Lendon Donovan (©AFP)
Lendon Donovan (©AFP)

Prošle sezone odbacio šansu za plej-of, ove Lendon Donovan ima velike planove

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.06.21. | 23:15

Legendarni as u ulozi trenera i suvlasnika San Dijego Lojalsa u okviru drugog ranga američkog fudbala ima pedagošku misiju

Šta trenera može da natera da odluči da "baci" celu sezonu, šansu za plasman u plej-of? Naročito dokazanog strelca, nekadašnjeg reprezentativca, osvajača brojnih znamenja... Šta može da motiviše legendu Sjedinjenih Amričkih Država, jednog od onih koji su učinili da "preko bare" obrate pažnju i na fudbal - ko je rekao soker? - da se lati posla u nižoj diviziji američkog fudbala posle godina na najvišem nivou? Za Lendona Donovana odgovor na sva ta pitanja je potpuno isti: čovečnost. Ljudi, a ne lopta, čine ovaj sport onakvim kakav jeste.

Ako ste imalo pratili Donovanovu karijeru, razumećete njegovu stranu priče. To je bio igrač koji je neretko pravio pauze, dugo je govorio o sopstvenom mentalnom zdravlju, svojoj borbi sa depresijom i potrazi za ispunjenjem u bilo kom obliku. Ujedno, Lendon je, takođe, čovek koji je nekako uvek uspevao da pronađe put nazad u igru, bez obzira na to koliko je puta odstupio.

Izabrane vesti

I eto ga, krenuo je nedavno u svoju drugu sezonu kao glavni trener San Dijego Lojalsa u USL prvenstvu, drugoj ligi američkog fudbala. Daleko je od Južne Afrike, mesta gde je blistao sa reprezentacijom SAD 2010. na Svetskom prvenstvu, svetla nisu ni izbliza onako jaka kao u Los Anđelesu ili na Gudison Parku u Liverpulu. Ali, upravo tamo Donovan želi da bude, jer je to mesto na kojem ima šansu da uradi ono što najviše želi - da pomogne igračima.

"Shvatio sam da je takmičarska vatra još prisutna. Tokom karijere su pobede bile najbolji način da udovoljim svojim ličnim željama, ali sada želim to da učinim na način da i drugi ljudi uživaju. Dolazim iz porodice nastavnika i jednostavno volimo da pomažemo i dajemo", rekao je za Goal.com nekadašnji ofanzivac Leverkuzena, San Hozea, LA Galaksija, Bajerna iz Minhena, Evertona i Leona.

04.30: (2,20) San Dijego Lojals (3,30) Oukland Ruts (3,10)

Donovanov najveći uticaj kao trenera, barem do sada, nije proizašao iz eksploatacije njegovog tima na terenu. U septembru prošle godine je Omar Ontiveros iz LA Galaksija II uvredio defanzivca San Dijega Elajdžu Martina na rasnoj osnovi. Donovan i njegov klub odlučili su da dignu svest o tom problemu. Nedelju dana kasnije, Lojalsi su pri vođstvu od 3:1 nad Feniks Rajzingom napustili teren početkom drugog poluvremena, odbijajući da završe duel pošto je veznjaka Kolina Martina, koji je priznao da je homoseksualac, Džunior Flemings nazvao homofobičnom psovkom. Drugu nedelju zaredom San Dijego je zauzeo stav podržavajući svog igrača, izgubivši drugi uzastopni meč za "zelenim stolom" i kao rezultat propustivši plej-of.

Za Donovana su te odluke bile jednostavne. Ulazak u doigravanje bi značilo mnogo za klub koji je osnovan pre dve godine i čiji je on suvlasnik, ali ne toliko koliko zauzimanje stava. Njegovi igrači, njihove misli, njihova osećanja, njihova uverenja, njihova prava - to su stvari koje su važne Lendonu Donovanu.

"Ono što sam rano shvatio je da igrači imaju prirodno nepoverenje prema trenerima. Mislim da je razlog tome taj što je verovatno 99 odsto trenera za koje su igrali zainteresovano za napredak u sopstvenoj karijeri. Igrači su samo sredstvo za postizanje cilja. Navikli su na šefove koji nisu toliko usredsređeni na njih kao ljude, već samo kao igrače".

Jedna od stvari koju je Donovan, igrač sa 157 mečeva za nacionalni tim SAD i strelac 57 golova, pokrenuo je uključivanje mentalnog zdravlja kao deo izveštaja o povredi, jer ponekad život može da uzme svoj danak. Ako igrač raskine sa devojkom ili ako član porodice premine, te stvari su važne, a njegovo iskustvo u karijeri mu je omogućilo da razume šta ti trenuci mogu da učine igraču ako se o njima ne razgovara otvoreno.

Ipak, iako je Donovan fokusiran uglavnom na ljudsku stranu igre, to ne znači da su rezultati sporedni. U svojoj debitantskoj sezoni San Dijego je ostvario više pobeda nego što su mnogi mogli da očekuju. Uprkos tome što je imao novi tim, sa potpuno novim igračima, Lojalsi su bili nadomak plej-ofa.

U maju je Donovan krenuo u drugu godinu, za koju se nada da će biti uspešnija. San Dijego ima 12 igrača iz prošle godine, uključujući Elajdžu i Kolina Martina. To je 12 igrača koji znaju šta mogu da očekuju od Lendona, i taktički i emocionalno, dok on nastavlja svoju evoluciju u ulozi trenera.

Taj proces je u toku, kao i mnogi u životu. Donovan još ima stvari koje još treba da nauči i popravi. Ali, zaljubljen je u taj proces i sve uspone i padove.

"Napravio sam mnogo grešaka, ali osećam da imam sposobnost da budem vrlo dobar. Mnogo je posla ispred mene, tona posla, međutim voljan sam da to učinim. I samo želim da budem siguran da svojim igračima pružim najbolju priliku za napredak. To mi je zaista, zaista važno, čak iako je ponekad frustrirajuće. Samo želim da nastavim da radim sa njima kako bi mogli da rastu i da postaju sve bolji", istakao je Lendon Donovan.

U dosadašnjih 10 rundi San Dijego je trećeplasiran u Pacifik diviziji Zapadne konferencije sa 14 osvojenih bodova. Startovao je sa četiri gostovanja i doživeo isto toliko poraza, a trenutno je nanizao čest mečeva bez neuspeha. U seriji je od tri slavlja, a pred njim su četiri uzastopna domaćinstva. Prvo je noćas protiv Oukland Rutsa, fenjeraša divizije sa samo pet bodova, ali iz samo pet utakmica.

USL - 11. KOLO

Sreda

04.30: (2,20) San Dijego Lojals (3,30) Oukland Ruts (3,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Lendon DonovanSeverna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara