Rest, Zair Emeri, Jamal, Kubarsi i Endrik (©Reuters, ©AFP)
Rest, Zair Emeri, Jamal, Kubarsi i Endrik (©Reuters, ©AFP)

Prošlo je vreme Mesija i Ronalda, sad su oni tu da postavljaju standarde i menjaju fudbal

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.09.24. | 10:29

Momci koji sa nenavršenih 20 godina već imaju značajne uloge u svojim klubovima preuzimaju moderni fudbal

Gotovo dve decenije živeli smo u eri kojom su dominirali Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Danas su dvojica verovatno najboljih fudbalera svih vremena na zalasku i igru sve više preuzimaju talentovani mladi igrači koji pokušavaju da ostave svoj pečat u ranoj dobi.

Sve je češće slučaj da u timovima ima bar jedan, a neretko i više fudbalera koji su tek ušli u svet punoletnih čije su uloge na terenu značajne. Ovom temom bavio se Međunarodni centar za studije u sportu (CIES) koji je napravio listu 100 mladih fudbalera do 20 godina sa najvećim iskustvom.

Izabrane vesti

Kalkulacija je bazirana na osnovu broja odigranih minuta, ali i nivoa fudbala na kojem igraju. Na vrhu lestvice nalazi se momak koji je po mnogim parametrima uspeo najviše da iskoristi svoj potencijal u ranoj igračkoj dobi – Lamin Jamal! Posle osvajanja Evropskog prvenstva i nakon što je postao najmlađi strelac u istoriji takmičenja, Jamal je svrstan u red najboljih fudbalera sveta, zbog čega je kandidat i za Zlatnu loptu. Sa svojih 17 leta kod Hansija Flika već je označen najvećom zvezdom tima.

Njega u stopu prati klupski saigrač Pau Kubarsi. Supertalentovani štoper je u grupi momaka koji konkurišu za nagradu namenjenu najboljem mladom fudbaleru. Sa Španijom je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, a kao neko ko tek u januaru puni 18 godina ima izuzetno važnu ulogu u Barseloni. I to samo nekoliko meseci pošto je debitovao u seniorskom fudbalu. Takođe je odigrao i svoje prve minute u dresu reprezentacije Španije, mada ga Luis de la Fuente na kraju nije vodio na EURO.

Među tri 'najiskusnija' mlada fudbalera je Endrik. Mladi napadač madridskog Reala predstavio se Evropi golom na debiju za Blankose, u ligaškom meču protiv Valjadolida. Takođe je starter kod selektora Dorivala Žuniora u reprezentaciji Brazila, pa je tako za sobom ostavio i prvo učešće na Kopa Amerika.

Zanimljivo, špansko prvenstvo ima čak sedam predstavnika na listi od 100 imena, a najviše ih dolazi iz Barselone. Pored Jamala i Kubarsija tu su još 17-godišnji Mark Bernal čiji je napredak značajno usporilo kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta i povreda meniskusa u levom kolenu, zatim tek punoletni Ektor Fort koji je debitovao kod Ćavija prošle sezone posle čega je dobio profesionalni ugovor. Pored njih iz Primere dolaze još krilni napadač Betis Asan Dijalo (19) i defanzivni vezni Las Palmasa Dario Esugo (19). Prvi se dovodio tokom leta u vezu sa Fajenordom, međutim ostao je i predstavlja veliki zalog za budućnost kluba iz Andaluzije. Njegov savremenik je zapravo u vlasništvu Sportinga iz Lisabona, a u Las Palmas je stigao na jednogodišnju pozajmicu, posle privremenog rada u Šavesu, u portugalskoj drugoj ligi. Ipak, navodi se da Ruben Amorim i Sporting ozbiljno računaju na njega u narednim godinama.

Najmoćniji klubovi Evrope imaju solidan broj talentovanih mladih fudbalera koji su se predstavili publici na najvećoj sceni. Voren Zair Emeri (18) je četvrti na CIES-ovoj listi i već je standardni prvotimac PSŽ-a. On je u prvi tim promovisan još kao 16-godišnjak i od tada sve češće dobija mesto u startnoj postavi, da bi kod Luisa Enrikea postao jedan od važnijih šrafova. Pre manje od godinu dana debitovao je za francuski nacionalni tim. Zajedno sa Zairom Parižani mogu da se pohvale i prisustvom Žoaa Neveša koji je stigao iz Benfike. On je ovog leta odigrao svoje prvo veliko takmičenje za reprezentaciju, a sa 19 godina već je skupio 11 nastupa. Dezire Due iz Rena je takođe visokoranginran na pomenutoj listi, a pored njih Ligu 1 polako preuzimaju momci poput Malika Fofane iz Liona, te golmana Tuluza Gijoma Resta.

Na Ostrvu Mančester Junajted ima dvojicu predstavnika – Kobija Mejnua, za koga je čuveni Pol Skols rekao da je “nešto najbliže Zinedinu Zidanu“, te Leni Joro koji je ovog leta stigao iz Lila za više od 60.000.000 evra. U Mančester Sitiju 'najiskusniji' momak je Riko Luis koji se već profilisao kao gotovo redovan starter kod Pepa Gvardiole. Totenhem ima Arčija Greja koga je doveo iz Lidsa, Bornmut Dina Hujsena, a čak se izdvojio i Džob Belingem iz Sanderlenda, inače mlađi brat Realovog asa Džuda.  

Kada govorimo o Bundesligi, tu su 19-godišnjaci poput Antonija Nuse i Artura Vermirena iz Lajpciga. Obojica su ovog leta stigli kod Marka Rozea, prvi da zameni Danija Olma, dok je drugi pozajmljen od Atletiko Madrida. Bajern Minhen ima Matisa Tela. Na Čizmi Juventus može da se ponosi Kenanom Jildizom, kome je nedavno dodeljen dres sa brojem '10' i on sve više opravdava veliko poverenje. Na debiju u Ligi šampiona dao je spektakularan gol PSV-u.

Južna Amerika je oduvek važila za rasadnik talenata. River Plajte u svojim redovima sada ima 17-godišnjeg Franka Mastantuona i nešto starijeg Klaudija Ečeverija, koji su odavno na radaru najvećih evropskih klubova. Ečeveri je već potpisao za Mančester Siti i na Etihad stiže u januaru. Mastantuona prati Real Madrid.

Čelsi je, recimo, dosta 'pecao' po Južnoj Americi. Kendri Paez iz Independijentea i Estevao iz Palmeirasa su već fudbaleri Plavaca. Prvi je odigrao sjajno za mladu reprezentaciju Ekvadora na Svetskom prvenstvu, dok je drugi već debitovao u A timu Brazila kod Dorivala.

Prema projekcijama CIES-a, klubovi će u budućnosti sve više težiti ka tome da stvaraju timove u kojima će dominantno biti prisustvo mladih igrača.


tagovi

Riko LuisMatis TelKobi MejnuLeni JoroGijom RestVoren Zair EmeriPau KubarsiLamin JamalEndrikKenan Jildiz

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Man. Junajted
Man. Siti
Bajern
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara