Nejmar, Mbape, Mesi (©AFP)
Nejmar, Mbape, Mesi (©AFP)

PSŽ je kao elitni tržni centar u kom su pod jednim krovom Dior, Guči, Prada i Luj Viton

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.09.21. | 18:30

Sjajna zapažanja Filipa Lama u vezi sa Pari Sen Žermenom i smerom u kom ide vrhunski fudbal

Ne tako davno nezamenjiv na desnom beku u svakom izboru za tim sezone bio je Filip Lam. Bivši reprezentativac Nemačke i kapiten Bajern Minhena godinama je bio najbolji fudbaler Evrope na toj poziciji, što potvrđuje neverovatna kolekcija trofeja. S nacionalnim timom bio je šampion sveta 2014, a sa Bajernom osam puta šampion Nemačke, jednom Evrope i jednom sveta. Tu su i brojni kupovi, superkupovi i individualna priznanja.

Igračku karijeru, čiji je najveći deo proveo u minhenskom gigantu - uz dvogodišnju pozajmicu Štutgartu na njenom početku - Lam je završio 2017. godine kao 33-godišnjak. Imao je ponudu da postane sportski direktor Bajerna, ali je odbio. Rešio je da se posveti ulaganju u poslove s organskom hranom.

Izabrane vesti

UTORAK, 21.00: (2.95) PSŽ (3.50) MANČESTER SITI (2.50)

Iako više nije aktivan u fudbalu, glas igrača kakav je bio Filip Lam i te kako ima težinu kada govori o njemu. Prepoznali su to u čuvenom Gardijanu i prošlog proleća angažovali ga da piše kolumne za njih. Poslednja je posvećena Pari Sen Žermenu, pod naslovom: "Pari Sen Žermen, najnoviji luksuzni brend pariske prestonice u pohodu na evropsku slavu", koju prenosimo je u celosti.

"S katarskim ulaganjem, prethodno neatraktivan francuski klub postao je gigant globalne igre", konstatuje Nemac u podnaslovu.

"Na obali Sene u Parizu, pet minuta od Luvra, nalazi se robna kuća Samariten. Zgrada je poslednji put renovirana za 750.000.000 evra. Unutrašnjost je obložena drvetom, a tu je i VIP prostor. Ponudu čine brendovi Dior, Guči, Prada i Luj Viton. Cipele koštaju 1.000 evra. Boce šampanjca mogu se personalizovati, a bočice parfema koštaju šest cifara. Čak i u pandemiji, posao s luksuznom robom je nastavio da raste.

Samariten, takođe, podseća na fudbalski klub Pari Sen Žermen. To je zato što su u njemu najvredniji svetski fudbaleri pod jednim krovom. Na golu je Italijan Đanluiđi Donaruma, koji je proglašen za igrača turnira nakon pobede u finalu Evropskog prvenstva 2020. Novi igrač u odbrani je Serhio Ramos, bivši kapiten Rela Madrida i njihov talisman duže od jedne decenije. Još jedan evropski šampion i srce veznog reda italijanske reprezentacije, Marko Veradi, diktira igru.

Napadačku liniju poznaje svako dete u Tokiju, Delhiju, Kejptaunu, Londonu i Riju. Nejmar i Kilijan Mbape nisu samo najtalentovaniji napadači na svetu, već i najskuplji. Zajedno koštaju više od 400.000.000 evra. Sada i Lionel Mesi nosi dres PSŽ-a, šestostruki fudbaler godine, bivša legenda Barselone.

Njih trojica su najpoznatiji fudbaleri na planeti i zajedno imaju više od milijardu pratilaca na društvenim mrežama. Nedostaje im samo Kristijano Ronaldo, ali to bi već bilo prviše za bilo kog trenera.

Već deset godina PSŽ pripada vladajućoj porodici u Kataru. Vlasnik kluba - prvi čovek države, Tamim bin Hamad al Tani - uložio je u klub više od milijardu evra. Ta zemlja, domaćin sledećeg Svetskog prvenstva, već dugi niz godina privlači svetsku pažnju ulaganjem u sport.

U proteklih devet godina PSŽ je sedam puta bio prvak Francuske, ali u Parizu, kao i na drugim važnim lokacijama, nacionalna liga više nije odlučujuć faktor. Klub, bez belike tradicije i osvojenih trofeja, nedavno je postao jedan od kontinentalne elite. Zapošljava samo renomirane trenere kao što su Karlo Ančeloti, Unai Emeri, Loran Blan, Tomas Tuhel i sada Maurisio Poketino. U Parizu razmišljaju globalno. U Ligi šampiona, u kojoj u utorak dočekuje Mančester siti, PSŽ je sada favorit.

Osvajanje trofeja bio bi prvi međunarodni pehar za jedan francuski klub od 1996. Bili su blizu prethodnih godina, polufinalisti prošle i finalisti godinu pre.

Broj obožavaoca širom sveta raste. Ako bi ti obožavaoci imali priliku da izbliza vide sve te zvezde, gužva bi bila kao da se radi o pevačima ili holovudskim glumcima. Dresovi se dobro prodaju. Koronavirus ne može ništa da učini Pari Sen Žermenu. Klub je svima na usnama. Posle Ajfelovog tornja i Notr Dama, Pariz ima novu znamenitost - izuzetno skup fudbalski tim.

Klub je, čak, postao deo pop kulture. Igrači su popularni kod repera i njihovi video zapisi dostižu devetocifrene brojke gledanosti. PSŽ je, takođe, integrisan u modnu industriju. Dizajnerka Kristel Košer kreirala je majicu koja se prodavala po ceni od 3.000 evra. Bijonse, Leonardo di Kaprio i Mik Džeger viđeni su u njenoj kolekciji. To odgovara Parizu, metropoli mode i ekstravagancije.

Pari Sen Žermen je u grupi Lige šampiona sa Klub Brižom. Belgijskim klubom, koji je ove godine imao problem sa akcijama na tržištu, čiji je godišnji promet oko 135.000.000 evra, ali igra u potpuno drugačijoj ligi. Igrači Briža su se u duelu sa Nejmarom, Mbapeom i Mesijem osećali kao turisti u Samaritenu, ipak, stigli su do remija 1:1.

Ostali protivnici Parižana u grupi su RB Lajpcig i Mančester Siti, još dva kluba kojima upravljaju investitori i čiji razvoj nije mogao da se predvidi pre deceniju. Elitni fudbal, što se se posebno vidi na primeru Pari Sen Žermena, se promenio. Klubovi usvajaju novi model, više se ne identifikuju lokalno, a interes im je globalni. Kada budu igrali PSŽ i Siti, ceo svet će gledati. Nema većeg spektakla", zaključio je Filip Lam u svojoj kolumni.


tagovi

Lionel MesiKilijan EmbapeNejmarPari Sen ŽermenFilip Lam

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara