Donaruma zaplivao, Haverc pogodio (Reuters)
Donaruma zaplivao, Haverc pogodio (Reuters)

PSŽ ni da takne Arsenal: Novi specijal iz prekida, Tobdžije liče na tim koji napada sve trofeje (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.10.24. | 23:00

Donaruma zaplivao, Kai Haverc i Bukajo Saka razoružali Parižane na Emiratima za premijernu pobedu u Ligi šampiona

Kada je pre desetak dana Arsenal do poslednjih sekundi utakmice sa Mančester Sitijem pretio padu Etihada posle dve godine, potvrdio je novu kandidaturu za titulu Premijer lige. Kada je večeras u 2. kolu Lige šampiona gotovo rutinski preslišao Pari Sen Žermen istakao je spremnost da se bori za trofeje na svim frontovima ove sezone. Parižani, istina bez jednog od najboljih igrača Usmana Dembelea, pali su već posle prvih 45 minuta i golova Kaija Haverca i Bukaja Sake, a u nastavku susreta, uprkos konkretnijoj igri i nekolicini prilika, nisu uspeli da zakuvaju situaciju na Emirejtsu - 2:0.

"Osvajanje Lige šampiona je lep osećaj... Ali bilo bi mnogo lepše ako bih to uradio sa Arsenalom. Mnogo bi mi više značilo", pričao je Kai Haverc uoči utakmice sa Pari Sen Žermenom. Iako Arsenal de fakto ima tim za samu završnicu elitnog takmičenja, rano je za razmišljanje o Ušatom peharu. Međutim, Tobdžije polako ali sigurno rade na kupovini karte za direktan prolaz u osminu finala, iako do kraja glavne faze ima još šest utakmica (Šahtjor, Inter, Sporting, Monako, Dinamo, Đirona). Sa druge strane, šampiona Francuske čekaju ozbiljne muke u nastavku takmičenja gde mu mesto među osam najboljih u osvnom delu, sa ubedljivo najtežim rasporedom, niko ne garantuje - u nastavku ga očekuju mečevi sa PSV-om, Atletiko Madridom, Bajernom, Salcburgom, Mančester Sitijem i Štutgartom.

Izabrane vesti

"Karakteristika jako kvalitetnog tima jeste da može da vam naudi na mnogo načina. Arsenal je upravo to uradio Pari Sen Žermenu u prvom poluvremenu", pričao je u ulozi stručnog konsultanta Frenk Lampard nakon 45 minuta u severnom Londonu. Baš tako je permijerligaš naterao Svece da se zapitaju kako su sebi na početku sezone kao glavni cilj postavili titulu prvaka Evrope. Prvo iz igre, potom iz prekida koji su od prošle sezone zaštitni znak Artetninog tima.

Ako je kod vodećeg gola sredinom prvog poluvremena Đanluiđi Donaruma zaplivao leptir stilom omogućivši Kaiju Havercu da nastavi neverovatnu seriju (pogodio na svakoj utakmici na Emirejtsu od starta sezone), onda je pogodak za debljanje prednosti uz novi specijal iz prekida, još jedna potvrda briljantnog uma Nikolasa Žovera, Artetinog sprecijalca za pravljenje problema rivalima van otvorene igre. Već su po tviteru mnogi počeli da zbijaju šale kako je član Arsenalovog stručnog štaba jedno od najboljih pojačanja u istoriji fudbala. Koliko često tim koji šalje loptu u šesnaesterac iz prekida, ostavi 192 centimetra visokog igrača van kaznenog prostora. Da, dobro ste pročitali. Saliba je ostao na tridesetak metara od gola, a gro Arsenalovih skakača formirala ja grupicu iz koje se rastrčala i napravila haos u šesnaestercu. Epilog - dvojica Tobdžija (ne)namerno su promašila loptu, a Saka iz centaršuta u 35. minutu postigao gol.

Pozicioniranje igrača Arsenala uoči Sakingog cetaršuta (Printscreen)Pozicioniranje igrača Arsenala uoči Sakingog cetaršuta (Printscreen)

Očekivalo se da će sa težom povredom kapitena Martina Edegorda Arsenal početi da štuca, da će nestati dobar deo kreativnosti, ali alhemičar Arteta nastavio je gde je stao, pronašao nova rešenja, zamaskirao izostanak momka koji se nalazi na širem spisku kandidata za Zlatnu loptu. Arsenal je i bez Norveženina znao šta radi kako sa, tako i bez lopte u nogama. Većim delom utakmice izgledao je taktički doterano.

Pretnje Pari Sen Žermena u prvom poluvremenu stale su u period u 28. do 31. minuta. Tada je lopta nakon udarca Nuna Mendeša okrznula spoljni deo stative, a ubrzo Raja odbranio udarac Ašrafu Hakimiju.

Uvodnih 15 minuta nastavka moglo je lako da se pretvori u katastrofu Pari Sen Žermena. Samo da je Martineli posle majstroskog pasa Haverca gađao bilo gde drugde osim u Donarumu, te da je Nemac šest minuta kasnije udarcem glavom uspeo da zaobiđe Italijana.

Živnuo je u završnih pola sata Enrikeov tim, Žoao Neveš posle prekida pogodio prečku, odbranio je Raja i jedan dalekometni pokušaj gostiju, ali kada se podvuče crta, Tobdžije su bile bolje upravo za dva gola. Da poslednja velika Arsenalova prilika bude pretočena u treći gol postarao se Donaruma zaustavivši Martinelijev pokušaj iz šesnaesterca.

Gubio je Arsenal dve sezone zaredom šampionsku trku sa Manečster Sitijem, ali se letos pobrinuo da zakrpi sve nedostatke iz prethodne takmičarske godine. Problematičnu poziciju levog beka zatvorila je Artetina velika želja Rikardo Kalafjori i stabilnost se na tom delu terena i te kako oseća, rekovalescent Mikel Merino (večeras tridesetak minuta na terenu) tek treba da ponudi sigurnost i dodatna rešenja, Itan Envaneri i Majls Luis Skeli polako ali sigurno dobijaju šansu i poverenje španskog stručnjaka, dok Jurijen Timber igrom, kako večeras, tako i od starta sezone nagoveštava koliko je falio Arsenalu lani kada se oporavljao od povrede prednjih ukrštenih ligamenata.

Teško da će neki engleski tim u skorije vreme moći da razmišlja o tripleti koju je Siti osvojio pre nešto manje od godinu i po dana. Ali kada pobedite Pari Sen Žermen rutinom kojom se osvajaju bodovi protiv, recimo, Vulvsa u Premijer ligi, onda čitava Evropa mora ozbiljno da vas shvati.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

Salcburg - Brest 0:4 (0:1)

/Sima 24, 71, Kamara 66, Laž 75/

Štutgart - Sparta Prag 1:1 (1:1)

/Mijo 7 - Kairinen 32/

Arsenal - PSŽ 2:0 (2:0)

/Haverc 20, Saka 35/

Barselona - Jang Bojs 5:0 (3:0)

/Levandovski 8, 51, Rafinja 34, Martines 37, Kamara 81/

Bajer Leverkuzen - Milan 1:0 (0:0)

/Bonifejs 51/

Borusija Dortmund - Seltik 7:1 (5:1)

/Džan 7pen, Adejemi 11, 29, 42, Girasi 40pen, 66, Enmeča 79 - Maeda 9/

Inter - Crvane zvezda 4:0 (1:0)

/Čalhanoglu 11, Arnautović 59, Martines 71, Taremi 81pen/

PSV - Sporting Lisabon 1:1 (1:0)

/Shouten 15 - Bragansa 84/

Slovan Bratislava - Mančester Siti 0:4 (0:2)

/Gundogan 8, Foden 15, Haland 58, Mekati 74/

Sreda

18.45: (2,05) Đirona (3,60) Fajenord (3,80)

18.45: (5,30) Šahtjor (3,60) Atalanta (1,70)

21.00: (4,60) Aston Vila (3,80) Bajern (1,75)

21.00: (3,00) Benfika (3,45) Atletiko Madrid (2,50)

21.00: (5,30) Dinamo Zagreb (3,60) Monako (1,70)

21.00: (5,80) Lil (3,90) Real Madrid (1,60)

21.00: (1,20) Liverpul (6,75) Bolonja (14,0)

21.00: (2,40) RB Lajpcig (3,45) Juventus (3,15)

21.00: (2,85) Šturm (3,50) Klub Briž (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalPari Sen ŽermenMikael ArtetaLuis EnrikeBukajo SakaKai Haverc

Obaveštavaj me

Arsenal
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara