Marko Nikolić i Saša Ilić (©Starsport)
Marko Nikolić i Saša Ilić (©Starsport)

Prvi srpski derbi u Rusiji: Učenik dočekuje učitelja

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 10:12

Saša Ilić sa Nižnjim Novgorodom će ugostiti svog bivšeg trenera Marka Nikolića i njegov CSKA iz Moskve ove subote od 14 časova, u okviru 2. kola ruske Premijer lige

Interesantan okršaj ćemo gledati u ruskom fudbalu ove subote. U okviru 2. kola Premijer lige sastaće se dva srpska stratega i dobra poznanika, Saša Ilić i Marko Nikolić. Njihovi Nižnji Novgorod i CSKA iz Moskve će odmeriti snagu od 14 časova.

Biće to klasičan okršaj „učenika protiv svog učitelja“, pošto je Nikolić u dva mandata trenirao Ilića u Partizanu. Prvo od decembra 2013. do marta 2015. godine, a potom i od avgusta 2016. do maja 2017. godine. Zajedno su crno-belima doneli jednu duplu krunu, onu iz sezone 2016/2017.

Izabrane vesti

Zapravo, Iliću je Nikolić u top tri trenera sa kojima je najduže sarađivao, iza Erika Gereca (Galatasaraj) i Aleksandra Stanojevića. Ukupno je pod njegovom palicom legendarni vezista odigrao 67 utakmica, uz učinak od pet golova, četiri asistencije i 11 dobijenih žutih kartona.

Nema sumnje da je mnogo toga Ilić naučio od Nikolića, iako je godinu i po dana stariji od njega. Uostalom, svojevremeno je Nikolić pročao kako baš svog kapitena vidi jednog dana na klupi crno-belih.

Ilić definitivno može da postane dobar trener. Prepoznajem njegov potencijal. Saša razume igru do najsitnijih detalja. Ima potencijal da trenira na najvišem nivou. Prvo Partizan, pa posle i u inostranstvu“, pričao je Nikolić 2017. godine.


14.00: (5,60) Nižnji Novgorod (3,70) CSKA Moskva (1,65)


Međutim, nije Ilić gradio karijeru baš tim putem. Posle kraćeg staža u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije i epizode u Čukaričkom, otišao je put Bugarske i tamo umalo uzeo titulu sa CSKA Sofijom. Potom je vodio grčki Atromitos, sa njim izborio opstanak, a onda u finišu prošle sezone preuzeo Nižnji Novgorod kako bi ga spasao ispadanja u drugi rang. Uspeo je u tom cilju i evo ga i ove sezone u Rusiji.

Dobio je Ilić nekoliko pojačanja tokom leta, gotovo potpuno renoviran tim. Dvojica novajlija od kojih se najviše očekuje su Ilićev bivši saigrač iz Partizana Ognjen Ožegović i slovenački internacionalac Luka Vešner Tičić. Obojica su debitovali u 1. kolu ulaskom sa klupe u drugom poluvremenu, prekasno da bi pomogli Nižnjem Novgorodu da izbegne poraz od Rubina (2:4).

Ilić rezultatski nije idealno otvorio sezonu, ali jasno je da pokušava da napravi od Nižnjeg Novgoroda ekipu koja će biti interesantna i neutralnim navijačima. Insistira na ofanzivnom pristupu i to njegovi igrači pokušavaju da usvoje.

Tačno, na treninzima se mnogo radi sa loptom. Ilić zahteva da odigravamo brzo, posle jednog ili dva dodira sa loptom, ali uz minimalan rizik na našoj polovini“, objasnio je golman Nižnjeg Novgoroda Nikita Medvedev.

Nisu u tom klubu zadovoljni rezultatom na premijeri, ali nisu ni u CSKA iz Moskve. Nikolićev debi je prošao loše, Armejci su uzeli samo bod doskorašnjem klubu za koji je branio Medvedev, Rostovu (0:0). Što je najbitnije, igrali su loše i jedva da su Milan Gajić (starter), Saša Zdjelar (ušao sa klupe) i drugovi stvorili neku šansu.

Zna i Nikolić, koji je već vodio moskovsku Lokomotivu, da u klubu veličine CSKA nema mnogo strpljenja. Mora CSKA danas da odigra mnogo bolje kako bi se popravila atmosfera oko kluba.

Ne znam još uvek kako će CSKA da igra pod Nikolićem. Njegova Lokomotiva je bila defanzivno odgovorna i čekala je retke prilike da napadne. CSKA je u Rostovu igrala solidno u odbrani, ali u napadu nije postojala. Nije me iznenadio taj pragmatični stil koji smo videli na prvom meču“, istakao je nekadašnji fudbaler Armejaca Aleksandar Grišin.

RUSIJA 1 – 2. KOLO

Petak

Krilja Sovjetov – Rostov 1:3 (0:1)

/Orosko 65 – Soldatenkov 44ag, Golenkov 63, Langovič 73/

Subota

14.00: (5,60) Nižnji Novgorod (3,70) CSKA Moskva (1,65)

16.30: (2,15) Dinamo Moskva (3,50) Lokomotiva Moskva (3,30)

16.30: (5,30) Rubin (3,60) Zenit (1,70)

19.00: (2,20) Fakel (3,25) Akron (3,45)

Nedelja

14.00: (3,80) Himki (3,40) Spartak Moskva (1,90)

16.30: (2,20) Orenburg (3,45) Ahmat (3,25)

19.00: (1,42) Krasnodar (4,40) Dinamo Mahačkala (8,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Saša IlićMarko NikolićNižnji NovgorodCSKA Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara