©Reuters
©Reuters

Prva nula u Nemačkoj: Embape sa klupe gledao Grizmanove promašaje

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 22:57

Holanćani iskoristili izostanak igrač koji ih je terorisao na prethodne dve utakmice (0:0)

Posle 20 utakmica na Evropskom prvenstvu svedočili smo prvoj bez pogodaka. Izostanak Kilijana Embapea, promašaji Antoana Grizmana i poništen gol Ćavija Simonsa uticali su da Holandija i Francuska odigraju susret uz najnepopularniji rezultat i doipišu po bod (0:0).

Dok je Holandija predstavljala noćnu moru za sve rivale tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo izuzev Francuza, Kilijan Embape je bio košmar za izabranike Ronalda Kumana. Dva gola novog centarfora Reala, u martu 2023. godine u Parizu, overila su pobedu (4:0) koju su prethodno najavili Antoan Grizman i Dajo Upamekano, a da mu je narandžasta boja posebno inspirativna Embape je potvrdio i sedam meseci kasnije, odnosno u oktobarskom susretu odigranom u Amsterdamu kada je sa dva pogotka trasirao put do novog trijumfa protiv velikog rivala.

Izabrane vesti

Četiri gola sjajnog centarfora tokom kvalifikacija u međusobnim susretima bila su dovoljan povod da Holanđaini odahnu kada su videli napadača Galskih petlova na klupi, u opremi koja je nagoveštavala da će veče u Lajpcigu provesti u svojstvu gledaoca.

Povreda nosa uticala je da Embape ostane bez minuta u susretu drugog kola grupne faze, dok je izostanak napadača uticao da odbrana Holandije najzad sa megdana Francuske izađe nesavladana.

A nije da izabranici Didijea Dešana nisu imali prilike da matiraju Ferbrugena. Posebno Antoan Grizman kojem je usled kadrovske situacije pripao monopol na napad Trikolora. Napadač Atletiko Madrida poneo je iz perspektive Francuza epitet tragičara s obzirom na to da je pripustio po najbolju šansu u oba poluvremena.

Ostavio je Grizman navijače u neverici usled nespretne reakcije u 14. minutu kada nije uspeo da da na pravi način zahvati loptu koju mu je poslao Adrien Rabio. Istini za volju, u pomenutoj situaciji napadača makar delimično amnestira činjenica da je igrač Juventusa imao idealnu poziciju za šut, te je proigravanje bilo manje očekivano rešenje.

Sa druge strane, efekat iznenađenja nikako ne može da bude izgovor napadaču za promašaj u 65. minutu kada je katastrofalno reagovao na proigravanje Kantea, te ostaje pitanje da li bi Holanđani ostali nesavladani da je u pomenutim situacijama bio Embape.

Sa druge strane, izabranici Ronalda Kumana u 69. minutu su mogli da kazne neiskorišćene šanse protivnika. Čak je Ćavi Simons pogodio mrežu, ali je njegov pogodak poništen zbog ofsajda. Pružio je selektor Holandije šansu fudbaleru Lajpciga od prvog minuta, što je bila i jedina promena u odnosu na susret sa Poljskom, a za poverenje i ukazanu priliku na terenu na kojem je domaćin u klupskim bojama fudbaler se odužio golom koji je ipak poništen jer kje Damfriz bio u nedozvoljenoj poziciji, a sudije su uz asistenciju VAR-a procenile da je uticao na igru.

Nerealizovane šanse na obe strane uticale su da susret Holandije i Francuske bude prvi mirnih mreža, posle 20 utakmica na aktuelnom Evropskom prvenstvu. Te su rivali sa po četiri boda iz dva kola praktično overili mesta u osmini finala, ali će o mestu sa kojeg idu u nareednu fazu odlučivati u trećem kolu. Ukoliko oba kluba pobede, o lideru Grupe D odlučivaće gol razlika.

U poslednjem kolu 25. juna, rival Holandije biće Austrija, dok Francusku očekuje susret sa Poljskom koja je prvi matematički eliminisani učesnik kontinentalne smotre.

2. KOLO GRUPNE FAZE EVROPSKOG PRVENSTVA

HOLANDIJA - FRANCUSKA 0:0

Lajpcig

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

HOLANDIJA (4-3-3): Ferbrugen – Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake – Shauten (od 73. Ferman), Simons (od 73. Vajnaldum), Rejnders – Frimpong (od 73. Gertrujda), Depaj (od 78. Veghorst), Gakpo

FRANCUSKA (4-3-3): Menjan - Kunde, Saliba, Upamekano, Teo Ernandes - Čuameni, Kante, Rabio - Dembele (od 75. Koman), Tiram (od 75. Žiru), Grizman

Žuti kartoni: Shauten (Holandija)

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Poljska - Holandija 1:2

/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Ponedeljak, 17. jun

Austrija - Francuska 0:1 (0:1)

/Veber 38ag/

2. KOLO

Petak

Poljska - Austrija 1:3

/Pjontek 30 - Trauner 9, Baumgartner 67, Arnautović 78/

Holandija - Francuska 0:0

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)

***kvote su podložne promenama




tagovi

reprezentacija HolandijeFudbalska reprezentacija FrancuskeKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara