Prvi derbi u novoj godini: Šansa za Lamparda da ućutka kritičare, ali i za Sitijev proboj ka vrhu

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.01.21. | 09:36

Čelsi se plaši Kun Aguera koji mu je tresao mrežu deset puta u poslednjih devet duela

Prvi okršaj međusobni okršaj timova iz Velike šestorke koji nam je podarila 2021. godina biće odigran na Stamford Bridžu gde će Čelsi ugostiti Mančester Siti (17.30). Plavci bi novoj godini voleli da prikažu i novo lice, bar u odnosu na bleda izdanja koja su demonstrirali od decembra i koja su ih udaljila od vrha tabele. Siti je uhvatio ozbiljan zalet u finišu prošle i u novoj ima nameru da konstantno produžava seriju nepobedivosti. Pa krenimo redom.

Sa tri poraza, pobedom i remijem iz poslednjih pet prvenstvenih utkamica, Čelsi je doživeo transformaciju od kandidata za titulu do tima koji se bodovno trenutno više uklapa u sredinu tabele. Na Boksing dej je izgubio od o Arsenala, koji do pre nedelju dana bio nadomak zone ispadanja, a u smiraj 2020. remizirao je sa Aston Vilom. Da stvar bude gora po ekipu Frenka Lamparda, usamljeni trijumf nad Vest Hemom u poslednjih više od dvadesetak dana bio je jedini za Plavce protiv nekog od timova iz gornjeg dela tabele, dok derbi još uvek nije dobila ove sezone. Pored Arsenala, poražen je još od Liverpula, dok je sa Mančester Junajtedom i Totenhemom remizirao, pa će ukoliko želi da se vrati u borbu za titulu, Lampard morati da krene da dobija i velike mečeve.

Izabrane vesti

Ni Mančester Siti ne stoji mnogo bolje po pitanju velikih utakmica ove sezone. Doduše, slavio je protiv Arsenala, sa Junajtedom i Liverpulom je odigrao nerešeno, dok je od Totenhema pretrpeo poraz. Međutim, za razliku od Čelsija, Građani su u poslednje vreme podigli formu. Od neuspeha protiv Totenhema Gvardiolina ekipa nema poraz na deset uzastopnih mečeva u svim takmičenjima, a odlične predstave u defanzivi krunisane su sa čak osam duela u kojima je protivnik onemogućen da zatrese mrežu. U okršaj na Stamford Bridžu Građani će ući sa identičnim brojem bodova kao i rival (26), istina i sa dve utakmice manje.

I dok Frenk Lampard neće moći da se osloni jedino na desnog beka Risa Džejmsa zbog problema sa tetivom, jer je najavljen povratak Hakima Zijeha kojeg nije bilo od petog decembra, Gvardiolin tim je desetkovan Kovidom-19. Najviše će nedostajati Ederson, Kajl Voker i Gabrijel Žezus kao napadačka alternativa sa klupe pošto bi utakmicu trebalo da počne Serhio Aguero. Iako još uvek nije u punom takmičarskom ritmu, Kun je poslovično uvek na vrhuncu raspoloženja protiv Plavaca – postigao je 15 i namestio tri gola na 19 utakmica protiv londonskog tima. To mu je, uz duele protiv Njukasla, najbolji golgeterski učinak protiv jednog tima u karijeri. Na poslednjih devet protiv Čelsija, deset puta je bio strelac, a het-trikove je postizao 2016. godine, kao i 2019. kada je Siti na Etihadu ponizio rivala sa 6:0.

Prethodne sezone raspoložen protiv londonskog tima bio je i Kevin de Brujne. Postigao je po gol na obe utakmice i danas će juriti dostignuće Karlosa Teveza poslednjeg Sitijevog igrača koji je tri pota zaredom pogađao protiv Čelsija (2009/10).

Da bi zabeležio treći vezani trijumf protiv Građana na Stamford Bridžu Čelsi će morati da priredi najbolju ličnu predstavu od starta sezone. Međutim, ako to ne bude uspeo i Gvardiolini puleni ponesu ceo plen u Mančester, ponovo će na dnevni red tema kako to Lampard koristi fudbalere koji su letos plaćeni bilzu 250.000.000 evra.

Nešto ranije (15.15), Lester gostuje na Sent Džejms parku i utakmica sa Njukaslom bar na papiru deluje kao idealna za povratak na pobedničku stazu posle vezanih remija sa Mančester Junajtedom i Kristal Palasom. Protiv londonskih Orlova Brendan Rodžers nije počeo utakmicu sa Vardijem, pa su Lisice do ulaksa najboljeg strelca u igru uglavnom bile bezopasne. Protiv Svraka ne bi trebalo da ponovi istu grešku. Prošle sezone Lester je izdominirao u obe prvenstvene utakmice sa Njukaslom, postigavši ukupno osam i ne dozvolivši rivalu da se upiše na semafor.

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Petak

Everton - Vest Hem 0:1 (0:0)

/Souček 86/

Mančester Junajted - Aston Vila 2:1 (1:0)

/Marsijal 40, Fernandeš 61pen - Traore 58/

Subota

Totenhem - Lids 3:0 (2:0)

/Kejn 29 penal, Son 43, Alderveireld 50/

Kristal Palas - Šefild Junajted 2:0 (2:0)

/Šlup 4, Eze 45+6/

Brajton - Vulverhempton 3:3 (1:3)

/Konoli 13, Mope 46 penal, Dank 70 - Sais 19, Burn 34 penal, Neveš 44 penal/

VBA - Arsenal 0:4 (0:2)

/Tirni 23, Saka 29, Lakazet 61, 64/

Nedelja

15.15 (4.70) Njukasl (3.60) Lester (1.78)

17.30 (2.80) Čelsi (3.35) Mančester Siti (2.50)

Otkazano:

Barnli - Fulam

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serhio AgueroFrenk LampardPep GvardiolaMančester SitiČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara