„Pretnje“ urodile plodom: Bajernov novajlija debituje za Australiju

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.06.24. | 10:14

Talentovani Nestori Irankunda, kojeg su Bavarci platili tri miliona evra, upisaće prvu utakmicu za Sokeruse nakon izjave da bi mogao da izabere dres Burundija ili Tanzanije?!

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Australija je među prvim reprezentacijama u azijskoj zoni koje su overile plasman u treću, završnu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. Zato će se selektor Sokerusa Grem Arnold imati mogućnost da kombinuje i ukaže priliku čitavoj plejadi mladih igrača na predstojećim utakmicama protiv Bangladeša u Daki (četvrtak, 12.45) i protiv Palestine u Pertu (11. jun).

Izabrane vesti

Jedan od onih čiji se debi očekuje s najvećim nestrpljenjem je super-talentovani Nestori Irankunda, koji je u novembru potpisao ugovor s minhenskim Bajernom, a 1. jula će se pridružiti ekipi slavnog nemačkog kluba. Bavarci su za njega platili obeštećenje koje bi uz bonuse moglo da donese njegovom dosadašnjem klubu Adelajd Junajteda oko tri miliona evra.

Pored izvanrednih golova u poslednjih nekoliko kola, kojima je u velikom stilu završio impresivne dve i po sezone u A-ligi, 18-godišnji krilni napadač je nedavno zatalasao sportsku javnost izjavom da bi mogao da razmotri da zaigra za reprezentacije Burundija (odakle potiče) i Tanzanije (u kojoj je rođen), ukoliko ga Arnold ne pozove na naredno okupljanje Sokerusa.

Iskusni stručnjak ne samo da je uvrstio Irankundu na spisak 25 igrača za mečeve protiv Bangladeša i Palestine, već je najavio da će mladom asu koliko u prvom susretu ukazati priliku da dobije svoju prvu reprezentativnu kapicu.

Arnold se neizbežno osvrnuo i na izjavu mladog igrača, koji pored nesumnjivog fudbalskog talenta pokazuje i pomalo nezgodan karakterc i još burniji temperament.

„Mislim da je Nestor samo želeo jak naslov, a vi novinari ste to uradili za njega“, rekao je Arnold, pokušavajući da celu priču uvije u šareni papir Irankundinog dečačkog nestašluka.

„Razgovarali smo o tome i smejali smo se. Dečko želi da bude ovde, želi da igra za Australiju i rekao je da mu je to san. Ja verujem da je i spreman za to“, poručio je selektor Sokerusa.

Arnold je zatim nastavio da sipa komplimente na račun momka koji je skrenuo pažnju Bajernovih skauta brzinom, driblingom u punom trku i razornim šutem. Tu je naravno i odlična statistika: 16 golova i osam asistencija na 60 mečeva za Adelajd Junajted.

„Iskreno, srećan sam što svi pričaju o njemu. Dečko je veliki talenat. Ali, ne radi se uvek samo o talentu, već i o tome u kom smeru ide vaša karijera. Irankundina očigledno ide u Bajern Minhen. Dete ima kvalitet, a u isto vreme je u tom uzrastu kada sazreva i prolazi kroz razne faze. Što se tiče reprezentacije, bio je veoma dobar u kampu i dobro se uklapa u grupu, što je najvažnije”, rekao je Grem Arnold.

Pored Irankunde, debi očekuju i golgeter Njukasl Džetsa Apostolos Stametopulos koji je imao sjajnu sezonu sa 17 postignutih golova, kao i golman Melburn Viktorija Pol Izo, dokazani majstor za penale.

U selekciju Australije vratio se i bivši igrač škotskog Seltika Danijel Arzani, a nameću se i Kusini Jengi iz Portsmuta, Alesandar Ćirkati iz Parme i omaleni Džošua Nizbet iz Central kousta, koji je proglašen za igrača sezone u A-ligi.

U izostanku povređenog kapitena i prvog golmana Meta Rajana, među stative će treći čuvar mreže Aston Vile Džo Gauči, koji je ove sezone bio u debeloj senci Emilijana Martineza i Robina Olsena.

Od proverenih snaga sa Mundijala iz Katara tu su samo Džekson Irvajn, Hari Sutar, Aziz Behič, Metju Leki, Ajdin Hrustić i Martin Bojl.

Iako je plasman u završnu fazu takmičenja već obezbeđen, selektor Arnold tvrdi da će pobede biti imperativ za njegovu selekciju u oba predstojeća meča protiv autsajdera.

Naime, Oziji žele da budu među povlašćenim reprezentacijama na žrebu za poslednju rundu mundijalskih kvalifikacija, kako bi izbegli da se nađu u grupi s jednom od dve najbolje rangirane azijske selekcije, Japanom i Iranom. Da bi u tome uspeli moraće da na FIFA rang-listi preskoče Južnu Koreju, koja im trenutno odmiče za svega 0,06 poena.

Australija u dosadašnje četiri utakmice u kvalifikacijama jedina nije primila gol, a postigla je 15.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara