Tikinjo Soares i Hulk (©AFP)
Tikinjo Soares i Hulk (©AFP)

Prošlogodišnji tragičar ponovo u šampionskoj trci u Brazilu

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.07.24. | 23:03

Botafogo opet ima visoke aspiracije, a snagu u 15. kolu Serije A testiraće mu Atletiko Mineiro

U utakmici sa kojom se spušta zavesa na 15. kolo brazilske Serije A, noćas će se sa početkom od 01:30 na stadionu Nilton Santos u Rio de Žaneiru, poznatijem kao Enženjao, susresti prošlogodišnji tragičar Botafogo i Atletiko Mineiro, sastav koji je pre starta nove sezone mnogo obećavao, a koji je i posle četvrtine odigranog prvenstva još u potrazi za pravim ritmom.

I dalje bez mogućnosti da računaju na Džefinja, Rafaela i Mateusa Nasimenta, koji su povređeni i ostaju van sastava, ekipa Botafoga stiže veoma motivisana na ovaj okršaj, sa željom da zaostatak za vodećim Flamengom svede na bod, posle remija Mengaosa protiv Kujabe i to pred svojom publikom na Marakani. Glorioso nije izgubio u tri uzastopna kola i želi da zadrži uspon kako bi se konačno konsolidovao u borbi za titulu, s obzirom na to da je u jeku veoma žestokog spora za zonu direktnog pristupa u grupnu fazi sledećeg izdanja Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Ekipu iz Rija predvodi trener Artur Žorž, koji je uspeo da reorganizuje tim i da ponovo stvori velike ambicije ove sezone čak i sa timom koji nije toliko popularan kao neki od njegovih glavnih konkurenata. Botafogo će započeti 15. kolo Serije A, kao drugoplasirani tim na tabeli i kao jedan od glavnih kandidata u borbi za titulu, možda, sa više šansi nego prošle sezone, kada je izgledao kao verovatan šampion i kada je poklekao u finišu prvenstva.

Uostalom, Botafogo je unapredio tim i stabilniji je u nastupima, postižući dobre rezultate, čak i u danima kada njegova igra nije dominantna u odnosu na protivnike. Dokaz za to bila je utakmica u perthodnom kolu protiv Kujabe, sredinom nedelje, kada nije odigrao sjajan meč i možda nije zaslužio pobedu, ali je teren napustio sa tri osvojena boda pri rezultatu od 2:1, i to kao gost. Pre toga, tim je već odigrao još jedan meč kao gost kada se susreo sa Vaskom na Sao Žanuariju, u jednom od gradskih klasika sa dosta istorijskog rivalstva između dve suprostavljene strane, i tom prilikom odigrao nerešeno 1:1 u jednom veoma dinamičnom meču.

01.30: (2,10) Botafogo (3,35) Atletiko Mineiro (3,60)

Ipak, dobro je biti svestan činjenice da im odbrana u poslednjih šest utakmica nije uspela da sačuva mrežu netaknutom. Međutim, kao domaći tim na stadionu Nilton Santos, poznatijem kao Enženjao, Glorioso uspeva da bude uravnoteženiji, pošto je pobedio u četiri od poslednjih šest utakmica, jedan rerešen ishod i jedan poraz. U poslednjih pet zvaničnih mečeva u sezoni ostarene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz, pobedivši Red Bul Bragantino i Kujabu, dok su nerešeno odigrali sa Vaskom i Atletiko PR, pored poraza od Krisijume. Trenutno je klub Botafoguense na drugom mestu nacionalne elite, sa do sada osvojenih 27 bodova, koliko imaju i Sao Paulo, Baija i Palmeiras, što je samo bod manje od Flamenga, koji trenutno vodi takmičenje i ima utakmicu više.

Dok je na drugoj strani ekipa Atletiko Mineira, koja zauzvrat nije pobedila dva kola uzastopno, i izlazi iz perioda u kojem su dva puta zaredom igrali na Areni MRV, pred svojim navijačima. Pored toga u timu Petlova za ovaj duel ne mogu da računaju na Eversona, Saraiva, Maurisio Lemosa, Rubensa i Alisona, koji su povređeni i ostaju na medicinskom odeljenju kluba, kao i defanzivaca Romula, koji je dobio crveni karton u prošlom kolu i odslužiće automatsku suspenziju. U međuvremenu, Galo, predvođen trenerom Gabrijelom Militom, doživeo je nerešen rezultat 1:1 sa Atletiko Gojanijenseom, razočaravši svoje navijače trošenjem rasipanjem bodova protiv pretposlednjeg tima u šampionatu. Tada je ekipa Atletika ugostila Flamengo i napustila teren poražena rezultatom 4:2 na porazni način od crveno-crnih, u potpunoj dominaciji rivala.

Posle prvobitnih dobrih nastupa sa dolaskom trenera Milita, Atletiko trenutno izgleda pogubljeno, a ekipa je poražena tri puta u poslednjih šest utakmica. Klub je trenutno na 11. mestu na tabeli brazilskog šampionata Serije A, sa 18 do sada postignutih bodova. Zabeležena je samo jedna pobeda, uz dva nerešena ishoda i dva poraza u poslednjih pet odigranih mečeva u sezoni, pobedivši Internasional, remizirajući sa Fortalezom i Atletiko GO, pored poraza od Vitorije i od Flamenga. Kao gost, ekipa Atletiko Mineira ima nedavni učinak od pez pobeda, dva remija i tri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Sa 23 postignuta gola, Botafogo ima drugi najbolji napad u takmičenju i stiže motivisan da uspostavi kontrolu terena u svoju korist u potrazi za još tri važna boda. Međutim, Atletiko Mineiro je imao veoma naporne utakmice i u pobedama i u porazima, sa ukupno 20 postignutih i 20 primljenih golova u 13 utakmica koliko je odigrao do sada, pokazuje da ima veoma konkurentan tim i ako trenutna pozicija na tabeli ne govori tako.

------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

BRAZIL 1 - 15. KOLO

Nedelja

Flamengo - Kujaba 1:1 (0:1)

/Pedro 60 - Laserda 6/

Sao Paulo - RB Bragantino 2:0 (0:0)

/Andre Silva 65, Lusijano 90/

Kruzeiro - Korintijans U TOKU

Fortaleza - Fluminense U TOKU

Žuventud - Gremio U TOKU

Internasional - Vasko U TOKU

23.30: (2,30) Atletiko GO (3,30) Atletiko PR (3,20)

23.30: (1,75) Palmeiras (3,60) Baija (4,90)

23.30: (2,10) Vitorija (3,35) Krisijuma (3,60)

Ponedeljak

01.30: (2,10) Botafogo (3,35) Atletiko Mineiro (3,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1BotafogoAtletiko Mineiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara