Projekat "Big picture": Premijer liga sa 18 klubova, drugačiji sistem u plej-ofu, pita se samo Big six...

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.10.20. | 14:30

Liverpul i Mančester Junajted pokrenuli ideju koja je izazvala dosta bure na Ostrvu...

Engleski fudbal postaje vulkan što bi lako mogao da eksplodira u skorijoj budućnosti. Projekat pod nazivom "Big picture" koji su još 2017. najavili Liverpul i Mančester Junajted, a koji je izašao na videlo putem uglednog Telelegrafa, ima za cilj preoblikovanje finansija ostrvskog fuidbala. Realizacija ovog plana nije bila predviđena za početak nove decenije, međutim pandemija koronavirusa i nedostatak publike na stadionima očito su pogurali celu priču.

O čemu se radi?

Izabrane vesti

Engleski mediji najavljene promene vide kao izuzetno radikalne i u potpunosti naklonjene najbogatijim klubovima. Pišu o pomeranju temelja uspostavljenih 1992. s osnivanjem Premijer lige, a kao ključnog čoveka u celoj priči targetiraju Rika Perija, predsednika Engleske fudbalske lige (EFL).

"Samo budale ne vide o čemu se ovde radi. Projekat "Big picture" toliko je transparentan u svojim ciljevima i toliko odbojno naklonjen najbogatijima, odvratan u svom protekcionizmu, da bi urlik odbijanja i ogorčenja trebalo da bude zaglušujući", stoji u tekstu Dejli mejla.

"Pod maskom poboljšanja ekonomskih izgleda za sve, po ovom planu glavnina novca biće isporučena najbogatijima. Oni će dobiti i najveća prava, dok će finansijski teren biti prebačen na siromašnije. Ovaj projekat daleko je od pravog rešenja i spasa za fudbal. Ovde se radi o tome da će liga biti manje zabavna, da će biti smanjena nepredvidivost, uzbuđenje, da će biti smanjene šanse da nešto veliko urade klubovi puput Lesteram Aston Vile ili Vulverhemptona. Biće i smanjene mogućnosti za promenu vlasništva nad klubovima, smanjene šanse za napredovanje. Sve će biti smanjeno, smanjeno, smanjeno"...

Konkretno?

Nekoliko je ključnih tačaka iz ovog programa izdvojeno i trenutno se nalazi na tapetu ostrvske javnosti. Pod broj jedan svakako je najava smanjivanja Premijer lige sa 20 na 18 klubova. To znači da bi u nekoj od narednih sezona trebalo da ispadnu četiri kluba iz elite, a da samo dva izbore promociju. Promenjen bi bio i sistem plej-ofa u Čempionšipu. Dva najbolja kluba i dalje bi ulazila direktno, s tim da bi treći, četvrti i peti igrali doigravanje sa 16. iz Premijeršipa. U prevodu, šesto mesto u Čempionšipu gubi na značaju...

U planu je i ukidanje Liga kupa, odnosno Komjuniti šilda. Ili ih makar neće biti u postojećem obliku, pošto timovi koji su izborili Evropu ne bi učestvovali. To bi omogućilo kasniji start prvenstva i više prijateljskih utakmica u predsezoni.

Previđeno je i uvođenje finansijskog fer-pleja po ugledu na Uefina pravila...


Jedna od ključnih novina tiče se prava glasa prilikom odlučivanja o promenama i izmenama pravila i sistema takmičenja. Projekat "Big picture" predviđa da 14 klubova ima pravo odlučivanja, odnosno da devet klubova zaslužuje "specijalni status" - velika šestorka (Liverpul, Mančester Junajted, Arsenal, Čelsi, Mačester Siti i Totenhem), plus Everton, Vest Hem i Sautempton, kao klubovi sa najdužim stažom u Premijer ligi.

Tih devet klubova imali bi i pravo veta.

Šta ovo konkretno znači?

"To bi bila neviđena moć! Dobili bi status "dugoročnog akcionara" Čak bi mogli da odlučuju o tome da li će biti dozvoljena promena u vlasničkoj strukturi nekog kluba Premijer lige. Mogli bi da se pitaju o pravilima i propisima. A možda Big six misle da će ova tri kluba biti polaskana što su uz njih? Ne, neće. Jer oni su nebitni. Za donošenje bilo koje odluke bilo bi potrerbno samo šest od devet glasova. Pita se, dakle, samo njih šest ".

Na kraju promene i u raspodeli novčanog kolača. Čak 50 odsto zarade ne bi išlo po zaslugama (tabeli), već po rejtingu kluba. Opet po ugledu na Uefin desetogodišnji sistem bodovanja i raspodelu novčanih sredstava...

"Rezultate bi računali na tri ili četiri godine. Tako jedna loša sezona Liverpula ili Mančestera ne bi teško pogodila klub. A Lester ili Vulvsi od jedne odlične sezone ne bi imali velike koristi", piše dalje Dejli mejl.

Velike debate na ovu temu tek se očekuju. A jedna od prvih reakcija stigla je iz rukovodećih struktura Premijer lige:

"Engleski fudbal je najgledaniji na svetu i to je zati što ima živahnu, dinamičnu takmičarsku strukturu koja stvara interesovanje širom sveta. Da bi se takva pozicija održala važno je da svim radimo zajedno. I Premijer liga i FA podržavaju diskusije o budućnosti igre i eventualnim poboljšanjima, posebno u svetlu korona-krize. Ali sa stanovišta Premijer lige nekoliko pojedinačnih predloga iz projekta "Big picture" moglo bi imati veoma štetan uticaj na celukupan engleski fudbal", navedeno je u saopštenju.

Umeli su Englezi nekad davno da o fudbalu raspravljaju i na najvišem državnom nivou, išlo se i do parlamenta. Ova tema deluje kao nešto veliko. Dostojno rasprava na najvišem nivou.


tagovi

Premijer liga

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara