jedne, umalo najskuplje od brojnih grešaka skandaloznog Ada, no Jamajčanin je, u situaciji jedan na jedan sa golmanom Stevanovićem, poslao loptu pored gola.

Punih sat vremena trebalo je Nišlijama da se oslobode grča. Ulazak Belakovića prodrmao je njihove redove, a upravo on je duplim pasom poslao Vukića u priliku iz 65. minuta, koja će najaviti da će se igra tek u završnoj trećini meča potpuno rasplamsati.

Poveo je domaćin u 68. minutu, pošto se Vanja Ilić dokopao lopte posle sopstvenog udarca izu daljine i odbrane golmana Manojlovića, centrirao je, a sjajno se snašao Stefan Vukić i glavom poslao loptu u gol.

No, samo četiri minuta trajalo je vođstvo Radničkog, pošto je Radivoj Bosić iz peterca krunisao dobru akciju svog tima po desnoj strani i centaršut po zemlji Dolmagića, da bi, ponovo nakon četiri minuta, Javor potpuno preokrenuo. Iz prestrogo dosuđenog slobodnog udarca, centrirao je Eliomar, a u moru domaćih defanzivaca najsnalažljiviji je bio gostujući štoper Milan Obradović, donevši Ivanjičanima veliko slavlje.

Imali su do kraja prilike i jedni i drugi, Stevanović je sjajno odbranio udarac Stjuarta iz daljine, Nišlije su čak i postigle pogodak, ali je Jamkam ubacio loptu u mrežu nakon prethodnog prekršaja Bamidelea nad golmanom Manojlovićem.

RADNIČKI – JAVOR 1:2 (0:0)

/Vukić 68 – Bosić 72, Obradović 76/

Niš.

Stadion Čair.

Gledalaca 600.

Sudija: Lazar Lukić (Beograd).

Žuti kartoni: Bosić, Dukure, Manojlović (Javor).

RADNIČKI (4-2-3-1): Stevanović 6 – Petković 5.5, Jamkam 5.5, Vojnović 5.5, Petrović 5.5 – Luković 5 (od 79. Stojanović), Ado 5 (od 88. Cvetković) – Bamidele 5, Ilić 6, Čolović 5.5 (od 63. Belaković 6) – Vukić 6.

JAVOR (4-1-4-1): Manojlović 7 – Ilić 6 (od 46. Dolmagić 6.5), Leandro 7, Obradović 7, Miletić 6 (od 78. Tojčić) – Dukure 7 – Milošević 6, Gojković 7 (od 90. Selenić), Eliomar 7, Bosić 7 – Stjuart 6.5 (od 90. Ratković).

Igrač utakmice: Milan Obradović (Javor) 7.

MOZZART BET SUPERLIGA - 36. KOLO (ŠESTO KOLO PLEJ-AUTA)

Subota

IMT - Voždovac 2:1 (1:1)

/Zulfić 19, M. Luković 51pen - Flemings 16/

Radnički Niš - Javor 1:2 (0:0)

/Vukić 68 - Bosić 72, Obradović 76/

Železničar - Novi Pazar 2:1 (1:1)

/Stanković 3, Romanić 82pen, Kahvić 90+3 - Petković 45/

18.00: (3,35) Radnik (3,25) Spartak (2,10)



tagovi

Radnički NišJavorMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara