Nemanja Maksimović o danima u karantinu, neočekivanom odmoru usred sezone, „prljavom“ Hetafeu i baražu sa Norveškom

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.03.20. | 08:22

"Za nas pauza nije došla u dobrom momentu, igrali smo sjajno", poručuje za naš portal sjajni vezista

Kada jednom prođe pandemija virusa korona, valjalo bi redefinisati pojam karantina za sportiste. Onaj dosadašnji, koji je značio izolaciju od spoljnih uticaja dan pred veliku utakmicu, sad deluje kao obična zabava.

I sporisti su, kao sav ostali svet, osetili poslednjih dana šta je pravi, istinski karantin. Gotovo potpuna izolovanost od ostalog sveta. Dok je u Srbiji ta mera tek počela da živi, u Španiji je na snazi već neko vreme.

Izabrane vesti

Srpski fudbaler Nemanja Maksimović, član Hetafea iz predgrađa Madrida, već se i navikao na takvo stanje, koliko čovek uopšte može da se navikne, jer je pandemija na Pirinejskom poluostrvu odavno uzela maha.
Može da se ode samo do prodavnice i apoteke, dalje od toga nema izlaska. Ovde je prošlo već pre mesec i po od prvog otkrivenog slučaja korone, a kako se stanje u Italiji pogoršavalo, tako je i u Španiji postajalo sve teže. Eto, mi smo prošle nedelje imali zakazan meč u Milanu, nije se odigrao, u četvrtak smo imali trening i posle toga se stanje u zemlji naglo pogoršalo. Dobili smo slobodno do ponedeljka, da bi onda javili da moramo da ostanemo dve nedelje u samoizolaciji, da nema treninga, da ne smemo da napuštamo Madrid“, priča Nemanja Maksimović za MOZZART Sport.

A, za čoveka koji je gotovo pola života proveo u istom ritmu: trening ili dva dnevno, utakmica ili dve nedeljno, ceo dan proveden u kući nikako da prođe.
Tu smo devojka i ja, gledamo filmove, radim neke treninge po planu koji smo dobili od kluba, pa dan nekako prođe. Sve je ovo za mene, verujem i za sve fudbalere, vrlo neobično. Odmor usred sezone. Mi nismo navikli na ovakav vid „predaha“ ni kada je situacija normalna. Nema pravog treninga, nema pravog trčanja, nisam siguran da će nam ovakva pauza prijati“.

LJUDI IZ KLUBA NAS STALNO ZOVU

Čelnici Hetafea vode strogo računa o svakom igraču. Vremena su takva da se zbijaju redovi, da se mobilišu snage...
Stalno smo u kontaktu sa ljudima iz kluba, vode računa o nama. Redovno zovu, pitaju za zdravlje, da li imamo nekih problema, da li nam je nešto potrebno. Baš su pitali pre neki dan da li imamo svi kod kuće trake za trčanje, sobna bicikla, ako neko nema, da nam dostave. Imamo plan rada za ove dane, da koliko-toliko održimo spremnost“.

Za Hetafe pauza nije došla u najboljem trenutku. Tim je igrao dobro, probio se do osmine finala Lige Evrope, čekao ga je dvoboj sa Interom, a u Primeri držao se na petom mestu i u igri za plasman u Ligu šampiona.
Za nas pauza nije došla baš u najboljem momentu. Igrali smo dobro i u prvenstvu, a pogotovo u Evropi. Sve je išlo kako treba. Sada odjednom imamo dugu pauzu usred sezone i niko nema predstavu kako će sve da izgleda kada dođe vreme da ponovo zaigramo. Ni kada je normalna situacija, mi nemamo ovoliko slobodnog vremena, bez treninga, jer ovo što vežbamo po kući, sami, to nije pravi trening. Biće mnogo utakmica u kratkom periodu, videćemo ko će se najbolje snaći. Nadam se da neće biti mnogo povređenih igrača zbog toga“.

Prošle sezone Hetafeu je za dlaku izmakao plasman u Ligu šampiona. I sada je na petom mestu i taj cilj deluje ostvarivo...
Mi smo mali klub, nama je pred svaku sezonu cilj da osvojimo 40 bodova, jer je to granica koja obezbeđuje opstanak u Primeri. To smo uspeli da uradimo i sada ćemo bez opterećenja nastaviti sezonu. Nemamo neke velike planove i ambicije, daćemo sve od sebe, pa dokle nas put dovede“.

KO IZGUBI OD NAS PRIČA DA SMO PRLJAVI

A, dosta se pričalo o Hetafeu pre prinudne pauze. Grmeli su iz Amsterdama kao niko pre kako je to jedna prljava ekipa, koja više voli da se tuče na terenu nego da igra fudbal.
Ta priča nas prati od prošle sezone. Kada god je neko izgubio od nas, pričao je kako smo prljava ekipa, kako samo udaramo... Prolazimo kroz istu priču koja je pratila Atletiko pre neku godinu, samo što su oni, naravno, veći klub od nas. Nama je Ajaks u prvoj utakmici šutnuo dva puta na gol. U revanšu je tenzija bila od prvog minuta, kod svakog našeg faula se tražio žuti karton. Stvar je u tome što je naša taktika takva da igramo visok presing i kada protivnik uspe da izađe iz toga, moramo da ga fauliramo. Ali, to su sve sitni prekršaji, u granicama fer-pleja, nikakve grubosti, niti prljavština“.

Baraž Lige nacija između Norveške i Srbije je očekivano odložen, ali je neočekivano zakazan za početak juna. Usred najavljene „gungule“ širom evropskih liga. To, ipak, ne menja planove reprezentativaca Srbije. Cilj se zna, kad god da se bude igralo.
Kako bude Norvežanima, tako će i nama. Bila je očekivana odluka da se odloži baraž, ali kao što rekoh, niko ne zna kada ćemo i kako izaći svi iz ove pauze i koliko će ko biti spreman za jun. Bili smo i prethodnih dana u kontaktu sa ljudima iz FSS-a, najviše sa Androm Milutinovićem, jer se dosta vodilo računa o tome da smo svi zdravi i spremni za baraž. Cilj se zna, kada god se bude igralo – plasman na Evropsko prvenstvo posle 20 godina. Siguran sam da možemo“, poručio je Nemanja Maksimović.

(Foto: Reuters, Starsport)


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara