(©AFP)
(©AFP)

Preminuo legendarni Johan Neskens

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.10.24. | 16:29

Čuvenom vezisti Ajaksa pogoršalo se stanje tokom posete Alžiru

Čuveni holandski vezista Johan Neskens preminuo je danas u 73. godini, objavio je Fudbalski savez Holandije. Nekadašnjem igraču Ajaksa zdravstveno stanje se naglo pogoršalo tokom posete Alžiru gde je u ime FS Holandije bio prisutan na tamošnjem događaju.

"Nedelja, 6. oktobar. Jesenji dan koji počinje sunčano, sve dok nam nije stigla poruka iz Alžira da je preminuo Johan Neskens. Reči su neadekvatne za ovaj ogorman, iznenadni gubitak. Naše misli su sa njegovom suprugom Marlisom, decom, porodicom i prijateljim. Svet se ne oprašta samo od talentovanog sportiste, nego i od posvećene i divne osobe", piše u saopštenju FS Holandije.

Izabrane vesti

O tome koliko je Neskens bio dobar igrač, govori i činjenica da je u periodu dok je igrao u Barseloni dobio nadimak "Segundo Johan" zbog sjajne saradnje na terenu koju je imao sa Johanom Krojfom.

Bio je vitalni deo nezaboravne reprezentacije Holandije koja je 1974. na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj, predvođena upravo Neskensom i Krojfom, došla do finala, gde je poražena u finalu od domaćina. Neskens je na toj utakmici postigao gol iz jedanaesterca, a turnir je završio sa pet golova, po čemu je bio drugi strelac turnira iza Poljaka Gžegoža Lata.

Upravo je izvođenje jedanaesteraca bila specijalnost Neskensa kroz čitavu karijeru. Od 17 golova koliko je postigao za Holandiju, sedam je bilo sa bele tačke.

Najdublji trag ostavio je u Ajaksu i Barseloni. Sa timom iz Amsterdama je tri puta bio prvak Evrope i dva puta šampion Holandije, dok je sa Barsom osvojio Kup Kralja i Kup pobednika kupova.

U trenerskoj karijeri, uglavnom je radio kao pomoćnik. Prvo Gusu Hidinku u reprezentaciji Holandije, a kasnije Franku Rajkardu u Barseloni.


tagovi

Holandija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara