Erik ten Hag (© Reuters)
Erik ten Hag (© Reuters)

Prvi veliki intervju Ten Haga: Hoću da dovedem engleske igrače, ali je problem što su skupi

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.07.22. | 21:46

„Ronaldo može da igra presing, Megvajer je impresivan i igraće visoko, ako nema discipline u svlačionici, neće je biti ni na terenu“, kaže novi trener Mančester junajteda

Došao čovek koji se razume u fudbal i rekao im istinu. Žive Britanci u zabludi da igraju najbolje fudbal na ovoj planeti, da su njihovi asovi najbolji i najvredniji, da maltene ništa sa strane ne vredi, a onda im je Erik ten Hag na uljudan i civilizovan način predčio da – greše.

Prema njegovom tumačenju, nije problem u kvalitetu Engleza – ima ga, i te kako – već u često nerazumnim odlukama čelnika klubova da pojedincima kače cene kao da su im noge od zlata. Tako se i došlo do saznanja da poluproizvodi vrede više od 50.000.000 evra i da Mančester junajted mora rešenja da traži van Ostrva, pa je novi trener prva pojačanja doveo iz Holandije. Njegov izbor su Tirel Malasija iz Fajenorda i Lisandro Martinez iz Ajaksa, a između njih proširio opcije u manevru angažmanom Kristijana Eriksena. Tek da pokaže premijerligašima da ono što je školovano i(li) stasalo u Erediviziji može da bude produktivnije od zvezda i zvezdica kakve su Luk Šo, Hari Megvajer, pa i Džejdon Sančo.

Izabrane vesti

Voleo bih da dovedem engleske igrače, zato što smatram da postoji samo jedan kriterijum, a to je kvalitet, u kombinaciji sa cenom. Samo, izgleda da su engleski fudbaleri prilično skupi. To je činjenica koja ne može da se porekne. Na kraju se svakako sve svodi na kvalitet“, ističe Ten Hag na čiju inicijativu su Crveni đavoli platli Kopljanicima 57.000.000, uz 10.000.000 u vidu bonusa za dovođenje Argentinca.

Možda je ovim Erik sam sebe demantovao, jer nema šanse Martinez ne vredi taj novac, ali svet fudbala je toliko izgibio kontakt sa realnošću da neko mora da se plati. Još su engleski novinari odmah pokušali da ospore Lisandra, konstatacijom da nije najviši štoper na svetu, aludirajući na visinu od 175 centimetara.

Tačno je da nije najviši, ali je prilično kvalitetan u vazduhu. Siguran sam u njega. Razumljivo, potreban vam je balans, a Martinez poseduje dobar tajming, to je jedna od njegovih karakteristika“.

Navijače trenutno više interesuje status Kristijana Ronalda, zbog čega je Portugalac bio široka tema tokom prvog velikog intervjua Ten Haga u ulozi šefa stručnog štaba Mančestera, u Melburnu, gde se ekipa sprema za narednu sezonu.

Status mu je isti kao prošle nedelje dok smo boravili u Bangkoku. Nema promene“.

S obzirom da nije odradio nijedan trening sa ekipom, planirate li da počnete sezonu bez njega?

„Ne zaboravite da trenira. Svi znamo da je Ronaldo vrhunski profesionalac i da će biti u formi, to je moja poslednja briga“.

Može li u 37. godini da redovno igra za tim koji prema vašim zamislima vrši pritisak na poslednju liniju?

„Mslim da je Kristijano sposoban za to. U karijeri je pokazao sve.”

Neće usporiti pod vašom komandom?

„Predočio sam mu zahteve. Želimo da igramo na određeni način, vrhunski igrač uvek može da doprinese, a Ronaldo je apsolutno najbolji igrač u našem timu“.

Deluje da se Kristijano neće priključiti ekipi na turneji, ali je isto tako bojazan hoće li se vratiti u Mančester sledeće nedelje kada se vrati ostatak tima?

„Ne mogu vam reći. Bar ne još“.

Određeni stručnjaci smatraju da biste morali da igrate sa dvojcom napadača kako biste izvukli najbolje iz Ronalda, što bi značilo promenu vapše omiljene formacije, 4-3-3?

Fudbaleri diktiraju način na koji igrate, posebno oni koji postižu golove, jer su izuzetno važni za tim. Oko njih gradite ekipu“.

Pehar osvojenom pobedom nad Liverpulom (© Reuters)Pehar osvojenom pobedom nad Liverpulom (© Reuters)

Znate da je Kristijano ušao u završnu godinu ugovora, koliko će biti teško sarađivati ga kad znate da odlazi na kraju sezone?

Dobro sam obavešten. Ronaldo ima opciju i da ostane, zar ne?“

Da li bi to moglo da se desi?

Da, ali da budem iskren, potpisao sam i ja na tri godine, mada je u fudbalu to kratkoročno. Ne gledam tako daleko unapred. To je proces, potrebno je vreme, ali na kraju moramo da budemo sigurni da od samog početka postoji pobednički tim“.

Kad smo već kod toga, možemo li očekivati da Junajted igra kao Ajaks?

Ne mislim tako. Naš tim će biti drugačiji, različiti su igrači, drugačiji tip fudbala. Na kraju krajeva, radi se o igračima koje imate, jer ne mogu da im promenim karakteristike“.

Da li je realno napasti titulu ili je cilj plasman u Ligu šampiona?

Prvi cilj je pobeda u svakoj utakmici. To mora da bude naš pristup, jer pripada Mančester junajtedu“.

Da li želite da vaši igrači pokažu radost i sreću dok igraju?

„Sigurno. To motiviše“.

Šta vam daje samopouzdanje da ćete uspeti u Junajtedu, ako znate da su treneri pre vas podbacili poslednjih godina?

Čvrsto verujem. Ovo jeste veliki izazov, ali svugde gde sam dosad bio izvlačio sam maksimum iz timova. Shvatam da je ovo najteži posao dosad, ali sam ga prihvatio uveren da mogu da ga radim“.

Kako ocenjujete nivo samopouzdanja tima?

Moramo da oraspoložimo i motivišemo igrače. Pokušavamo da vratimo samopouzdanje. To je jedna od važnih tačaka za postizanje uspeha, da vas samopouzdanje krasi na pojedinačnom i timskom nivou. Postoje određeni alati koje koristite u tom procesu, poput individualnih razgovora. Ponekad morate biti veoma zahtevni. Ako ne rade ono što kao struka tražimo, onda ih pitamo zašto se ne ponašaju prema standardima“.

Megvajer na treningu (© Reuters)Megvajer na treningu (© Reuters)

Potom novinari prelaze bolnu temu. Hari Megvajer. O, Bože... Da li može da igra u visoko postavljenoj odbrani?

„Verujem da može. Imamo kvalitetne štopere, Hari je jedan od njih. Može da igra na levoj strani i na desnoj strani odbrane“.

Da li ste razmišljali da ražalujete Megvajera kao kapiten ili ste razmišljali da igrači glasanjem odrede novog nosioca trake?

„Ne, uloga kapitena je nešto što ja kao trener određujem. Kapiten je zaista važan i zadovoljan sam s Megvajerom“.

Kapiten obično igra redovno, znači li to da je Hari Megvajer vaš prvi izbor u defanzivnoj liniji?

Mislim da jeste. Dokazao je to u prošlosti, ali mora to da dokaže i u sadašnjosti i u budućnosti. Igrao je 60 mečeva za reprezentaciju Engleske. Zaista je impresivan, očekujem mnogo od njega, ali postoji i konkurencija i to je ono što je potrebno klubu kao što je Mančester. Ne možete pobeđivati samo sa 11 fudbalera. Potreban nam je tim, posebno ove sezone sa toliko utakmica. Imamo Ligu Evrope, Premijer ligu i Svetsko prvenstvo, tako da nam je potreban širok kadar kvalitetnih igrača, a ne samo kvantitet“.

Nadate li se da bi zadržavanje trake moglo da podigne Megvajerovo samopouzdanje posle očajne sezone?

„Može da pomogne. Podržaću ga svuda gde mogu. Na kraju, on to mora da uradi sam, a poseduje kvalitete da to uradi. To je često pokazivao“.

Do sad ste angažovali tri igrača, sledeći cilj je Frenki de Jong. Kakva su vam očekivanja od veziste Barselone?

Tražimo igrača koji može da igra na poziciji veznog, ali mora da bude pravi. Nema ih mnogo na toj poziciji, za nivo koji zahtevamo. Kada ne možemo da ga pronađemo, moramo da se pozabavimo igračima u našem timu i na tom mestu ćemo razviti jednog.”

Ako se desi da ne dovedete De Jonga do kraja ovog prelaznog roka, da li biste ga sačekali u nekom od sledećih ili biste angažovali drugog igrača?

„Neću se držati određenog igrača. Potreban nam je pravi. Imamo spisak i jurimo igrača koji poseduje karakteristike kakve su nam potrebne. A napašćemo ga onog trenutka kad bude dostupan“.

Malo psihologije za kraj. Da li ste tip trenera koji pravi rusvaj svlačionici?

I to je sredstvo na raspolaganju trenerima. Većinu vremena ću se ponašati normalno, ali ponekad moram da koristim sve što imam“.

Poput Aleksa Fergusona i njegovog čuvenog „fena“?

„Ne, nije mi potreban fen za kosu“.

Čini ste da vas se igrači već pomalo plaše, da ste autoritet?

Ako hoćete da pravite dobre rezultate potreban vam je tim. On poidrazumeva dobru organizaciju, skladnu saradnju i disciplinu. Ako nema discipline u svlačionici, neće je biti ni na terenu. Takvi problemi su prilično ozbiljni. Na igračima je da budu strogi jedni prema drugima, ako žele uspeh moraju da se drže zajedno. A ja sam tu samo da ih usmerim“, zaključio je Erik ten Hag.


tagovi

Erik ten HagMančester JunajtedHari MegvajerKristijano Ronaldo

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara