Idealnih 11 Superlige bez Crvene zvezde i Partizana

Vreme čitanja: 11min | uto. 14.04.20. | 08:32

Dominacija Docića i Silađija. Oko desnog krila ne možemo da se dogovorimo

Biraće se na kraju sezone i izvesno je da će Crvena zvezda i Partizan pokupiti najviše priznanja. Igraju u najjačim ekipama, imaju najviše navijača, najplaćeniji su uostalom. I kreću sa bolje startne pozicije od ostalih superligaških kolega. Međutim, u danima kad dokolicu trošimo između ostalog i gledanjem utakmice beloruskog prvenstva, postalo je očigledno da ni ostali naši klubovi, suprotno opštenarodnom stavu, nisu baš toliko loši, naprotiv, pa smo dumali malo i o tome kako bi izgledao najbolji tim Superlige bez fudbalera večitih rivala.

Isprva smo razmišljali da sami izaberemo, ali kako se na TV kanalima uglavnom prenose utakmice crveno i crno-belih, te da smo pride uživo gledali samo još one utakmice u Beogradu (nažalost, prošla su vremena kad su redakcije imale dopisnike širom zemlje), shvatili smo da to ipak ne bi bio najobjektivniji izbor. Pa smo u pomoć pozvali kapitene svih superligaških klubova, jer oni sami najbolje znaju ko zaslužuje da se nađe u najboljih 11.

Izabrane vesti

Uz napomenu: niko od kapitena nije mogao da glasa za svoje saigrače. Dakle, samo za fudbalere iz drugih ekipa.

Za neke igrače smo mogli i da pretpostavimo da će biti tu, dok ćemo na neka imena morati da obratimo posebnu pažnju, jer su dobili više glasova no što smo očekivali. Ali da ne dužimo previše, pred vama je prvo spisak idealnih 11, a ispod toga i lista glasova svih kapitena, te na kraju broj glasova svih igrača koji su “nominovani“.

Golman
MARKO ILIĆ
Voždovac

Primio je 17 golova više nego Emil Rockov iz Vojvodine, zbog njega je uostalom morao i da napusti Novi Sad i fudbalsku sreću potraži na krovu tržnog centra, ali su kolege ipak izabrale mladog reprezentativca Srbije za najboljeg u Superligi. Upravo su mu Rockov i Nenad Filipović iz TSC-a bili najveća konkurencija, na kraju je Ilić dobio najviše glasova (pet) i tako zauzeo svoje mesto među stativama. Već neko vreme 22-godišnji golman impresionira i samo je pitanje vremena kad će u neku izazovniju sredinu od Voždovca. Još u decembru se pisalo da ga Partizan vidi kao dugoročnog naslednika Vladimira Stojkovića.
Mlad, perspektivan, ne pravi mnogo grešaka, plus odlično igra nogom“, hvali kapiten Inđije Brana Ilić.

Desni bek
ALEKSANDAR TODOROVSKI
Radnički Niš

Na desnom beku žestoka konkurencija. Kad smo krenuli da vrtimo brojeve telefona učinilo nam se da će Aranđel Stojković biti proglašen za najboljeg u Superligi, međutim, Aleksandar Todorovski je u foto-finišu pretekao fudbalera Vojvodine. Kapitenska traka u Radničkom – zvanično je kapiten tima Saša Stojanović, ali on je zbog godina uglavnom počinjao sa klupe – sigurno je pomogla 36-godišnjem beku. Za dlaku je ostao kratak i Nikola Aksentijević iz Napretka.
To je moj Toti! Ne znam ni zašto ga tako zovu, mislim da ga u Beogradu zovu Slipi, ali sigurno zaslužuje da bude u 11“, rekao nam je iskusni Milan Perendija, kapiten Rada i nekadašnji učesnik Lige šampiona sa Ocelulom.

Štoper
STEFAN ŠAPIĆ
Čukarički

Na mestu štopera vodila se bitka za dva mesta,  tri su bila ozbiljna kandidata, barem sudeći prema glasovima kapitena. Siniša Saničanin je morao da otpadne, pošto je za glas ispred njega bio Stefan Šapić. Mladi centralni bek Čukaričkog se već izborio za status jednog od zamenika kapitena, postigao je i četiri gola, sa visinom od 203 centimetara posebno je opasan kod prekida, postigao je četiri gola, dok je Vladan Milojević sedeo na klupi Crvene zvezde pominjao se kao meta aktuelnog šampiona, gleda ga i čuveni Salcburg, ima sjajnu anticipaciju, dominira u skok igri, sasvim solidno tehnički potkovan za građu.

Štoper
MILOŠ ŠATARA
Mladost Lučani

Samo predani ljubitelji Superlige dobro znaju o kome je reč, mnogi ga ne bi prepoznali na ulici, ali Miloš Šatara je po mišljenju kolega najbolji štoper Superlige koji ne igra u Crvenoj zvezdi i Partizanu. Svako ko ga je makar jednom gledao zna da je fizički dominantan igrač, posle povrede Ivana Miloševića preuzeo je i kapitensku traku u Lučanima, specijalizovani sajt Transfermarkt procenjuje njegovu vrednost na 550.000 evra – i to nakon što je nedavno svima skresao cene za skoro 30 odsto – a za igrače Superlige to je prava retkost.
Težak je izbor bio, ali Šatara mi je nekako najodgovorniji od svih štopera, baš igrač po mom ukusu“, rekao nam je kapiten novosadskog Proletera Siniša Babić, dok je Čukin Marko Docić dodao: “Stub odbrane Mladosti i tako već neko vreme“.

Levi bek
NEMANJA PETROVIĆ
Rad

Malo smo se uplašili kad je bila trka za mesto najboljeg levog beka, pošto su tu dugo bili izjednačeni Nemanja Petrović, Stefan Đorđević, Stefan Hajdin i Marko Jevremović, jednog od prijatnijih iznenađenja, bar za nas, silno su ga hvalili kapiteni. Šansu je imao i Stefan Milošević, na kraju, “presudio“ je Nikola Drinčić, poslednji je, ne znajući da odlučuje, glasao i uzdigao nekadašnjeg Partizanovog beka na mesto laureata.
Svaki put kad sam igrao protiv njega, ostavio je dobar utisak. Nije slučajno bio u Partizanu, moraš tamo da imaš određeni kvalitet, sasvim korektan igrač“, komentariše Siniša Babić.

Zadnji vezni
MARKO DOCIĆ
Čukarički

Apsolutni pobednik našeg izbora: 13 od 15 kapitena Superlige - nije mogao da glasa sam za sebe - imenovalo je Čukinog kapitena u idealnih 11! Niko drugi nije dobio toliko glasova. Nije dakle ni čudo što je Savo Milošević razmišljao da ga dovede u Partizan pre no što je produžio vernost Čukaričkom. Sjajan prekid, miran pas, odličan pregled igre. Uzeo ga je Čukarički iz Javora 2016, pominje se za 100.000 evra, i pogodio u centar. Ove sezone sedam golova i pet asistencija, sve u igri Brđana se vrti oko Marka Docića i on je po ovom izboru MVP Superlige kad izuzmemo večite beogradske rivale.

Zadnji vezni
NIKOLA DRINČIĆ
Vojvodina

Janko Tumbasević iz TSC-a je na početku glasanja opasno pretio, ali je Drinčić ipak prilično uverljivo zauzeo mesto uz vezi uz Marka Docića. U ostalom, on je i prošle sezone, kad je igrao za Radnički iz Niša, bio u idealnih 11 sa sve igračima večitiih. U stvari, bio je tu i dva puta dok je nosio dres Partizana, pa i jednom dok je igrao za Čukarički. Jeste prošao zenit karijere, ali i sa 35 godina pravi razliku, o prekidu ne treba da trošimo reči. Ove sezone dva gola i sedam asistencija.
Docić i Drinčić su najbolji zadnji vezni u ligi. Po meni su bolji i od kolega iz Crvene zvezde i Partizana, realno“, jasan je Milan Perendija.

Desno krilo
MILJAN VUKADINOVIĆ/NIKOLA ČUMIĆ
Vojvodina/Radnički Niš

Jedino mesto gde nismo mogli da dobijemo decidiran odgovor, jer su i Miljan Vukadinović i Nikola Čumić dobili po šest glasova. Čumić je istina nešto više igrao po desnom krilu, ali obojica su menjali strane. Ni statistika ne pomaže mnogo, mada je sa šest golova i sedam asistencija Vukadinović u blagoj prednosti kad pričamo o Superligi. Ako pak dodamo tu i Kup i kvalifikacije za Ligu Evrope Čumić je odmah tu – 10 golova i dve asistencije. Doduše, Vukadinović je odigrao nekih 700 minuta manje, ali kapiteni su birali, pa da ne prekrajamo njihove glasove obojica ostaju.
Stvarno odličan igrač raznovrstan, može daleko da dobaci, ne samo u Superligi“, kaže za Vukadinovića kapiten Mačve Filip Pejović, dok Spartakov Stefan Milošević hvali Čumića.
Nosilac igre u Radničkom. Mnogo je brz i pride direktan igrač, takođe jako dobar dribler i mnogo je nezgodan za čuvanje“.

Ofanzivni vezni
NENAD LUKIĆ
TSC

Ovde prvo moramo da razjasnimo: svim kapitenima smo rekli da biraju u formaciji 4-2-3-1 jer je ona ubedljivo najrasprostranjenija u Superligi. Međutim, TSC uvek igra sa dva špica, s tim da je Nenad Lukić nešto povučeniji, ima veću slobodu u igri, pa su igrači sami ispravili nepravdu gurnuvši ga na mesto ofanzivnog veznog. Toliko su hteli da 27-godišnji fudbaler bude u idealnih 11 da su ga vala gurali i po krilima i u špic, samo da bude tu. I zaslužio je, samo pogledajte statistiku: 13 golova i osam asistencija! Direktno je zaslužan za 45 odsto golova Topolskog sportskog kluba.
Kad vidiš tu statistiku sve ti je jasno, nije cenjen koliko bi trebalo“, ističe Filip Pejović, a Stefan Milošević se nadovezuje.
Jako dobra leva nogu, za tu njegovu poziciju morate da imate izuzetan pregled igre, a on to ima i ume da koristi“.

Levo krilo
VELJKO BIRMANČEVIĆ
Čukarički

Partizan ga je olako ispustio, hteo ga je posle i sportski sektor Crvene zvezde, ali navijači nisu dozvolili zbog prethodnog staža u taboru večitog rivala. Na stranu to, igrački je sasvim jasno da je 22-godišnji Veljko Birmančević igrač koji pravi razliku u Superligi, a dozvolićemo sebi da slobodno kažemo da bi to radio i u jačim prvenstvima. Ako računamo sva takmičenja ove sezone je postigao četiri i namestio osam golova, a ono što ga dodatno izdvaja od drugih je uticaj koji ima na publiku: čim dobije loptu navijači poskoče, jer očekuju neki lep potez. Redak dar.
U bliskoj budućnosti će biti jedan od naših najboljih igrača. On je oličenje onog modernog, evropskog stila fudbala. Strašno je brz s loptom u nogama, to mu je najveći kvalitet“, deli komplimente Siniša Babić.

Napadač
VLADIMIR SILAĐI
TSC

Kvartet na vrhu liste najboljih strelaca Superlige s tim da je Vladimir Silađi  jedini iz grupe igrača sa 13 golova kraj imena koji nijedan pogodak nije postigao sa penala. U Topolskom sportskom klubu je bio i kad su igrali Srpsku ligu, preskočio je dva ranga, a ne vidimo da da zaostaje za igračima sa dužim stažom u elitnom rangu takmičenja. Štaviše. Sve to iako je, kako je jednom prilikom otkrio u intervjuu za novosadski Dnevnik, posle staža u Slogi iz Temerina (2012 – 2014) razmišljao i da batali fudbal. Srećom, izdržao je i sada je jedan od najboljih igrača Supelige i da nije bilo ove krize uvereni smo da bi pronašao inostrani angažman. Dobio je 11 glasova, najviše posle Docića, jedini je dvocifren uz Čukinog kapitena, to sve govori.
Najopasniji igrač Superlige! Direktan, mnogo šuteva, mnogo golova“, ne štedi komplimente Brana Ilić.

Dakle...


IDEALNIH 11 SUPERLIGE BEZ CRVENE ZVEZDE I PARTIZANA

Marko Ilić (Voždovac) – Aleksandar Todorovski (Radnički Niš), Stefan Šapić (Čukarički), Miloš Šatara (Mladosti), Nemanja Petrović (Rad) – Marko Docić (Čukarički), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Miljan Vukadinović (Vojvodina)/Nikola Čumić (Radnički Niš), Nenad Lukić (TSC), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC).


Kapiten Javora Nedeljko Pišćević jednostavno je to objasnio.
Nemam šta mnogo da pričam o njima. Za mene bi mnogi od njih komotno mogli da budu u idealnom timu Superlige taman i da su tu fudbaleri Crvene zvezde i Partizana“.

KAKO SU GLASALI KAPITENI

Javor
NEDELJKO PIŠĆEVIĆ

Marko Ilić (Voždovac) – Nikola Aksentijević (Napredak), Stefan Šapić (Čukarički), Miloš Šatara (Mladost), Stefan Milošević (Spartak) – Marko Docić (Čukarički), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Lazar Tufegdžić (Spartak), Nemanja Nikolić (Voždovac), Nikola Čumić (Radnički) – Vladimir Silađi (TSC).

Inđija
BRANA ILIĆ

Marko Ilić (Voždovac) – Branislav Milošević (Rad), Ivan Milošević (Mladost), Siniša Saničanin (Vojvodina), Stefan Hajdin (Voždovac)  - Marko Docić (Čukarički), Janko Tumbasević (TSC) – Đuro Zec (TSC), Miloš Stojčev (Voždovac), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC).

Mačva
FILIP PEJOVIĆ

Nenad Filipović (TSC) –  Aranđel Stojković (Vojvodina), Stefan Šapić (Čukarički), Miloš Šatara (Mladost), Marko Jevremović (Javor) - Jovan Nišić (Voždovac), Marko Docić (Čukarički) - Nikola Čumić (Radnički Niš)
Lazar Tufegdžić (Spartak), Miljan Vukadinović (Vojvodina) - Nenad Lukić (TSC)

Mladost
IVAN MILOŠEVIĆ

Marko Ilić (Voždovac) – Nikola Andrić (Vojvodina),  Nenad Cvetković (Voždovac), Siniša Saničanin (Vojvodina), Marko Jevremović (Javor) – Marko Docić (Čukarički), Janko Tumbasević (TSC) – Miljan Vukadinović (Vojvodina), Petar Bojić (Vojvodina), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC)

Napredak
MILAN OBRADOVIĆ

Nikola Petrović (Radnički) – Aleksandar Todorovski (Radnički), Miloš Šatara (Mladost), Stefan Šapić (Čukarički), Stefan Milošević (Spartak) – Marko Docić (Čukarički), Janko Tumbasević (TSC) – Veljko Birmančević (Čukarički), Nikola Petković (Javor), Miljan Vukadinović (Vojvodina) – Nenad Lukić (TSC).

Proleter
SINIŠA BABIĆ

Marko Ilić (Voždovca) – Justas Lasickas (Voždovac), Siniša Saničanin (Vojvodina), Miloš Šatara (Mladost Lučani), Nemanja Petrović (Rad) – Marko Docić (Čukarički), Nemanja Nikolić (Vojvodina) – Nikola Čumić (Radnički Niš), Petar Bojić (Vojvodina),  Miljan Vukadinović (Vojvodina) – Vladimir Silađi (TSC).

Vojvodina
NIKOLA DRINČIĆ

Đorđe Petrović (Čukaričk) – Aleksandar Todorovski (Radnički Niš) – Miloš Mihajlov (Inđija), Darko Puškarić (Čukarički), Nemanja Petrović (Rad) – Marko Docić (Čukarički), Janko Tumbasević (TSC) – Nemanja Tomić (Radnik), Nenad Lukić (TSC),  Veljko Birmančević (Čukarički) – Slobodan Tedić (Čukaričk).

Čukarički
MARKO DOCIĆ

Emil Rockov (Vojvodina) – Aranđel Stojković (Vojvodina), Miloš Šatara (Mladost), Aleksandar Andrejević (Proleter), Stefan Đorđević (Vojvodina) – Nikola Drinčić (Vojvodina), Janko Tumbasević (TSC) – Stefan Denković (Spartak), Nemanja Nikolić (Voždovac), Miljan Vukadinović (Vojvodina) – Vladimir Silađi (TSC)

Spartak
STEFAN MILOŠEVIĆ

Đorđe Petrović (Čukarički) – Aranđel Stojković (Vojvodina), Nenad Cvetković (Voždovac), Stefan Šapić (Čukarički), Stefan Đorđević (Vojvodina) – Nikola Drinčić (Vojvodina), Marko Docić (Čukarički) – Nikola Čumić (Radnički Niš), Nenad Lukić (TSC), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC)

Rad
MILAN PERENDIJA

Nenad Filipović (TSC) – Aleksandar Todorovski (Radnički),Nenad Cvetković (Voždovac), Nikola Stevanović (Radnički), Marko Jevremović (Javor) – Marko Docić (Čukarički), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Nikola Čumić (Radnički), Nenad Lukić (TSC),  Vladimir Silađi (TSC) - Stefan Mihajlović (Radnički Niš)

Radnički
SAŠA STOJANOVIĆ

Mladen Živković (Mačva) – Nikola Aksenitjević (Napredak), Milan Perendija (Rad), Nikola Mikić (Voždovac), Stefan Đorđević (Vojvodina) – Marko Docić (Čukarički), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Nemanja Tomić (Radnik), Nenad Lukić (TSC), Vladimir Radivojević (Mladost) – Momčilo Mrkarić (Vojvodina)

TSC
SAŠA TOMANOVIĆ

Nikola Vasiljević (Radnik) – Justas Lasickas (Voždovac), Vladimir Otašević (Spartak), Stefan Šapić (Čukarički), Stefan Hajdin (Voždovac) – Nikola Drinčić (Vojvodina), Marko Docić (Čukarički) – Miljan Vukadinović (Vojvodina),  Lazar Tufegdžić (Spartak), Veljko Birmančević (Čukarički) – Filip Stuparević (Voždovac).

Radnik
DUŠAN STEVANOVIĆ

Marko Ilić – Nikola Aksentijević (Napredak), Nikola Stevanović (Radnički Niš), Nemanja Tekijaški (Spartak), Stefan Hajdin (Voždovac) – Dušan Pantelić (Radnički Niš), Luka Stojanović (Čukarički) – Ognjen Đuričin (Vojvodina), Nenad Lukić (TSC), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC).

Voždovac
NEMANJA NIKOLIĆ

Emil Rockov (Vojvodina) – Aleksandar Todorovski (Radnički Niš), Žarko Marković (Radnik), Siniša Saničanin (Vojvodina), Nemanja Petrović (Rad) – Janko Tumbasević (TSC), Vladimir Radivojević (Mladost Lučani) – Nikola Srećković (Spartak), Petar Bojić (Vojvodina), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC)

Partizan
VLADIMIR STOJKOVIĆ

Nenad Filipović (TSC) – Aleksandar Todorovski (Radnički Niš), Nikola Mikić (Voždovac), Milan Perednija (Rad), Nemanja Petrović (Rad) – Marko Docić (Čukarički), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Nemanja Tomić (Radnik), Petar Bojić (Vojvodina), Veljko Birmančević (Čukarički) – Vladimir Silađi (TSC).

Crvena zvezda
MILAN BORJAN

Nenad Filipović (TSC) – Nikola Andrić (Vojvodina), Miloš Šatara (Mladost), Darko Puškarić (Čukarički), Dajan Ponjević (TSC) – Branislav Jovanović (Proleter), Nikola Drinčić (Vojvodina) – Nikola Čumić (Radnički), Marko Docić (Čukarički), Nenad Lukić (TSC) – Vladimir Silađi (TSC)

PREGLED GLASOVA

Golmani

Marko Ilić (Voždovac) 5
Nenad Filipović (TSC) 4
Emil Rockov (Vojvodina) 2
Đorđe Petrović (Čukarički) 2
Nikola Vasiljević (Radnik) 1
Mladen Živković (Mačva) 1
Nikola Petrović (Radnički) 1

Desni bek

Aleksandar Todorovski (Radnički Niš) 5
Aranđel Stojković (Vojvodina) 3
Nikola Aksentijević (Napredak) 3
Justas Lasickas (Voždovac) 2
Nikola Andrić (Vojvodina) 2
Branislav Milošević (Rad) 1

Štoperi

Miloš Šatara (Mladost) 6
Stefan Šapić (Čukarički) 5
Siniša Saničanin (Vojvodina) 4
Nenad Cvetković (Voždovac) 2
Nikola Stevanović (Radnički) 2
Milan Perendija (Rad) 2
Nikola Mikić (Voždovac) 2
Darko Puškarić (Čukarički) 2
Aleksandar Andrejević (Proleter) 1
Žarko Marković (Radnik) 1
Vladimir Otašević (Spartak) 1
Nemanja Tekijaški (Spartak) 1
Ivan Milošević (Mladost) 1
Miloš Mihajlov (Inđija) 1

Levi bekovi

Nemanja Petrović (Rad) 4
Stefan Đorđević (Vojvodina) 3
Marko Jevremović (Javor) 3
Stefan Hajdin (Voždovac) 3
Stefan Milošević (Spartak) 2
Dajan Ponjević (TSC) 1

Zadnji vezni

Marko Docić (Čukarički) 13
Nikola Drinčić (Vojvodina) 8
Janko Tumbasević (TSC) 6
Nemanja Nikolić (Voždovac) 3
Jovan Nišič (Voždovac) 1
Luka Stojanović (Čukarički) 1
Vladimir Radivojević (Mladost) 2
Dušan Pantelić (Radnički Niš) 1
Branislav Jovanović (Proleter) 1

Krila

Veljko Birmančević (Čukarički) 9
Miljan Vukadinović (Vojvodina) 6
Nikola Čumić (Radnički) 6
Nemanja Tomić (Radnik) 3
Stefan Denković (Spartak) 1
Ognjen Đuričin (Vojvodina) 1
Nikola Srećković (Spartak) 1
Đuro Zec (TSC) 1

Ofanzivni vezni

Nenad Lukić (TSC) 8
Petar Bojić (Vojvodina) 4
Lazar Tufegdžić (Spartak) 3
Nikola Petković (Javor) 1
Miloš Stojčev (Voždovac)

Napadači

Vladimir Silađi (TSC) 11
Stefan Mihajlović (Radnički Niš) 1
Filip Stuparević (Voždovac) 1
Momčilo Mrkaić (Vojvodina) 1
Slobodan Tedić (Čukarički) 1

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara