Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Pršti u Brazilu i Argentini: Taljeres i River bez najvećih zvezda, Botafogo još peku stare rane

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.08.24. | 23:00

Prvi mečevi osmine finala Kopa Libertadoresa u Montevideu, Rio de Žaneiru i Kordobi igraju se u noći između srede i četvrtka

Tri zanimljive utakmice osmine finala Kopa Libertadores su na programu u noći između srede i četvrtka. Od toga, u centru pažnje će se ipak naći okršaji između brazilskih klubova Botafoga i Palmeirasa, odnosno Argentinaca Taljeres Kordobe i River Plejta, koji su zakazani za 02.30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pre toga Penjarol će od 23.55 probati da opravda ulogu velikog favorita u dvomeču sa bolivijskim Strongestom. Pogotovo u Montevideu Urugvajci ne bi smeli da imaju problem.

Izabrane vesti

U grupnoj fazi je Penjarol kod kuće savladao sva tri rivala, Atletiko Mineiro, Rosario Sentral i Karakas. Uz još tri boda sa gostovanja bilo mu je dovoljno za drugo mesto. Strongest je najveće iznenađenje grupne faze, zauzeo je prvo mesto u konkurenciji Gremija, Uačipata i Estudijantesa. Kako je to već tipično za Bolivijce, takođe je razliku napravio kod kuće, gde je imao sve tri pobede, bez primljenog gola.

U ovom veku su se Penjarol i Strongest sastali zbirno četiri puta i na sva četiri meča je dolazio kec. Doduše, sve su to bili dueli u grupnim fazama, 2004. i 2018. godine. Penjarol je pobeđivao sa po 4:0 i 2:0, a Bolivijci sa po 2:0 i 1:0.

Očekuje se da daleko neizvesnije bude u Rio de Žaneiru, gde će Botafogo da ugosti Palmeiras. Još se prepričava u Brazilu - a verovatno neće skoro ni prestati – ona prošlosezonska utakmica koja je praktično rešila pitanje prvaka. Botafogu je odgovarao tada i bod, a u 83. minutu je vodio sa 3:1 i imao penal. Tikinjo Soareš ga nije iskoristio, novi igrač Real Madrida Enrik je iz kontranapada smanjio na 3:2, a onda su u nadoknadi vremena Flako Lopez i Muriljo doneli Palmeirasu veliku pobedu sa 4:3.


02.30: (2,40) Botafogo (3,15) Palmeiras (3,15)


Posle toga su se ova dva tima sastala još samo jednom, takođe u Rio de Žaneiru u prvenstvu. Bilo je to pre mesec dana, ovog puta je Soareš pogodio mrežu Zelenih i doneo Botafogu trijumf sa 1:0. Zahvaljujući njemu crno-beli su trenutno prvi na tabeli Serije A sa bodom više od Fortaleze, dva od Flamenga, a pet od četvrtoplasiranog Palmeirasa.

U međuvremenu je Soareš zaradio povredu kolena, ali ona je sada izlečena i biće u konkurenciji za još jedan derbi. Međutim, postoji i jedan problem, Artur Žorž je bio prinuđen da skloni iz tima Damijana Suareza koji je pokušavao svim silama da izdejstvuje transfer ovog leta. Sada na njegovoj poziciji na desnom boku mora da igra mladi Mateo Ponte. Tu možda leži Palmeirasova šansa.

Palmeiras se od grupne faze pojačao sa trojicom igrača, Estavaom, Felipeom Andersonom i Ze Rafaelom. Iako se kartoni brišu posle grupne faze, ne skidaju se i ranije zarađene suspenzije. Zato Rišard Rios neće moći da igra u Riju.

U Argentini će duel Taljeresa i River Plejta biti u senci povratnika na klupu milionera Marsela Galjarda. Njegov povratnički debi nije prošao dobro, odigrao je River u prvenstvu samo 1:1 sa Urakanom. Bio je to četvrti od pet susreta Milionera otkad je završena pauza zbog Kopa Amerike na kojoj nisu trijumfovali (pobeda nad Sarmijentom, tri remija i jedan poraz).


02.30: (3,10) Taljeres Kordoba (3,20) River Plejt (2,40)


Veliki peh po River je što je najboljem njihovom igraču Migelu Borhi napukla zadnja loža. Zbog toga je morao na bolovanje, neće biti u konkurenciji, a nisu veliki izgledi ni da se nađe na terenu za nedelju dana u revanšu. Kolumbijski napadač je ove sezone na 29 mečeva Rivera u svim takmičenjima postigao 25 golova i zabeležio tri asistencije. Borhin gubitak biće teško nadoknadljiv.

Međutim, i Taljeres je pretrpeo udarac. Najbolji igrač tima iz Kordobe Ramon Sosa je pred dogovorom transfera sa Notingem Forestom i već je otputovao u Englesku na preglede. Uz to, Rubenu Boti je takođe otvoreno bolovanje, što smanjuje opcije Valteru Ribonetu za ovaj meč.

U Liga kupu Argentine u martu Taljeres i River su odigrali 2:2. Milioneri su poveli sa 2:0, uz jedan gol Borhe, a zaostatak je prepolovio baš Sosa na Botinu asistenciju. Kasnije je Huan Portilja doneo timu iz Kordobe bod.

U prvenstvu se još nisu sastali, a posle 10 odigranih kola Taljeres je sedmi na tabeli sa 17 poena, dva manje od devetoplasiranog Rivera.

KOPA LIBERTADORES – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Gremio – Fluminense 2:1 (0:0)

/Reinaldo 74pen, 77 – Lima 58/

Sreda

Kolo Kolo – Junior 1:0 (0:0)

/Pizaro 76/

San Lorenco – Atletiko Mineiro 1:1 (1:0)

/Kueljo 17 – Paulinjo 58/

23.55: (1,40) Penjarol (4,60) Strongest (8,00)

Četvrtak

02.30: (2,40) Botafogo (3,15) Palmeiras (3,15)

02.30: (3,10) Taljeres Kordoba (3,20) River Plejt (2,40)

23.55: (3,00) Nasional (3,05) Sao Paulo (2,55)

Petak

02.30: (1,15) Flamengo (8,00) Bolivar (16,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa LibertadoresPenjarolStrongestRiver PlejtTaljeres KordobaBotafogoPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara