Mauro Ikardi otišao na vreme, Pablo Sarabija u problemu (©Reuters)
Mauro Ikardi otišao na vreme, Pablo Sarabija u problemu (©Reuters)

PSŽ ispucao kvotu pozajmica – na Parku prinčeva može samo da se kupuje

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.01.23. | 13:24

Nova Fifina pravila dozvoljavaju maksimalno osam igrača starijih od 21 godine poslatih po minute u druge klubove

Para ima, ne i prostora za pojačanja. Finansijski fer-plej ne dozvoljava Pari Sen Žermenu da ovog januara luduje na transfer pijaci i dovodi nove zvezde. I ne samo to, PSŽ je primoran da smanji budžet za plate za bar 30 odsto što će reći da mora da se reši igrača koji mu nisu preko potrebni.

Takvih je mnogo, jer Sveci su novajlije privlačili visokim platama zbog kojih retko ko želi da ide, a na sve to, čak i oni koji su otišli, uglavnom su pristajali isključivo na pozajmice. Sada je međutim došao kraj takve prakse, jer je klub ispucao svih osam pozajmica za igrače starije od 21 godine koliko je dozvoljeno novim Fifinim pravilima.

Izabrane vesti

Od naredne sezone maksimum će biti sedmorica igrača starijih od 21 godine, od 2024. šestorica. I najviše trojica će moći u isti klub. Olakšavajuća okolnost je da ograničenje ne važi za momke stare do 21 godine i školovane u klubu.

Kad je PSŽ u pitanju, kvota od osam pozajmica iskorišćena je za Maura Ikardija (Galatasaraj), Abdua Dijaloa (Lajpcig), Julijana Drakslera (Benfika), Žoržinja Vajnalduma (Roma), Levina Kurzavu (Fulam), Andera Ereru (Atletik Bilbao), Erika Žuniora Dinu-Ebimbea (Ajntraht Frankfurt) i Leandra Paredesa (Juventusa).

Što dalje komplikuje život igračima koji su i dalje tu, a nezadovoljni su statusom. Takav je recimo slučaj Pabla Sarabije koji nije tražio eksplicitno da ide, ali jeste izrazio frustraciju zbog male minutaže. Njegov ugovor ističe 2024. godine, što znači da zainteresovani klubovi (Vulverhempton još jedan premijerligaški i jedan klub iz Primere) mogu samo da ga kupe i to usporava posao.

Na sličan način se u problem pretvorio i drugi golman Kejlor Navas. Kostarikanac ima visoku platu koju niko neće da plati, posebno ako uz to mora da plaća obeštećenje za 36-godišnjeg fudbalera. Neki su pitali, odmah odustali kada su čuli da pozajmica ne dolazi u obzir.

Zbog svega toga, PSŽ je angažovao i 51-godišnjeg Paskala Sensibilea, radio je već u Galatasaraju i Romi, čiji će prvenstveni zadatak biti baš praćenje igrača na pozajmicama i komunikacija sa klubovima u kojima trenutno igraju. Svake nedelje obilaziće ih, razgovarati sa igračima, trenerima, direktorima i procenjivati da li se Parižanima više isplati da ih prodaje ili čeka.


tagovi

Pablo SarabijaZimski prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara