(©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)
(©AFP, ©Reuters, ©Shutterstock)

Prvi put protiv svog Šahtjora - može li Lučesku da ostavi trofej Superkupa u Kijevu?

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.08.20. | 15:31

Veliki ukrajinski klasik u finalu Superkupa (20.00)

Bitka za prvi trofej u sezoni. Meč Superkupa između Šahtjora i Dinama – ukrajinski klasik. No, uz jednu malu razliku u odnosu na neke prethodne. Mirčea Lučesku će se po prvi put suprotstaviti "svom" Šahtjoru. Ekipi u kojoj je proveo dugih, prelepih 12 godina. Ekipi kojoj je vitrine do vrha napunio trofejima, doveo je na evropski nivo, stvorio “brazilsku dinastiju“, a ona ga zauzvrat načinila jednim od najtrofejnijih trenera u istoriji fudbala. I posle svega, nakon četiri godine odsustva iz ukrajinskog fudbala, na početku ove sezone odlučio je da sedne na klupu najvećeg rivala.

I nije dočekan na najbolji način, očekivano. Mada je i sam dolio ulje na vatru izjavama kako su Rusija i Ukrajina jedno. Tražili su navijači Dinama, popularni White Boys, ostavku Rumuna, ali je sve ostalo na njihovom zahtevu, iako ju je Lučesku u početku i sam nudio.

Izabrane vesti

"Nikad nisam bio kukavica, Dinamo je za mene bio sportski izazov. Prelazio sam iz Galatasaraja u Bešiktaš, iz Dinama u Rapid iz Bukurešta i uvek su me navijači dočekivali raširenih ruku. Zato ne mogu da prihvatim ovu situaciju. Moj dolazak u Dinamo nije imao veze sa novcem, želeo sam da se vratim u ukrajinski fudbal i vratim ovaj tim na nivo koji mu odgovara pol tradiciji i istoriji“, rekao je Lučesku, koji se posle nekoliko dana pokajao i ostao na kormilu.

Priliku da se iskupi i koliko-toliko smekša pristalice kijevskog velikana – mada su navijači Dinama bili jasni da će učiniti sve kako bi mu utežali posao – imaće protiv svog bivšeg kluba. Veći izazov teško da je mogao da zamisli.

Šahtjoru obrazi verovatno i dalje bride od šamara koje su mu nalupali Romelo Lukaku i družina u polufinalu Lige Evrope. Baš kao i od onog neuspeha u osmini finala kupa Ukrajine upravo protiv Dinama koji je na kraju i osvojio takmičenje. Rudari žele osvetu kako bi što pre povratili samopouzdanje. Pred večerašnji meč, trener Šahtjora Luiz Kastro, govorio je o izazovu koji je pred njegovom ekipom.

Promena ima, to je normalno. Kada u ekipu dođe novi trener, on sa sobom donosi nove ideje, dinamiku koja je i te kako uočljiva. Promene su vidljive, kako u napadu, tako i u odbrani. Dinamo je dobar tim sa dobrim trenerom. Oni će se takođe boriti za pobedu, sa istom željom kao i mi. Ali mi zaista želimo da osvojimo Superkup koji smo ispustili prethodne godine”, podseća portugalski stručnjak na preokret iz prošlogodišnjeg finala koji je Dinamo režirao u finišu utakmice i tako odneo drugi uzastopni trofej Superkupa na stadion Valerij Lobanovski.

Šahtjor je u poslednje vreme u ligaškim mečevima dominantan protiv Dinama. Kijevljani nisu dobili nijedan od poslednjih sedam prvenstvenih duela – pet je pripalo ekipi iz Donjecka, dok su dva završena nerešenim rezultatom. No, kup utakmice im očigledno više odgovaraju. Prethodne dve sezone osvajali su Superkup upravo pobedama nad Šahtjorom, a u pomenutom meču osmine finala Kupa izbacili su šampiona Ukrajine posle produžetaka.

Ali, Šahtjor će moći da se uzda u činjenicu da između dve sezo nije pravio pauzu i da je zahvaljujući obavezama u eliminacionoj fazi Lige Evrope ostao u takmičarskom ritmu, dok se Dinamo nakon mesec dana odmora i tri prijateljske utakmice tek pre četiri dana vratio takmičarskom fudbalu na otvaranju ukrajinske Premijer lige.


UKRAJINA - FINALE SUPERKUPA

Utorak

20.00: (1,80) Šahtjor (3,50) Dinamo Kijev (4,20)


tagovi

Ukrajina 1Šahtjor DonjeckDinamo Kijev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara