Prkošenje gigantima: Kako bi izgledala Liga šampiona sa Lesterom, Frajburgom, Anžeom i Kaljarijem?

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.11.19. | 10:08

Kada bi se sada napravio presek, dobili bismo neke prilično neočekivane učesnike elitnog ranga

Jeste prošla tek nepuna trećina sezone, pa je stoga još uvek prerano davati bilo kakav sud kada je u pitanju konačan učinak pojedinih klubova, ali to ne znači da ne treba podvlačiti crtu dosadašnjeg toka sezone u evropskom fudbalu. Činjenično stanje glasi da su pojedini velikani ozbiljno udarili u ledinu na početku sezone, mnogi igraju ispod svih očekivanja i kriterijuma, pa su to iskoristili pojedini manji klubovi i ugrabili svoje mesto pod suncem. Sve to učinilo je početak sezone izuzetno uzbudljivim za ljubitelje fudbala.

Kada bi se sada napravio presek, dobili bismo prilično neočekivane učesnike Lige šampiona, jer visoke pozicije u najkvalitetnijim evropskim ligama u ovom trenutku drži nekoliko "zalutalih putnika", koji su u najmanju ruku zadivili ljubitelje fudbala na Starom kontinentu. Sada se može staviti upitnik pred one koji kuju planove o evropskoj Superligi, koja bi definitivno ubila draž i u korenu sasekla sva nadanja ekipa poput Lestera, Frajburga, Anžea i Kaljarija, koji predstavljaju hit otvaranja sezone u najjačim nacionalnim prvenstvima na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

OVE LISICE ATRAKTIVNIJE OD ŠAMPIONSKIH

Lester je pre nepune četiri sezone pokazao da su čuda u najjačim evropskim šampionatima i te kako moguća, tako da se njegov plasman u ovom trenutku ne doživiljava na tako začuđujuć način. Zapravo, svi su očarani igrom Lisica i napominju da ekipa Brendana Rodžersa u ovom trenutku igra daleko dopadljiviji fudbal od šampionskog sastava Klaudija Ranijerija. Ipak, Ranijerijev tim je i onda kada je igrao nešto slabije pronalazio put do bodova, što ga je na kraju odvelo na krov Engleske. Videćemo, kakav će biti krajnji domet Rodžersovog tima, koji je u nedavnom derbiju sa Arsenalom pokazao da je apsolutno zasluženo da drugom mestu, iza neprikosnovenog Liverpula. Lisice u ovom trenutku imaju velikih devet bodova više od petoplasiranog Šefilda, tako da je priča o njihovom plasmanu u Ligu šampiona sasvim realna u ovom trenutku.

ŠTRAJHOVO ŠEPURENJE NA ČETVRTOM MESTU

U Bundesu se pred početak ove sezone, pored borbe za titulu između Bajerna i Dortmunda, govorilo i odličnom Lajpcigu, kao i Leverkuzenu koji će biti jedan od kandidata za plasman na četiri prve pozicije. Ipak, Farmaceuti su za sada razočarale, to se može reći i za Milionere nakon debakla u derbiju, a njihove propuste su iskoristili Menhengladbah i Frajburg. Popularni Menš je iznenadio sa liderskom pozicijom, a šta tek reći za sastav Kristijana Štrajha, koji će se najmanje do kraja reprezentativne pauze šepuriti na četvrtoj poziciji. Jasno je da se Frajburg najverovatnije neće tu zadržati do kraja sezone, ali ekipa koja je u dosadašnjem toku sezone bacila Lajpcig i Ajntraht na pleća i remizirala sa Dortmundom i Verderom zaslužuje svaki respekt. Za one koji dobro poznaju dešavanja u Nemačkom fudbalu Frajburgov uspeh i nije preveliko iznenađenje, s obzirom da se rad Kristijan Štrajha izuzetno ceni u tamošnjim okvirima.

OTKUD OVAJ ANŽE?

Sva prethodna čuđenja sa Frajburgom padaju u vodu kada se pogleda učinak i plasman Anžea u Ligi jedan. Ekipa Stefan Mulena pravi čuda na stogodišnjicu kluba sa zapada Francuske. Anže je trenutno treći na tabeli Lige jedan, a do skoro je bio i na drugom mestu, dok ga nije prestigao Marselj. Teško je pronaći uzroke za ovakve rezultate, osim u dobroj igri, ali je jasno da je ovo moguće samo do trenutka dok ekipe poput Lila, Liona, Rena, Nice, pa i Monaka ne zaigraju na pravi način. Anže će izvesno pasti u nastavku sezone, jer jednostavno nema kapacitet da se nosi sa pomenutim "zverkama", ali je svakako zanimljivo videti ih na ovom mestu. U pitanju je klub koji je ovog leta potrošio skromnih 10.000.000 evra za dovođenje relativno nepoznatih igrača proteklog leta, dok je prodao svoje najbolje igrače iz prošle sezone - Džefa Renea Adelejda u Lion za 25.000.000 evra i Flavijena Tea u Ren za 9.000.000.

SAN O LIGI ŠAMPIONA ŽIVI NA SARDINIJI

Kaljari je obećavao pred početak sezone, s obzirom na fantastično odrađen prelazni rok, ali niko na Apeninima nije očekivao da će ekipa sa Sardinijie izrasti u ozbiljnog kandidata za plasman u Ligu šampiona. Ekipa Rolanda Marana igra odličan fudbal, ima ratnički temperament i ne respektuje nijednog protivnika. Svoj kvalitet je na najbolji način pokazala prethodnog vikenda, kada je potvrdila odličnu formu i na impozantan način raznela Fiorentinu u jednom od derbija kola. Maran odlično upravlja ovom karakternom družinom i usmerava na pravi način. Jedno je jasno, Lacio, Atalanta i Roma u ovom trenutku nemaju bolji tim od Kaljarija, a posebno ne bolju igru. To važni i za Napoli, koji je u strahovitom padu. San o Ligi šampiona opravdano živi na Sardiniji.

TURSKA, HOLANDIJA, PORTUGALIJA, BELGIJA, UKRAJINA, RUSIJA... 

I van "liga petice" se dešavaju neki čudni rezultati i iznenađenja. AZ Alkmar je potpuni hit sezone u Holandiji. ČLider Ajaks im je nedostižan, ali oni ubeldjivo drže drugo mesto na tabeli. Dekalsirali su PSV u derbiju i pokazali da predvođeni supertalentima poput Boadua i Stengsa mogu da sanjaju drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona. Poptuno lud početak sezone imamo i u Turskoj. Na tabeli je prvi Sivas, a od osmoplasiranog Bešiktaša ga deli samo tri boda. Pored standardnih velikana Fenera, Galate, Trabzona, Bešiktaša, skorojevića iz Bašakšehira, u vrhu su Alanja i Malatija kao iznenađenja. Prvak ide direktno, viceašmpion u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zanimljivo je i u Belgiji gde Briž gazi ka tituli, ali za drugo mesto se bore Gent koji je hit sezone, te Mehelen i Standard. Iznenađenja su moguća i u Ukrajini. Šahtjor maršira ka tituli, ali Dinamo igra loše i tek je četvrti. Zorija i novi prvoligaš Desna su u vrhu i trci za Ligu šampiona. U Rusiji se Rostov umešao sa velikanima Zenitom, CSKA, Lokomotivom za jedno od tri mesta koja donose prohodonost ka Ligi šampiona. U portugaliji je senzacija novi prvoligaš Famalikao koji je treći i ima nadu da može makar do drugog mesta. 

Foto: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara