Lazarević, Nikolić, Simić i Traore (© Star sport)
Lazarević, Nikolić, Simić i Traore (© Star sport)

Problemi u odbrani Vojvodine: Bez Uroša Vitasa i Stefana Đorđevića

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.03.23. | 09:49

Ivanjica može biti prekretnica za Lale

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Velika pobeda u derbiju prošlog kola nad Čukaričkim u Novom Sadu (3:2), osokolila je fudbalere Vojvodine u želji da na kraju šampionata mogu do primarnog cilja – trećeg mesta, koje vodi u grupnu fazu u Evropi. Bila je to najveća pobeda Stare dame u ovoj sezoni, budući da su Novosađani prvi put uspeli da savladaju neku ekipu iz vrha tabele, direktnog konkurenta u borbi za najviši plasman.

Izabrane vesti

Ne samo da su stigli do trijumfa, već su u ovom meču pokazali da mogu da se podignu i u trenutku kad kola krenu nizbrdo – Čukarički izjednačio posle vođstva Vojvodine od 2:0 – pa su uspeli u finišu da slome otpor rivala, koji je bio u psihološkoj prednosti. Ta pobeda vratila je nadu navijačima Vojvodine u dugu evropsku jesen na „Karađorđu“, a izabranici Radoslava Bataka nastoje da i dalje uspešno koračaju ka tom cilju. Prva sledeća prepreka Novosađanima je tradicionalno neugodno gostovanje u Ivanjici, gde će odmeriti snage s Javorom (16.00, TV Arena Sport 10).

Voša u okršaj ulazi sa statusom velikog favorita, ali tu su brojne okolnosti koje bi mogle da pokvare planove ekipi: loš teren, pritisak domaće publike sa tribina koje su veoma blizu terena, kao i to što će Javor sigurno tražiti preko potrebne bodove, kako ne bi pao u kritičnu zonu na tabeli, od koje je trenutno udaljen dva koraka. Nema dileme da će Ivanjičani biti dodatno motivisani da protiv novosadskog velikana upišu barem bod, ali pred Vošom je i ovog puta imperativ pobede. Sve navedeno, kao i činjenica da su Novosađani ove sezone znali da kiksiraju na sličnim gostovanjima (u Lučanima protiv Mladosti,, Surdulici protiv Radnika i u Subotici protiv Spartaka, svaki put po 1:1), može ekipi Radoslava Bataka da stoji kao znak upozorenja, ali jednostavno bez obzira na okolnosti Vojvodina nema pravo na izgovor.

Svesni su i u taboru Lala da je reč o zahtevnom meču, ali isto tako vrlo dobro znaju koliko bi značila tri boda u „meču sezone“, kako ga je okarakterisao trener Radoslav Batak. Možda Javor nije preterano atraktivan protivnik, ali ima rezona za razmišljanje da bi ovaj duel zaista mogao bude prekretnica za Vošu – da li će nastaviti borbu za treće mesto i jesen u Evropi ili samo za izlazak na evropsku pozornicu kroz kvalifikacije. A posebno što posle ovog susreta sledi dvonedeljna reprezentativna, nakon koje Novosađanima predstoje ozbiljni izazovi do kraja osnovnog dela Mozzart Bet Superlige; najpre kod kuće derbi sa Partizanom, potom teško gostovanje TSC-u, a onda na „Karađorđu“ i susret sa Novim Pazarom, koji im diše za vratom. Stoga, ceo plen iz Ivanjice sigurno bi bio veliki vetar u leđa.

„Pred nama je bitna utakmica, okarakterisao sam je mečom sezone. Ta tri boda mogu da nas opredele da li se borimo za treću ili za petu poziciju. Javor je disciplinovana, dobro organizovana ekipa, posebno kod kuće, a dobro se sećam i prvog susreta jesenas na „Karađorđu“, kad Vojvodina nije nimalo lako došla do pobede. Nadam se da ćemo pokazati dobru igru i doneti tri boda”, rekao je Batak.

Otkad je Batak preuzeo kormilo Stare dame, primetna je veća agresivnost u igri i ekipa izgleda motivisanije i odlučnije. To je demonstrirala najpre ubedljivom pobedom u Nišu protiv Radničkog (4:1), potom malo posrnula protiv Voždovca u gostima (0:0), ali onda se izdigla osvajanjem velika tri boda protiv Čukaričkog pre sedam dana. To je bila jasna poruka da Stara dama ima kvalitet i snažan karakter, pa treba očekivati da nošena tom pobedom grize od samog starta u Ivanjici, kako bi stigla do ranog pogotka. Kroz celu sezonu Vojvodina se mučila sa otvaranjem meča, ali je u pomenutim utakmicama pokazala da može da načne rivala znatno ranije (protiv Nišija poveli u devetom minutu, a Čukarički načeli već u petom), što ubrizga veliko samopouzdanje ekipi, pa je lakše psihološki da se kontrolišu zbivanja na terenu u nastavku meča.

Pred ovaj susret stručni štab Lala imao je manjih problema sa povredama igrača. Ni u ovom meču u konkurenciji za tim neće se naći levi bek Stefan Đorđević, koji nije bio u protokolu ni protiv Čukaričkog, a od povrede koju je zadobio tokom tog meča nije se oporavio štoper Uroš Vitas. Vrlo verovatno će se u ulozi levog beka, kao i u prošlom kolu, naći Milan Lazarevićprirodna pozicija mu je desni bek – dok će desnu aut-liniju pokrivati Marko Bjeković. Zamena Urošu Vitasu sasvim izvesno će biti Nemanja Ljubisavljević, koji je tokom zimskog prelaznog roka stigao u Novi Sad, a dosadašnju malu minutažu opravdao je korektnim izdanjima, te će i danas najverovatnije činiti štoperski tandem sa Traoreom.

Projektovani sastav Vojvodine (4-2-3-1): Carević – Bjeković, Ljubisavljević, Traore, Lazarević – Topić, Zukić – Čumić, V. Simić, Malbašić – N.Nikolić.


MOZZART BET SUPERLIGA – 27. KOLO

Petak

Partizan - Radnik 1:2 (0:2)

/Rikardo 82 - Radulović 13, Jokić 45/

18.00 (2.90) Mladost GAT (3.05) Radnički Kragujevac (2.65)

Subota

14.00 (1.65) Novi Pazar (3.60) Kolubara (5.90)

16.00 (3.70) Javor (3.25) Vojvodina (2.10)

18.00 (1.35) TSC (4.90) Mladost Lučani (9.50)

Nedelja

15.00 (2.45) Spartak (3.15) Radnički Niš (3.05)

17.00 (9.50) Napredak (4.90) Crvena zvezda (1.35)

19.00 (1.35) Čukarički (4.70) Voždovac (10.0)



tagovi

Radoslav BatakFK VojvodinaMilan LazarevićMarko Bjeković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara