Andrej Lunjov (©Reuters)
Andrej Lunjov (©Reuters)

Prvi susret sa „bivšom“ u Sankt Peterburgu posle prljavog razvoda

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.08.24. | 09:41

U sudaru dva glavna favorita za titulu u Rusiji, Zenita i Dinama (subota, 16.30), u centru pažnje će biti 32-godišnji golman Andrej Lunjov

Malo ko je otišao iz Zenita nesrećan i na ratnoj nozi. Tim iz Sankt Peterburga, koji je u vlasništvu naftnog giganta Gasproma, uvek je bio izdašan prema svojim zaposlenima i nikome nije ostao dužan. Osim Andreju Lunjovu, ako je verovati 32-godišnjem golmanu (nije dokazao na sudu), koji je napravio jedan od većih skandala koji su poslednjih sezona pogodili trenutno najmoćniji klub u ruskom fudbalu. Lunjov kao da se potrudio da poruši sve mostove između sebe i Zenita, zbog čega će ove subote od 16.30 časova biti posebno interesantan njihov prvi susret od prljavog razvoda, ozvaničenog pre tri godine. Lunjev dolazi u Sankt Peterburg sa moskovskim Dinamom u derbiju 4. kola ruske Premijer lige.

Nema dileme, pričamo o jednom od najboljih ruskih golmana u 21. veku. Nekadašnji omladinac moskovskog Torpeda u Zenit je došao u januaru 2017. godine iz Ufe za 3.500.000 evra, a potom su zajedno osvojili tri titule i jedan Kup Rusije.

Izabrane vesti

Gledajući sa strane nije delovalo da postoje ikakvi problemi između Lunjova i rukovodstva Zenita. Njegova uloga prvog golmana nije se dovodila u pitanje i, kada mu je na leto 2021. godine istekao ugovor, svi su smatrali da je produžetak saradnje samo stvar formalnosti. Međutim, Lunjov i njegov menadžer nisu tada prihvatili ponudu, klub zbog toga nije želeo da ga povede na letnje pripreme u Austriju, a onda je naprasno on sam otputovao u Leverkuzen i tamo se dogovorio sa Bajerom. Bio je i više nego nekorektan u tim pregovorima sa Zenitom, pošto su Rusi za transfer saznali od nemačkog lista Bild.

Zateklo je to sve u Sankt Peterburgu malo nespremne, trener Sergej Semak je ozbiljno računao na Lunjova, čak je iskukao upravi da okrene drugi obraz i zamoli Nemce da ga pozajme na godinu dana, dok ne nađu trajno rešenje. Međutim, naišli su na negativan odgovor. Lunjov je ostao u Bundesligi, gde je bio rezervni golman. Zabeležio je samo tri nastupa za Farmaceute.

16.30: (1,53) Zenit (4,30) Dinamo Moskva (6,00)

I dobro, sve bi se brzo zaboravilo da je ostalo na tome. Međutim, Lunjov kao da je želeo namerno da provocira Zenit. Po završetku te sezone, kada se vratio u Rusiju na odmor, svratio je do suda i tužio Zenit jer je smatrao da mu je klub ostao dužan obećane bonuse za prethodnu sezonu i osvojenu titulu. Navodno, svi igrači su nagrađeni osim njega.

Sad, da li je to obećanje bilo samo usmeno ili je Lunjov slagao, ali tužba nije prošla. Zenit je dokazao da mu ne duguje nikakav novac.

Posle dve godine sedenja na klupi u Nemačkoj, golman sa sedam nastupa za reprezentaciju Rusije je shvatio da je pogrešio što je jurnuo ka zapadu. Raskinuo je ugovor sa Bajerom i bez obeštećenja pronašao angažman na istoku, ali ne u Rusiji već u Azerbejdžanu. Pomalo neočekivano, ali izvesno za ozbiljne pare, potpisao je ugovor sa sve moćnijim Karabag Agdamom, sa kojim je osvojio prošle sezone duplu krunu.

Međutim, nije imao Lunjov dugoročne planove za Azerbejdžan. Promenio je proletos svog menadžera Antona Smirnova, koji ga je i uvalio u ove probleme, a onda zamolio Semaka da mu dozvoli da trenira u Sankt Peterburgu kako bi održavao formu. Trener Zenita, sa kojim je očigledno sve vreme ostao u odličnim odnosima, uslišio mu je molbu. Čak mu je rukovodstvo i ponudilo ugovor.

Izgleda ipak da je to bilo više stvar kurtoazije, nego što su u Sankt Peterburgu zaista želeli Luneva, iako nisu krili da im treba novi golman. Iz Baltike su za simbolično obeštećenje od 300.000 evra doveli 26-godišnjeg Jevgenija Latišonoka, kojem je Semak namenio „jedinicu“, a Lunjovu nisu stigle nikakva pojašnjenja. Samo ugovor po principu „uzmi ili ostavi“.

I ostavio je…

Na kraju, posle svega Lunjov je potpisao za Dinamo iz Moskve, u kojem je od početka sezone nedodirljiv među stativama. Brani odlično i nosi ogromne zasluge za to što su Policajci, uz Zenit, jedini tim sa maksimalnim učinkom posle prva tri kola. Dinamo je najpre sa igračem manje savladao Fakel (3:1), a potom i Lokomotivu (3:1) i Akron (2:0). Utisak o savršenom početku sezone Moskovljana pokvario je samo ubedljiv poraz od Spartaka (0:3) u 1. kolu Kupa Rusije, na meču na kojem Lunjov ni nije branio, već njegova rezerva Igor Leščuk.

Zanimljivo, Lunjova je letos zvao i Spartak.

Razmatrao sam sve opcije koje su mi se pojavile i onda doneo odluku. Sada sam u Dinamu i srećan sam zbog toga, ne vidim poentu da pričam o drugim opcijama. Ponuda Dinama definitivno nije bila najbolja sa finansijskog aspekta, ali uzeo sam u obzir i druge detalje i zajedno sa porodicom doneo konačnu odluku. Dinamo mi je privukao pažnju kao igraču koji može da pomogne timu. Spartak nisam razmatrao kao opciju zato što od njih nisam dobio nikakve pojedinosti o ulozi koja mi je namenjena“, rekao je Lunjov.

Deluje da ni u Sankt Peterburgu ne pate mnogo za Lunjovim. Nemaju ni razloga, jer prvih pet utakmica u novoj sezoni su bile gotovo perfektne i ne deluje da Zenitu išta nedostaje da nastavi sa dominacijom u domaćim okvirima. Superkup Rusije je osvojen rutinskom i ubedljivom pobedom nad Krasnodarom (4:2), u 1. kolu Kupa Rusije preslišan je Fakel (3:0), dok su Strahinja Eraković i drugovi u prvenstvu dominirali bez primljenog gola, redom deklasiravši Krilja Sovjetov u Samari (4:0), Rubin u Kazanju (4:0) i Rostov kod kuće (5:0).

Potpuno nestvarno zvuči podatak, ali izabranici Sergeja Semaka su od polufinala Kupa Rusije prošle sezone protiv CSKA Moskve odigrali 12 utakmica, što takmičarskih, što pripremnih, i imaju 11 pobeda i samo jedan poraz – onaj od Crvene zvezde (1:2) na prijateljskom turniru.

Videćemo može li Lunjov da upropasti „bivšoj ženi“ iluziju o idili...

RUSIJA 1 – 4. KOLO

Petak

Rostov – Rubin 1:1 (1:0)

/Glebov 14 – Daku 62pen/

Nižnji Novgorod – Himki 1:0 (1:0)

/Ožegović 18/

Subota

14.00: (1,45) Lokomotiva Moskva (4,40) Dinamo Mahačkala (7,50)

16.30: (1,80) Orenburg (3,60) Akron (4,60)

16.30: (1,53) Zenit (4,30) Dinamo Moskva (6,00)

19.00: (2,65) Krasnodar (3,20) CSKA Moskva (2,70)

Nedelja

16.30: (2,00) Krilja Sovjetov (3,35) Fakel (4,00)

19.00: (1,45) Spartak Moskva (4,50) Ahmat (7,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ZenitDinamo MoskvaRusija 1Andrej Lunjov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara